Eva Röse: Därför måste vi fortfarande stå upp för aborträtten

18 mar, 2024 
AvMalin Roos
FotografTT
ALI LORESTANI
”Vill vi ha trygga, säkra och etiskt försvarbara aborter eller vill vi ha livsfarliga aborter där kvinnor dricker bensin eller kör upp skarpa föremål i sitt underliv?"
För Clara Henry är valet enkelt.
Tillsammans med Eva Röse och fem andra kulturkvinnor backar hon Feminas upprop Min Aborträtt.
Annons
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”Brand logo
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”

När vi skriver 2024 har 22 länder i världen totalförbud mot abort – utan undantag för fosterskador eller om kvinnan utsatts för våldtäkt eller riskerar att dö av graviditet eller förlossning.

Samtidigt är aborträtten under attack på flera håll i världen, inte minst efter att USA 2022 rev upp den historiska domen Roe mot Wade som i nästan 50 år gett landets kvinnor rätt till fri abort.

– Efter det har vi ju sett en katastrofal utveckling med ett stort antal stater som har begränsat och till och med tagit bort aborträtten. Det får stora konsekvenser framförallt för kvinnor som redan befinner sig i utsatta situationer, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för kvinnoorganisationen Kvinna till Kvinna och konstaterar att det inte är läge att luta sig tillbaka:

Annons

– När saker börjar snurra åt fel håll kan det gå snabbt.

Här är sju starka kvinnoröster som påminner om varför vi 50 år efter att Sverige fick sin aborträtt fortfarande behöver stå upp för kvinnornas fria val i frågan om abort:

Eva Röse

Skådespelaren Eva Röse står upp för aborträtten.
Eva Röse, skådespelare med stort engagemang i jämställdhetsfrågor.TT

”Vi måste stå upp för aborträtten eftersom den är hotad. Vi ser det världen över. Den är hotad i länder vi absolut aldrig trodde skulle gå den vägen, av folk vi tänker har samma inställning, tankar och värderingar som vi. Den är hotad i våra grannländer, i Europa och i USA. Det kunde man inte se komma.

Vi måste stå upp för allt som de som har gått före har kämpat för, inget kan vi ta för givet. Som när gubbar kommer och pillar i våra kroppar. Är det någon som ska ta ansvar för oönskade graviditeter så är det väl för fan mannen, punkt.”

Annons

Elaf Ali

Journalisten och författaren Elaf Ali backar Min aborträtt.
Elaf Ali, journalist och författare till självbiografiska romanen Vem har sagt något om kärlek påminner om att inte ta aborträtten för given.TT

”Alla lagar vi har är det människor som har kämpat för och röstat igenom, men lagar kan också försvinna genom att människor inte tycker att de behövs lika mycket. Abortfrågan kan vi tyvärr aldrig ta för given. Vi måste alltid kämpa för den. Det är självklart att en kvinna själv ska bestämma över sin kropp.

Många som är emot abort säger att en kvinna får ta ansvar och skydda sig, men det finns kvinnor som är skyddade på två eller tre sätt men ändå blir gravida. Oavsett skydd eller inte ska kvinnan själv få bestämma.”

När aborter blir olagliga blir de istället livsfarliga

Clara Henry

Komikern och programledaren Clara Henry står upp för aborträtten.
Komikern och programledaren Clara Henry står upp för aborträtten.TT

”Vi behöver fortfarande stå upp för aborträtten för att den när som helst kan ryckas i från oss, faktiskt. Det har vi sett i andra länder som i Polen och det var inte länge sedan som Sverigedemokraterna ville sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor i Sverige.

Annons

Bara för att abort förbjuds betyder det inte att aborter inte kommer att genomföras. När aborter blir olagliga blir de istället livsfarliga. Folk med livmoder kommer alltid försöka genomföra aborter när de blir oönskat gravida, och vi får välja där; vill vi ha trygga, säkra och etiskt försvarbara aborter som svensk sjukvård kan erbjuda i dag eller vill vi ha livsfarliga aborter där kvinnor dricker bensin eller kör upp skarpa föremål i sitt underliv? För mig är det valet enkelt."

Ala Riani

Skådespelaren Ala Riani står upp för den svenska abortlagen.
Kalifat-skådespelaren Ala Riani har skrivit en självbiografisk bok om kampen för frihet.

"Aborträtten är ännu en fråga där andra ska komma och bestämma och stipulera villkoren för kvinnors kroppar. Det är i slutändan ingen annan som ska bestämma vad en kvinna ska göra med sitt liv och sin kropp."

Annons

Vill vi ha en aborträtt i morgon, måste vi försvara den i dag

Linnéa Claeson

Linné Claeson är ambassadör för Kvinna till Kvinna.
Linnéa Claeson är ambassadör för organisationen Kvinna till Kvinna.TT

”Vi har en tendens att bli bortskämda och tro att "nu är det över" så fort vi har vunnit en ny rättighet. Det är 50 år sen vi fick fri abort och lätt att tänka "det är klart att det är lugnt nu". Men det är tvärtom. Nu särskilt märker vi att aborträtten utmanas, vi tänker att det kanske bara är i länder långt borta från oss, som i USA men det är även i Skandinavien. Vi har egna partier som har människor med udda åsikter om abort.

Det är superviktigt att fatta att vill vi ha en aborträtt i morgon, måste vi försvara den i dag.”

Stina Wollter

Konstnären Stina Wollter använder sin röst för att värna om fri abort.
Konstnären Stina Wollter påminner om hur det såg ut innan Sverige fick sin nya abortlag 1974.TT

”Jag tar sats ifrån en tid för över 50 år sen och om jag backar dit så backar jag rakt in i tusentals lidande kvinnor. Jag backar in i döda kvinnors kroppar, jag backar in i kvinnor som har blivit förskjutna från sina familjer och sina sammanhang på grund av graviditeter, bestulna på liv och framtid och självbestämmanderätt.

Annons

Att det finns krafter som hela tiden vill peta oss tillbaka dit är sånt svek mot allt slit och lidande som ledde fram till att vi fick aborträtten i Sverige.”

Alla graviditeter kommer inte genom kärlek

Zinath Pirzadeh

Zinat Pirzadeh backar Feminas upprop #minaborträtt
Zinat Pirzadeh backar Feminas upprop #minaborträtt.TT

”Alla graviditeter kommer inte genom kärlek, många av oss har varit utsatta för sexuella övergrepp och vi måste själva bestämma om vi vill fortsätta med graviditeten. Även om jag tycker att alla barn är älskade och välkomna finns det fysiska problem som innebär risker för livet både för kvinnan och barnet. I länder med barnäktenskap finns kvinnor som är barn med kroppar som inte är redo för att vara havande, det finns risker att de skadas väldigt mycket.

Annons

Det är viktigt att att vi försvarar rätten här men också att vi kämpar för att våra medsystrar i andra länder ska få bestämma över sina kroppar.”

Siffror om abort i världen

• 22 länder i världen har totalförbud mot abort, utan undantag för fosterskador, våldtäkt eller hot mot den gravidas liv.
Ytterligare 43 länder förbjuder abort helt, förutom vid fall då kvinnans liv är i riskzon.

• När abort förbjuds i ett land betyder det inte det att antalet aborter minskar. Studier visar att antalet aborter är ungefär detsamma med skillnaden att de istället oftare sker med osäkra och farliga metoder som leder till infektioner, sterilitet och död.

• WHO uppskattar att det totalt sker drygt 73 miljoner aborter årligen i världen. Av dessa är cirka 32 miljoner osäkra aborter.
Globalt står osäkra aborter för mellan 4,7 och 13,2 procent av alla mödradödsfall.

Annons