Rickard L Eriksson
TV: Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vän
2:15

Efter reklamen: TV: Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vän

(2:15)

När Kristdemokraternas Ebba Busch förra vintern postade en bild på Facebook där hon länkade till ett jakt-program och berättade att hon hade skjutit sin första dovhjort, blev det blandade reaktioner i partiledarens kommentarsfält.

Jakt väcker känslor. Och kvinnor med en bössa på axeln ännu mer.

Det vet Madeleine Pettersson som producerar Side by side på YouTube - jaktprogrammet som Ebba Busch var med i.

– Vi gjorde ingen grej av att Ebba var politiker, för oss var hon en trevlig tjej och en kvinna som jagar. Jakt är en total gubbsport men jag märker att jag kan inspirera och ju fler tjejer, desto roligare, säger Madeleine Pettersson.

Grannarna Anna och Malin startade företag ihop - finns i dag i 25 länder

Opererades av specialister i USA

På två säsonger har programmet fått 20 000 trogna prenumeranter från hela Europa och avsnitten där Madeleine tar följarna med ut i de svenska skogarna, kan ha över 80 000 visningar.

Men hur 27-åringen från Sigtuna hamnade här är en lång och stundtals mörk historia.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Madeleine Pettersson föddes med svårt sjuka njurar. Samma natt som Estonia gick på grund 1994 genomgick hon sin första operation i USA, bara ett år gammal. När hon var sex lade den ena njuren av och hela barndomen var präglad av läkarbesök, mediciner och dialys. När de andra barnen firade jul med sina familjer. låg hon på sjukhus, och när de jämnåriga var ute och festade i tonåren, satt hon kopplad till en maskin som renade hennes blod.

– Det var såklart väldigt ensamt. Barn kan vara hemskt elaka mot en som är ”annorlunda”. Jag fick kämpa för att gå ut nian och för att få kompisar, säger Madeleine.

Madeleine Pettersson spenderade barndomen på sjukhus.

Rickard L Eriksson

I januari 2011, när hon skulle fylla 17, fick Madeleine sin mammas njure.

Hon glömmer aldrig läkarens ord: ”Nu ska du få ett nytt liv”, och prinsen som kom in genom dörren.

– Det var samma läkare som hade opererat prins Daniel och han sa att jag skulle få träffa en person. Prins Daniel kom in och började prata om vad han hade gått igenom och peppade mig, berättar Madeleine som även fick en inbjudan till fest i Blå Hallen tillsammans med andra transplanterade.

Studerade design i England

Som för att ta igen allt hon hade förlorat kastade hon sig ut i 200 knyck.

Madeleine flyttade till England, pluggade på Cambridge och utbildade sig till designer och sömmerska. Kom hem, skaffade lägenhet i Stockholm och fick ett drömbud, en tom lokal på Grev Turegatan och uppmaningen – ”inred den här och gör en jaktbutik”.

Hos djuren hemma på föräldrarnas gård i Sigtuna hittar Madeleine Pettersson lugnet.

Hos djuren hittar Madeleine både lugn och kraft.

Rickard L Eriksson

Butiken blev som hennes bebis, hon älskade livet och jobbet mitt i Stockholm city och jobbade stenhårt, ofta 60 timmar i veckan.

Det höll i två år. Sen kom smällen.

– Jag gick ner mig totalt, åt inte ordentligt, tappade i vikt och blev väldigt dålig. En dag föll jag ihop bokstavligen. Jag glömde bort mitt telefonnummer och psyket lade av. Jag insåg att jag var tvungen att ta tag i mitt liv, annars skulle jag förlora den njure jag hade fått.

Tog jägarexamen och blev youtuber

Hon hade knappt koll på YouTube och var inte inne på vapen alls men hon visste att hon mådde som bäst i naturen och bestämde sig för att ta jägarexamen.

Fyra år senare laddar hon om för en tredje säsong av Side by Side.

Madeleine Petterson med bössan i högsta hugg.

”Jag ville inte skjuta bara för att skjuta, jag ville lära mig allt från grunden”, säger Madeleine som gick den långa jägarutbildningen.

Rickard L Eriksson

Madeleine filmar, redigerar och sköter marknadsföringen själv – och älskar att numera ha alltifrån tioåriga tjejer till 70-åriga damer i följarskaran.

– Det finns inget som säger att jakt inte passar lika bra för kvinnor. Det handlar bara om att skaffa sig kunskapen. Det är en machobild som lever kvar att kvinnor är ”för fina” för att ”grisa ned sig”. Jag är gammaldags och tycker att man ska ta hand om bytet, annars ska man inte hålla på. Många killar tycker om att skjuta men inte ta hand om djuret. Varför jagar du då?

– Det är inte en pang pang-känsla vi vill förmedla, utan glädjen i att vara i naturen och känna fridfullheten. Vi ser det inte som att vi dödar, utan som viltvård, att ha balans i naturen - och få mat på bordet.

Melinda Jacobs om boken för Lilla Hjärtat och nya livet efter skilsmässan

"Jag är inte ute efter att flasha"

Madeleine Petterson anser att jakt det mest ekologiska sättet att få tag i mat.

– Det är en glädje och stolthet i att kunna ta hem och tillaga sitt eget vilt. Jag vill hämta min mat från skogens skafferi och inspirera andra att komma bort från industrin av massproducerat processat kött.

Madeleine Pettersson hemma på familjens gård i Sigtuna.

Madeleine Petterson flyttade hem till föräldrarnas gård i Sigtuna efter utbrändheten.

Rickard L Eriksson

Visst händer det fortfarande att hon får höra kommentarer om att hon inte är ”riktig jägare” för att hon är kvinna och att vissa män får associationer, även om hon märkt en tydlig förändring åt rätt håll.

– Många män tänker amerikansk action och får filmscener i huvudet från Tomb Raider. Men mina följare vet att jag kan jaga och inte är ute efter att tönta mig eller att flasha. Det jag gör är på riktigt och genuint. Gubbarna som kollar på min kanal skämtar inte längre om mig eller snackar om andra kvinnor, för de vet att jag kan.

I visionerna framöver finns ett helt lifestyle-koncept där Madeleine skulle vilja inkludera matlagning, hästar, läderchaps, boots och tweedkappor.

Drömmen är att designa egna jaktkläder, öppna butik eller näthandel och kunna kombinera med jakten.

Och fortsätta ta hand om sig själv.

Kämpar för ett långt liv med en njure.

Hon måste äta mediciner varje dag för sin njure men säger att livsförändringen och satsningen på jakt har gett henne styrka och en helt ny självkänsla.

– Jag har gömt mig i alla år och aldrig i mitt liv vågat visa mig i bikini. Det var min värsta skräck när jag var liten att åka på semester och se alla andra på stranden. Jag har hatat mina ärr och inte ens velat visa mig för mina närmaste. I dag vet jag att det är tack vare mina ärr som jag lever. Jag försöker se dem som något vackert, häftigt och coolt.

Jägar-Maddes rådjurssadel (4 personer)

600–800 g rådjurssadel
200 g smör
4 dl rött vin
1 dl strösocker
1 dl ättika
1 dl vatten
2-3 stora tomater
1/2 dl olivolja
champinjoner
10 st steklökar, delade i två (för fin karamelliserad bränd stekyta)
viltfond
röda vinbär
krossade vitlöksklyftor
färsk persilja, gräslök & rosmarin (finhackat)
salt och peppar
grönkålsblad till garnering

Gör så här:
Putsa köttet på fett, hinnor och senor. Ställ åt sidan så att köttet blir rumstempererat. Börja med såsen eftersom den tar längst tid att göra. Häll i rödvinet och viltfond i en kastrull (OBS ju bättre vin desto bättre smak på såsen, ett tips är M. Chapoutier Bila-Haut Occultum)

Låt såsen reducera ner till hälften, smaka av med salt. Dela steklöken i två delar och lägg i en torr stekpanna. Låt den få en karamelliserad (lite bränd) yta på snittsidan. Häll upp socker och tillsätt ättikan och vattnet, blanda om. Lägg i steklökarna så de får marineras i ca 30 minuter.

Ta upp steklökarna från ättiks-marinaden och lägg i en salladsskål. Tillsätt salladsmarinaden (salt, persilja, gräslök och olivolja) och blanda runt. Skär upp tomater i tärningar 1-1/2 cm och blanda de hackade tomaterna i salladsmarinaden (olivolja,salt, gräslök, persilja, rosmarin).

Värm upp stekpannan till medel värme. Lägg i rejält med smör och sedan lägger du i rådjurssadeln och vitlöksklyftorna (hela/krossade) i tillsammans med rosmarin (hela kvistar). Stek allting tillsammans och ös med smält smör över köttet medans det steks. När köttets innertemperatur är 50°c, lägg upp på ett fat och låt vila i ca 10 minuter tills resten av tillbehören färdigställs.

Köttets innetemperatur fortsätter att stiga till ca 54-56 grader (medium rare).

Hacka upp champinjonerna i tärningar, lägg i stekpannan i det smör som är kvar och fräs med rosmarin.

Ta av grönkålsbladen från kvisten och stek sedan med olivolja och salt i stekpannan tills de blir lite krispiga.

Lägg upp på varma tallrikar; köttet trancherat (skuret i lagom stora bitar), grönkålen, steklökarna och de stekta champinjonerna, häll upp strimmor av rödvinssåsen och garnera med röda vinbär.

Servera de marinerade tomaterna vid sidan om.

Njut med både ögon och smak!

Se också: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: Se också: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)