Noomi Rapace i stor intervju: ”Jag växte upp som en pojke”

10 mar, 2022 
AvGunnar Rehlin
FotografTT
Noomi Rapace
Hon säger att hon växte upp som en pojke och fostrades efter ”gråt inte, var tyst, gör det du ska”.
I dag tror Noomi Rapace att barndomen gjort henne tuff i både karriären och i livet.
– Jag älskar att ta risker. Jag ställer mig längst ut på klippkanten, hoppar och får se var jag landar, säger skådespelaren som hellre definierar sig som människa än som kvinna.
Annons

Jag har träffat Noomi Rapace många gånger sedan hon slog igenom internationellt som Lisbeth Salander i Millennium-trilogin. Ibland har hon kunnat vara tämligen otillgänglig och svårintervjuad, men inte den här gången.

Hon är glad och öppenhjärtig och det känns som att hon just nu befinner sig på rätt plats i livet. Om det har något att göra med en viss Victor Thell, ena halvan av duon Smith and Thell, låter vi vara osagt. När Femina träffar henne är relationen ännu okänd för media, och hur oreserverad hon än är, brukar Noomi dra ett streck när det gäller specifika detaljer kring sitt kärleksliv.

TV: 5 saker om Noomi Rapace som du kanske inte vissteBrand logo
TV: 5 saker om Noomi Rapace som du kanske inte visste

Lever i ögonblicket

Men hon säger att hon tacklar jobb och relationer på samma sätt, att det oftast handlar om att just ta risker.

Annons

– Både relationer och de jobb jag gör innehåller både högt och lågt. Ibland kan jag titta tillbaka och konstatera hur långt ut jag hade kommit, utan att lägga märke till det då.

– Det gäller att bli av med det förflutna och i stället leva i ögonblicket.

Noomi Rapace på Göteborgs filmfestival, vintern 2022.
Noomi Rapace är dubbelt aktuell på film den här våren.

Noomi Rapace, 42, har en asiatisk look dagen när vi ses. Det mörka håret i en stram uppsättning och hon är klädd i en röd sidendress. Utländsk design? Icke.

– Den är svensk, från Sidenkompaniet. Mycket bekväm, konstaterar skådespelaren.

För Noomi Rapace, som föddes i Norrbo utanför Hudiksvall, började resan mot stjärnorna med de tre Millennium-filmerna 2009, efter vilka både hon och motspelaren, den i dag avlidne Michael Nyqvist, snabbt fick spännande erbjudanden från utlandet.

Annons

För Noomi blev Sherlock Holmes: A game of shadows det första stora engelskspråkiga projektet, tätt följt av stora roller i bland annat Prometheus och Angel of Mine. Hon har arbetat runtom i världen, men har de senaste åren längtat efter att jobba mer i Skandinavien och med nordiska art-movies.

Just nu är hon aktuell på svenska biografer med just en sådan, den hyllade isländska drama-skräck-hybriden Lamm. En inspelning som förde henne tillbaka till barndomen. När Noomi Rapace var fem år flyttade hon med sin mamma och sin styvpappa till Island.

– Det finns en råhet och en känsla av verklighet på Island. I Lamm är landet som en karaktär i sig, och för mig var det som att komma tillbaka till rötterna, medger Noomi som bodde i Fluthir, en liten ort långt ut på den isländska landsbygden med i dag drygt 800 invånare.

Noomi Rapace är våren 2022 aktuell med filmen Lamm.
"Att växa upp på en bondgård lärde mig respekt för naturen", säger världsstjärnan.

Familjen hade en bondgård och uppväxten kom att prägla Noomi Rapace för evigt.

– Jag var ett vilt barn. Jag hade mycket fantasier, ibland kändes det som om det fanns dubbla verkligheter. Mina bästa vänner var en häst, en hund och en katt. Island är opolerat och det passar min personlighet. Jag växte upp som en pojke. ”Gråt inte, var tyst och gör det du ska göra”. Det där gjorde att jag blev rätt tuff.

Annons

Lamm är islänningen Valdimar Johannssons regidebut och handlar om ett par som bor långt ute på den isländska landsbygden och försöker få ihop sitt liv efter att ha förlorat ett barn. Sorgen är stor, och när en av deras tackor föder ett lamm som inte riktigt ser ut som andra lamm (mer ska inte avslöjas här), är det inledningen till ett alltmer omskakande drama.

Flög från inspelning med Joel Kinnaman

I filmen förlöser Noomis karaktär Maria på riktigt ett får, något hon däremot inte hade någon erfarenhet av från barndomens Island, men som blev en stark upplevelse.

– Jag var inte med om en födsel som liten men jag var närvarande vid slakten och kunde följa livscirkeln. Nu var jag tvungen att göra det, och jag fick ingen tid att praktisera. Det fanns ju liksom inte en massa gravida tackor som gick och väntade. Jag hade filmat i New Orleans med Joel Kinnaman, flög därifrån en fredag och kom till Island på måndagen. Första dagen på inspelningen satt jag i min trailer när de ropade ”det kommer ett lamm”. Då var jag bara tvungen att rusa ut och dra ut lammet.

Annons

– Efteråt sa de till mig att det såg ut som om jag var "född till att detta”, säger skådespelaren inte utan stolthet.

Noomi Rapce gör rollen som Mia i isländska dramat Lamm.
Noomi Rapce gör rollen som Mia i isländska dramat Lamm.

Noomi Rapace som själv har en son med ex-maken Ola Rapace berättar vidare att mötet med den tacka som har en stor roll i filmen som valdes ut som Islands Oscarsbidrag, kändes som ett möte mellan två mödrar.

– Vi tävlade mot varandra. Hon var tuff, konfronterade mig och försökte att skrämma mig. Hon skrek utanför huset och jag såg hennes desperation som mamma. Vi var inte så långt ifrån varandra, vi var två mammor. Ibland upplever jag det nästan som om jag checkar ut från mitt mänskliga jag och blir något som har mer med naturen att göra. Jag har alltid känt mig mer som en människa än som kvinna. Jag går fram och tillbaka mellan den manliga och den kvinnliga Noomi.

Annons

Farmor lärde henne om livet och mytologin

Mycket av det kommer från uppväxten på Island. De isländska kvinnorna är mycket starka, konstaterar Noomi Rapace och nämner sin egen farmor.

– Jag var ju kaxig som barn, så när farmor berättade om mytiska väsen så ville jag konfrontera dom. Jag minns hur vi var ute och rodde och hon sa ”titta inte ner i vattnet, då kan det hända att vattenälvorna ropar ditt namn och då dras du ner”.

Noomi Rapace är mamma till sonen Lev.

Även efter flytten fortsatte hon att återvända till Island om somrarna och har därför kunnat hålla språket levande.

– Jag hjälpte min farmor med att skörda och sådant, berättar Noomi Rapace och tillägger med ett gapskratt:

– När min styvfar och jag grälar, då gör vi det på isländska,

Annons

I dag bor Noomi Rapace sedan flera år tillbaka i London, vilket passar någon med en internationell karriär. Sveriges Hollywood-stjärnor tenderar att bosätta sig utomlands; Rebecca Ferguson bor också i London, Alicia Vikander i Portugal, Joel Kinnaman i Los Angeles och Alexander Skarsgård i New York.

Hon säger att hon ville flytta utomlands efter skilsmässan från tidigare maken Ola Rapace men ändå inte ha för långt till sonen Lev.

– Jag funderade på Paris, men kan inte franska och New York och Los Angeles var för långt från min son som bor med sin pappa i Sverige. London ligger i mitten av allt och det har blivit min favoritstad. Jag gjorde Sherlock Holmes och Prometheus där och lärde känna staden.

Noomi Rapace går djupt in i karaktär

Förutom Lamm är Noomi Rapace aktuell med den svenska actionfilmen Svart krabba, där hon är en del i ett team på hemligt uppdrag i en post-apokalyptisk värld. Hon beskriver inspelningen som ”fantastisk, brutal, utmanande och vacker”.

Annons

– Inte minst var det tufft att vi var tvungna att lära oss åka skridskor som proffs. Vi filmade i Kiruna, det var stormigt.

Noomi Rapace är också aktuell i actionfilmen Svart Krabba.

Som skådespelare går hon djupt in i sina karaktärer. Hon säger att hon har "sin egen metod" och att det också kostar på. När hon spelade in filmen Unlocked gick hon så in för de tuffa fightscenerna att hon slet upp en muskel i magen och sånär bröt näsan.

– Jag gör vad som helst, allt som behövs, för att komma in i karaktären. Ibland vet jag inte hur djupt det tar mig men det är en risk som jag måste ta, säger hon och nämner det omskakande norska dramat Daisy Diamond som en av de roller som var svårast att skaka av sig.

Ska spela Hamlet

Och nu väntar ytterligare en stor utmaning, och tillika drömprojekt.

Annons

För ett par år sedan hintade den svenska världsstjärnan om att hon att hon gärna ville filma med regissören Ali Abbasi, som fick sitt genombrott med den tokhyllade filmen Gräns, baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist. Och nu, berättar Noomi Rapace, planerar de båda för ett gemensamt projekt.

– Vi ska göra Hamlet och jag ska producera. Det är tidigt än, men det här är ett drömprojekt. Och ja, jag ska spela Hamlet.

Noomi Rapace bor sedan flera år i London.
Sin bas har Noomi Rapace sedan flera år i London.

Det känns som sagt som om hon befinner sig på rätt plats i livet just nu. Kanske har också den tvekan hon tidigare gett uttryck för inför att vara en offentlig person mattats av? Ser Noomi Rapace på sig själv som en filmstjärna?

Hon svarar:

– Det är viktigt att man inte ser bara på utsidan, att man alltid ser till att man är sig själv. Men det är kul att sitta och prata så här, att visa och tala om film är en hyllning till det vi gör. Och extra kul att få göra det på riktigt, och inte via zoom.

7 kändisar som är mer svenska än du vissteBrand logo
7 kändisar som är mer svenska än du visste

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons