Shoka Åhrman är Feminas nya bloggare: Hoppas kunna inspirera andra kvinnor

24 aug, 2021 
AvEMMA SANDERBERG
FotografPRIVAT
Man behöver varken vara bra på matte eller vara ekonom för att kunna påverka sin ekonomiska situation. Det och mycket annat vill Feminas allra nyaste bloggare Shoka Åhrman inspirera till.
Läs intervjun med henne här!
Annons

Shoka Åhrmans blogg finns nu live på Femina.se – kolla in den här.

Välkommen till Femina! Hur känns det?

– Det känns väldigt spännande! Att få skriva om ekonomi och mina andra hjärtefrågor i Femina känns både spännande och pirrigt. Samma frågor som jag har belyst i många år med ett nytt forum där jag hoppas kunna inspirera andra kvinnor till större ekonomisk medvetenhet egenmakt och ytterligare ett ben att få i Femina som lyfter många andra inspirerande ämnen och frågor som berör oss kvinnor.

För de som inte känner till dig, berätta lite om dig själv!

– Jag är 41 år gammal och är född i Iran och uppvuxen i Sverige, på västkusten. Jag fick förmånen att plocka det bästa av två olika kulturer och anammat det i min uppväxt. Jag har fått röra mig mellan två olika kulturer och världar vilket gör att jag kan se på saker och ting ur olika perspektiv utan att det ena eller det andra perspektivet måste ses som rätt eller fel.

Annons

Så även om jag är ganska bestämd person så har jag inga problem att ta till mig av andras åsikter och tankar, snarare lockar det mig och får mig att utvecklas av att inte enbart vara med likasinnade.

Jag är mamma till två fantastiska pojkar med 1,5 år mellan och lever tillsammans med dem och min man Daniel. När jag får tid över från familjelivet och jobbet tar jag mig gärna en löparrunda. Löpningen har egentligen följt med mig sen jag blev mamma och stärker mig mentalt även om det skiftar väldigt mycket i hur mycket tid jag får just till löpningen.

Vad jobbar du med utanför bloggen?

– Jag jobbar som sparekonom på Pension och fondbolaget SPP. Min roll som sparekonom handlar om att kommunicera, analysera och göra en del expertutlåtanden. Så ett spännande jobb och högt tempo då det som sker i vår omvärld påverkar ekonomin och det jag jobbar med.

Jag har under hela mitt yrkesliv varit inom finansbranschen i någon form, både under tiden jag studerade och både i Sverige och under en tid även i Madrid. Jag har arbetat med ekonomi, sparande, pensioner och har ett stort samhällsengagemang. Det har egentligen lett till att jag både drivit eget, skrivit böcker och föreläser. Jag ser den enorma potential vi har i att var och en både påverka samhället och våra egna liv och ekonomi utifrån våra egna förutsättningar.

Shoka Åhrman.

Varför började du blogga?

– Att blogga handlar om att få dela mina tankar och tips med andra kvinnor på ett lättsamt sätt. Det går hand i hand med min passion för folkbildning, jämställdhet och att bryta barriärer om ekonomi och pengar.

Annons

Vad har Feminas bloggläsare att se fram emot från dig?

– De kommer delvis att följa mig i min roll som sparekonom men också få mina tankar och tips om ekonomi, konsumtion, jämställdhet, beteendeekonomi och hållbarhet.

Alltifrån plånboksfrågor till psykologi och pensionstips helt enkelt. En stor del av våra liv påverkas av de ekonomiska beslut vi tar och jag vill tillsammans med andra Femina kvinnor skapa inte bara en ekonomisk större medvetenhet, utan också ekonomisk självkänsla.

Vad vill du att Feminas kvinnor ska kunna om ekonomi om du får välja en sak?

– Det skulle vara att det varken handlar om att man behöver vara bra på matte eller för den delen ekonom för att kunna påverka sin ekonomiska situation. Utan till stor del handlar ekonom om självkänsla, beteenden och långsiktighet.

Hur började ditt intresse för ekonomi?

– Intresset har kommit som en naturlig del hemifrån under min uppväxt. Redan i tidig ålder exponeras för information gjorde att jag hade en större förståelse för vissa delar senare i livet. Mina föräldrar insåg värdet av att ge sina barn en medveten syn på ekonomi och de verktyg som behövs för att skapa ekonomisk trygghet, vilket är en gåva jag försöker föra över till mina barn.

Annons

Men jag har också vunnit mycket på att själv ha ett enormt stort intresse för ekonomi och sparande. Det är mer än bara mitt jobb – det är en hobby och en passion. Finansbranschen har makt att påverka allt ifrån privatekonomi till de globala hållbarhetmålen, därav mitt stora intresse.

Jag är kunskapsgirig och ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur mycket mer jag kan lära mig och utvecklas. Med många års erfarenhet så kan man plötsligt koppla ihop det praktiska med kunskap och det är en häftig känsla när man kan greppa saker med ett helikopterperspektiv. En drivkraft är att som kvinna klara mig själv ekonomiskt, utan att vara ekonomisk beroende av en partner.

Shoka Åhrman

Bor: Både i Göteborg och Stockholm då jag pendlar

Ålder: 41

Familj: Man och två barn

Jobb: Sparekonom på Pensionsbolaget SPP

TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
Annons