Nicole Kidmans kärleksförklaring till Skarsgårds: ”Älskar dem”

30 okt, 2020 
AvGunnar Rehlin
FotografTT
Femina fick en pratstund med HBO-aktuella Nicole Kidman om nya serien – och om den speciella relationen till Skarsgårdfamiljen.
– Jag älskar dem, säger hon.
Annons

Nicole Kidman sitter bekvämt i en fåtölj i en hotellsvit i Sydney. Det är sen kväll där, det är tidig förmiddag i Stockholm. Det som är tänkt att vara en intervju om nya HBO-serien The Undoing blir en kärleksförklaring till Stellan och Alexander Skarsgård.

– Jag älskar dem, säger hon och skrattar.

Uppenbarligen har erfarenheten av att arbeta först med Skarsgårdklanens patriark och därefter med dennes äldste son varit något mycket minnesvärt för Kidman.

– Stellan är fantastisk, han har lärt mig så oerhört mycket om livet. Inte minst är jag imponerad över hur han har kunnat uppfostra åtta barn. Han är en extraordinär pappa.

Återföreningen med Alexander Skarsgård

När detta läses har Nicole Kidman återförenats med Alexander Skarsgård. De gör båda stora roller i Robert Eggers vikingafilm The Northman, kring vilket det mesta ännu är hemligt, förutom att den spelas in på Nordirland. Även Bill Skarsgård skulle ha varit med, men arbetet med TV-serien om Clark Olofsson tvingade honom att tacka nej.

Annons

– Men det är många andra skandinaviska skådespelare med, exempelvis Claes Bang, säger Kidman.

Under de senaste åren har hon alltmer börjat producera de filmer och TV-serier hon är med i. Hon var en av producenterna både till Big Little Lies och The Undoing, och hon är det också på kommande Nine Perfect Strangers, baserad på en bok av Lianne Moriarty, som skev Big Little Lies.

– Jag känner mig väldigt glad över att ha fått den möjligheten. Det är verkligen ny mark för mig, men jag hoppas att jag kan hjälpa till med det jag lärt mig under åren. Det jag vill är att skapa projekt för kvinnor, det är något jag känner oerhört starkt för. Och jag vill göra det så mycket jag kan, vem vet hur länge det varar.

Brinner för kvinnofrågor

Att arbeta med kvinnofrågor är viktigt för henne, inte minst efter metoo.

– Vi måste alla hjälpas åt för att åstadkomma verklig förändring. Det har skett ett enormt uppnystande och nu har vi verkligen möjlighet att framkalla förändring.

Annons

The Undoing, som handlar om hur ett till synes perfekt äktenskap faller isär efter ett brutalt mord i bekantskapskretsen i New Yorks överklass, innehåller flera explicita nakenscener.

– Serien regisserades av Susanne Bier, som är europé och kvinna. Hon har en annan syn på det än manliga regissörer har. Här finns det en orsak till naken- och sexscener, det är inte exploaterande på något sätt. När Elena i en scen kommer fram helnaken till Grace inne i omklädningsrummet är det för att hon vill provocera fram en reaktion. Hon använder sin sexualitet till det.

– Jag har under åren gjort en rad explicita scener, och det har alltid handlat om att storyn har krävt det. Jag vill att det ska göras med respekt och det ska vara säkert. När jag filmade Eyes Wide Shut med Stanley Kubrick skapade han en säker omgivning för mig när jag skulle göra nakna men viktiga scener. Och för The Killing of a Sacred Deer behövde Giorgos Lanthimos nakenscener för att få fram det han ville säga. Storyn krävde det. Det är inte alltid bekvämt för oss skådespelare, men storyn är viktig. Se på TV-serien Normala människor. Det är ju underbara kärleksscener, och jag föreställer mig att de gjorde allt för att skydda skådespelarna

Fakta :Nicole Kidman

  • Namn: Nicole Kidman.
  • Ålder: 53
  • Bor: Nashville, USA
  • Familj: Maken Keith Urban och fyra barn, varav två med Tom Cruise
  • Yrke: Skådespelare, producent
  • Filmer/tv-serier: Days of Thunder, Till varje pris, Eyes Wide Shut, Moulin Rouge, The Others, Dogville, Grace of Monaco, The killing of a sacred deer, Big little lies.
  • Aktuell med: The Undoing på HBO Nordic.
4 serier du inte får missa på Netflix - i novemberBrand logo
4 serier du inte får missa på Netflix - i november
Annons