Amalia Holm gör filmsuccé i världen.

TT
1:56

Efter reklamen: 7 svenskar som är heta i Hollywood

(1:56)

Kändisskapet på hemmaplan lär bli svårt för Amalia Holm att undvika framöver.
I sommar når Motherland: Fort Salem Sverige - den tv-serie som gjort henne till stjärna internationellt, och hon inser såklart att exponeringen framöver kommer att ta bort anonymiteten.

– Men Sverige är ju ett bra land att vara offentlig i. Jag har flera kända vänner och de säger att de alltid lämnas i fred, utan möjligtvis när folk är på fyllan. Jag vill inte bli en sån där skådespelare som hajpas upp och sedan försvinner. Jag hoppas på en lång karriär och går gärna under radarn, säger den 26-åriga skådespelaren när Femina möter upp på ett café i centrala Stockholm.

Amalia Holm spelar in i Kanada

Detta brukade vara Amalias kvarter.
Hon bodde i en andrahandslägenhet på Sveavägen som sades upp av värden lagom vältajmat inför att hon skulle resa till Vancouver på obestämd tid.

Amalia Holm hemma i Stockholm mellan inspelningarna av tv-serien “Motherland: Fort Salem”.

Rollen som Scylla i “Motherland: Fort Salem” har gett skådespelaren Amalia Holm internationell glans.

TT

Hon skämtar om att hon just nu är bostadslös och att hennes möbler är magasinerade, fast tillägger att hon slipper att sova på en parkbänk.
Medan hon aktivt letar lägenhet i Stockholm bor hon hos sin pojkvän i dennes kollektiv, och har också möjlighet att bo hemma hos föräldrarna i Nacka.

– Jag vill ha min bas här i Stockholm, även om det snart bär av till Vancouver igen, säger hon.
Det är där i Kanada som tv-serien Motherland: Fort Salem spelas in, även om det ska föreställa USA. Skattelättnader gör att många amerikanska filmer och serier spelas in i grannlandet norröver.

10 svenska stjärnor på Oscarsgalans röda matta – så har de klätt sig genom tiderna

Corona försvårade inspelningen

Inspelningen av säsong två skulle ha tagit fyra månader men pandemin gjorde att det blev åtta. Amalia Holm berättar att det var mask och visir och tester flera gånger i veckan och att de klarade sig utan corona-fall under inspelningen.

Den extra bonustiden i Kanada utnyttjade hon till sina fritidsintressen.
– Jag åkte längdskidor, tog promenader, vindsurfade och plockade upp att spela piano igen. Några gånger var jag ute och hajkade. Men att vara ensam över jul när jag inte kunde åka hem och ingen kunde komma över var mindre kul, säger den nya internationella skådespelarstjärnan.

Motherland: Fort Salem är en blandning av action och sci-fi.

Huvudpersonerna är ett antal kvinnor som är häxor (därav referensen till häxprocesserna i Salem), som tränats av militären till att bli vapen.
Amalias karaktär Scylla opponerar sig mot detta och betraktas som terrorist.
Från början skulle det svenska stjärnskottet ha haft en mindre roll, men inför säsong två blev den ordentligt utökad.
Och för detta kan hon tacka en bortklippt roll i den amerikanska ”The girl with the dragon tattoo”.

Hur hänger nu detta ihop?

Var politiskt aktiv i Liberalerna

Vi väntar lite med svaret för att först konstatera att Amalia är till hälften norska och till hälften svenska. Hon föddes i Oslo men flyttade med sin svenska mamma till Stockholm när fadern gick bort.
Hon började med amatörteater redan när hon var 14 år och gjorde såväl små som större tv- och filmroller, bland annat i den svenska skräckserien Alena, samtidigt som hon pluggade.

Amalia Holm var tidigare partipolitisk aktiv i Liberalerna.

Amalia Holm var tidigare partipolitisk aktiv i Liberalerna och har en kandidat i statskunskap.

TT


Hon har samma skandinaviska agent som branschsystrarna Alicia Vikander och Rebecca Ferguson och fick en statistroll i den amerikanska The girl with the dragon tattoo, som spelades in i Stockholm.

– Jag blev i slutänden bortklippt. Men det jag tjänade på den dagen gjorde att jag kunde köpa en flygbiljett och åka till Los Angeles för att komma på audition för "Motherland", konstaterar hon kallt.

Svenska skådespelare med roller i Hollywood 2020

Blir en säsong tre av "Motherland: Fort Salem"

Och därvid är det.
Serien har blivit en stor framgång, säsong tre ska spelas in senare i år och innan dess hoppas Amalia Holm få möjlighet att göra några filmroller på hemmaplan.

– Det har varit otroligt att se hur många fans vi har. När serien började gick jag från 2 000 följare på Instagram till 44 000. Det är oerhört hängivna och engagerade fans, de ritar till och med av oss och skickar, säger Amalia Holm som förra året deltog i den stora populärkulturmässan Comic Con – som på grund av pandemin var digital.

– Det är lite knäppt att jag inte har kunnat träffa fansen på riktigt än.

Skådespelaren Amalia Holm har 44 000 följare på Instagram.

Amalia Holms Instagam-konto gick raskt från 2 000 följare till 44 000.

TT

Under våren har vi också kunnat se Amalia i Viaplay-serien Delete me, där hon spelar en tjej vars liv blir förstört när en sextape med henne och två killar läggs ut och blir viral.

– Min 89-åriga kristna farmor gav sin välsignelse till att jag skulle tacka ja. Hon tyckte att det trots det explicita innehållet var en viktig berättelse, och om någon kunde gestalta den så var det jag, säger skådespelaren som ser framför sig en omväxlande karriär med humor, drama, action.

Naket och sexscener?

Det har hon redan klarat av i kortfilmen Samlag, om ett ungt par där relationen går i kras när de börjar diskutera betalning för sex.

– Jag satte mig ner med regissören och sa ”om jag nu ska visa brösten, motivera”. Sådana scener är okay, om det är avsexualiserat, konstaterar Amalia Holm som också har en partipolitisk bakgrund.

Hon var tidigare internationell sekreterare för Liberala ungdomsförbundet och meddelar att det politiska intresset finns kvar, även om hon konstaterar att det kommer bli svårt framöver att kombinera politiken med skådespeleriet.

Är en självklar feminist

Hon är socialliberal och stöttar den falang inom Liberalerna som inte vill ha en regering stödd av SD, berättar hon och betonar att engagemanget från hennes aktiva år i den feministiska föreningen Maktsalongen, finns kvar.
– Om jag är feminist? Absolut. Det är något grundläggande. Det gäller att leva det i praktiken, att det finns där i det man gör varje dag, säger Amalia Holm.

Amalia Holm

ÅLDER: 26.

FAMILJ: Mamma, bonuspappa, tre syskon, pojkvän.

BOR: Stockholm.

YRKE: Skådespelare.

TIDIGARE ROLLER: Bland annat Tyskungen, Alena, Playground, Saltön, Den sista sommaren och Delete me.

AKTUELL: Huvudroll i tv-serien Motherland: Fort Salem (premiär under sommaren på Disney Plus).

Molly Sandén uppträder på Oscarsgalan – här är artisterna

Utvald läsning

Femina