Marika Carlsson: ”Ingen vuxen sa att jag skulle gå och lägga mig”

22 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografPeter knutsson/ TT
Marika Carlsson fru Maria

Marika Carlsson, är en självutlämnande komiker och nu aktuell med vår­turné med Smalast när man dör vinner.

Annons
5 snabba med Marika Carlsson om livet som komikerBrand logo
5 snabba med Marika Carlsson om livet som komiker

Komikern Marika Carlsson är fortsätter under våren 2023 att turnéra runt med sin föreställning Smalast när man dör vinner. Här berättar hon öppenhjärtligt i en stor intervju om vardagslivet med familjen, hur hon ser på humor, vilken stor förändring det innebar att skaffa hund och hur det är att ha fyllt 50 år.

Marika Carlsson om nya föreställningen

I din föreställning Smalast när man dör vinner, som handlar om kroppskomplex och ditt sockerberoende, blandar du allvar och humor. Vilken är den största myten kring sockerberoende?

– Att en person som är sockerberoende är tjock. Den är som dig och mig och alla andra.

Vem vill du ska se showen?

– Alla. Alla som inte fattar vad sockerberoende är. Alla som tror att det är ett humbug och hittepå. Och alla som har sockerberoende. De ska känna att de inte är ensamma.

Annons

Varför är det viktigt för dig att skämta om allvarliga saker?

– Därför att det är min tes att vi måste skämta om allt. Jag tror att skratt och gråt ligger nära varandra. Den dagen vi slutar skämta tänker jag att mänskligheten dör. Det är vårt syre. Jag måste ha ljuset också. Jag kan inte bara ha mörkret.

Marika Carlsson om livet med familjen

Du fyller 50 i år. Hur känns det?

– Det vill jag inte prata om. Det är så surrealistiskt, det är en så hög siffra. Jag har kommit till insikten att jag har levt halva mitt liv.

Hur ser en perfekt fredagskväll ut för dig?

– Det är så märkligt för fredagen är inget speciellt för mig. I en komikers vardag och liv kan det vara ett fantastiskt bra gig. Eller att vara med familjen, ha det jättemysigt och att jag vinner i Fia med knuff.

Vilken egenskap ogillar du mest hos andra?

– Egoism, när allt handlar om den andra personen. Och den personens liv och familj är det viktigaste i hela världen. Den formen av egoism kan jag tycka är rätt tröttsam.

Annons

Vad är den största missuppfattningen om dig?

– Att jag är rolig. Jag är inte rolig hela tiden. Det är en klassiker, att direkt man jobbar med det jag gör så tror andra bara man får sitta bredvid Marika Carlsson på en fest så blir det kul. Klipp till ”hon var inte så rolig.”

Marika Carlsson fru
Marika Carlsson, komiker, har fyllt 50 år och är aktuell med en ny föreställning Foto: Henrik Montgomery/ TT

Vilken är din viktigaste skönhetsprodukt?

– Fukt för ansiktet. Nu jäklar är det torrt i slemhinnorna. Jag letar, testar olika produkter men har inte hittat någon toppen ännu.

Vilken modetrend vill du aldrig ha tillbaka?

– På 80-talet fanns en lång lugg som man satte upp i en klämma så det blev som en bulle. Lili och Susie hade den. Jag försökte själv få den. Den var inte bra alltså.

När ville du stoppa tiden?

– Nu är min senaste upptäckt i livet skogen. När jag går med hunden i skogen vill jag många gånger stoppa tiden. Det är en sådan oerhörd sinnesro över skogen när solen strålar mot träden och en glad hund som hoppar runt lydig, när han är lydig. Det är väldigt mysigt.

Annons

Vad gör du när ingen ser?

– Sover. Jag smygsover gärna. Jag älskar att sova. Det är det bästa som finns. Den här kvinnan kan sova. Det är min superkraft. När jag var barn fanns det ingen vuxen som sa till mig när jag skulle gå och lägga mig. Jag har alltid sagt ”får jag gå och lägga mig nu”, sovit hela natten och länge på morgonen.

Vad är det värsta någon har sagt till dig?

– Att jag inte får lov att vara i det här landet baserat på min hudfärg. Jag var så liten också, sju år, första gången jag hörde det. Det är en stor del i min identitet och en ganska stor del av att jag blev den jag blev yrkesmässigt. Jag fick lära mig att vara snabb i käften och försvara mig. Jag minns fortfarande i dag den totala chocken över att jag inte hade gjort något fel men ändå inte dög.

Fact: Marika Carlsson

Gör: Komiker.

Ålder: Nyss fyllda 50!

Bor: I radhus i Stockholm.

Familj: Fru, bonusbarn och hunden Bob.

Aktuell: Med föreställningen Smalast när man dör vinner på turné runt i landet.

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått
Annons