Siduri Poli om hur du lyckas i en vit värld: ”Kunskapen behöver komma ut”

17 sep, 2020 
AvAlexandra Andersson
Femina träffade Siduri Poli för en kaffe i Vasastan i Stockholm. Foto: Alexandra Andersson

Siduri Poli hörs mer än någonsin.

Entreprenören är aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld – ett manifest för dig som inte tillhör normen.

– I dag anses inte icke-representation vara ett problem. Jag vill vara en del av the empowerment och bygga förebilder, säger hon.

Annons

”Högre Siduri, gör dig själv hörd!”.

Ofta ekar hennes pappas röst i bakhuvudet. Under uppväxten i Botkyrka skrev och regisserade han flera pjäser för de assyriska barnen i kommunen. Från scenen lärde sig den unga Siduri Poli att använda sig av sin röst.

På den tiden vägde inte min väska så mycket, så jag packade ner min förmåga att snacka och gick ut i världen för att göra något av den.

– I boken skriver jag om ”gratis talang” och hur viktigt det är att hitta vad man automatisk är duktig på, en egenskap man alltid kan luta sig tillbaka på. För mig har det varit ”konsten att prata”, som du kanske märker.

Hon skrattar högt.

– Något med mig gör att folk tror på mina idéer och vill följa med. Så har det varit sedan förskolan. Min ledaregenskap har jag alltid haft.

Jag har äntligen gjort mig fri

Entreprenören Siduri Poli är aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld där hon, utifrån berättelser från sitt eget liv, diskuterar diskriminering och samhällsfrågor med hjälp av tio konkreta principer.

Annons

Ja, det är ensamt på toppen, men helt ärligt när man inte tillhör normen

är det ensamt redan halvvägs dit

Den här boken är till för oss som vandrar precis har börjat

och till dem som har lyckats

Förra hösten flyttade Siduri Poli hem till sina föräldrar i Botkyrka tillsammans med sin nyfödda son för att skapa utrymme åt skrivandet. Väggen var överöst av post-it lappar med tankar och idéer. Efter 20 dagar var hon klar.

– Det bara rann av mig. Jag skrev ju om saker jag har bearbetat under en så lång tid. Processen med boken har varit en känslig berg- och dalbana, men ett år där jag verkligen har fått växa. Jag har äntligen gjort mig fri.

Siduri Poli berättar att hon tog en post it-lapp, skrev ner allt hon hade inom sig, och gick vidare till nästa. Foto: Privat

Började skapa egna sammanhang

I boken har Siduri Poli förenat sina två kärnfrågor: entreprenörskap och inkludering.

Annons

Hur kan vi skapa ett mer jämställt samhälle där vi stärker ”the underdogs”?

– Entreprenörskap är fortfarande en ganska sluten sfär. Unga människor som växer upp i dag ser upp skådespelare, musiker, och fotbollsspelare – men entreprenörer och företagsledare syns inte på samma sätt. När jag började min karriär inom den vita världen insåg jag hur mycket kunskap som behöver komma ut. Det handlar om representation där vi måste bygga förebilder.

Jag vill vara en del av the empowerment

Det första av Siduri Polis tio budord handlar om vikten av att sluta försöka passa in och inkluderas i vita rum:

Kasta inte din kultur och identitet i papperskorgen för att istället prata om segling, kräftskivor eller polo. Du behöver inte assimileras. Din historia sträcker sig hundratals, kanske tusentals, år tillbaka i tiden och många människor har offrat sina liv för att just du ska kunna ha exakt din identitet. Du gör inte någon en tjänst genom att förvandlas till all white.

Annons

Insikten om att hon själv var tvungen att skapa sig sina egna sammanhang – snarare än att försöka få tillträde till andra – kom till Siduri Poli när hon var 22 år gammal, i samband med att hennes pappa drabbades av en hjärtinfarkt.

– Efteråt började vi båda fundera över våra prioriteringar. Vad var framgång för oss? Vi insåg att vi drömde för lite när vi bara drömde om ekonomisk framgång för vår lilla familj. Jag förstod att jag ville skapa inkludering på ett helt nytt sätt, säger hon.

– Historiskt sett har man kollat på ytterstaden och diskuterat gängkriminalitet, men jag vill inte jobba i ytorna där problem existerar. Jag vill vara en del av the empowerment. Ju mer representation desto fler förebilder – och desto fler som väljer att gå samma väg. På så sätt skapas förändring.

”Jag väljer att investera i bolag som helt eller delvis ägs av personer som inte tillhör majoritetssamhället.” Foto: Alexandra Andersson

Såg inte sig själv som förebild

Tillsammans med tre andra medgrundare startade Siduri Poli 2015 innovationshuset Changers Hub. Deras vision var att demokratisera framgång och hjälpa personer från ytterstadsområden att förverkliga sina idéer. De ville lyfta och ge tillbaka till unga vuxna i Botkyrka, kommunen som de själva växt upp i.

Annons

Du kan både tjäna pengar och brinna för samhällsförändring

I dag består Changers Hub av två kontorsplatser – ett i Alby och ett på Stureplan i centrala Stockholm – akademin Changers Academy och musikstudion Changers Studio.

– Men framför allt är det en rörelse. Varje år samlas tusentals unga vuxna från Stockholms alla ytterstadsområden. Kontorsplatserna är gratis och där kan våra medlemmar jobba med sina idéer och på ett naturligt sätt nätverka med likasinnade och med förebilder. Vi fortsätter hela tiden att arbeta för att skapa förändring i nya branscher och områden – allt från mode och kultur till finans och investering.

Men vägen dit har inte varit rak. Enligt Siduri Poli, som är utvecklingschef på innovationshuset, växte Changers hub under en period så snabbt att grundarna höll på att tappa kontrollen.

– De här platserna drivs av målgruppen vilket blir en cykel i sig. De som började hos oss för fem år sedan har blivit etablerade nu och coachar nästa generation. Det är därför vi kan ta emot fler.

”Jag lärde mig mycket om min roll som mamma när jag började grotta in mig i historien om min egen. Hon har kämpat så hårt för att vi ska kunna förverkliga våra drömmar.” Foto: Daniela Spiroska

Siduri Polis budord nummer sex lyder:

Ja, det är ensamt på toppen, men helt ärligt, när man inte tillhör normen är det ensamt redan halvvägs dit. Om du inte stöttar din nästa för att det är rätt och helt enkelt det mest schyssta att göra, så gör det för att du i förlängningen kommer må bättre av att slippa vara minoritet i varenda rum du befinner dig i. Ju högre upp du klättrar, desto glesare kommer det vara. Så ta vara på din talang, jobba på som om allt stod på spel och kom ihåg att din framgång kommer inspirera fler att vilja försöka uppnå samma sak.

Annons

Under många år såg hon inte sig själv som en förebild.

Men i dag har Siduri Poli insett att det inte är upp till henne själv att bestämma.

– Om jag nu ska vara en förebild vill jag vara den bästa jag kan vara och ta mitt ansvar och förverkliga våra idéer inom flera olika områden. Jag vill visa på att du både kan tjäna pengar och brinna för samhällsförändring. För mig är de bästa affärsidéerna de som är bra för ägarna, bra för samhället och bra för mina kunder. Här har du de tre ingredienserna för framtidens bolag, säger hon.

– Jag har varit privilegierad på så sätt att jag haft hälsan, världens bästa familj och kompisar. Det enda jag inte hade under min uppväxt var pengar – vilket blev min drivkraft i början. Jag kände att jag behövde pengar för att uppnå min fulla potential. I dag är det ingenting jag längre mäter. Men det är också ett privilegium att kunna säga så.

”Mina föräldrar har aldrig tvekat på mig. En gång övertygade min pappa mig om att jag visst kunde bli statsminister.” Foto: Daniela Spiroska

Vill leva upp till förväntningarna

I budord nummer fyra understryker Siduri Poli vikten av att man inte representerar någon annan än sig själv:

Annons

Om du fuckar upp, så är det du som fuckar upp. Få inte dåligt samvete för att du gjort ett helt community besviket, eller för att majoritetssamhället nu tror att alla i din grupp definieras utifrån ditt misstag. Vita personer fuckar upp hela tiden, och det är ju knappast som att man snackar om att alla vita personer är kolonisatörer, massmördare eller kärnvapenmissbrukare.

Däremot kan Siduri Poli själv känna en press på att leva upp till de förväntningar hon upplever finns runtomkring henne.

Siduris Polis förebilder

1. Filantropen och artisten Rihanna

2. Människorättsadvokaten Amal Clooney

3. Artisten M.I.A

”Och mina föräldrar såklart!”

Om hon misslyckas känner hon nämligen att tusentals andra dras med i fallet.

– Unga människor som ser upp till mig och som litar på att jag talar sanning när jag säger att allt är möjligt. Det allra värsta är att jag känner att jag sviker min familj. När det går dåligt kan jag önska att jag bara jobbade för mig själv – för då hade det bara varit mig själv jag svek, säger hon, men tillägger snabbt:

Annons

– Haha, men det hade också varit ett fett tråkigt liv. Det är ett ansvar, men inget jag hade velat byta ut.

Responsen från läsarna av Hur du lyckas i en vit värld beskriver Siduri Poli som ”over whelming”. Oavsett bakgrund har många känt igen sig i svårigheterna med att accepteras i ett nytt sammanhang, erfarenheterna av att inte komma från en privilegierad bakgrund, av att inte ha fötts med silversked i mun.

En kvinnlig läsare har berättat att hon bestämt sig för att starta ett företag. En annan att hon i många år har försvenskat sitt namn för att enklare passa in – något hon nu ska sluta med.

Beslut de båda har tagit efter att ha läst Siduri Polis bok.

– Jag börjar nästan gråta av att prata om det. Jag förändrar både mitt liv och uppenbarligen andras också. Det är min historia och jag har bara försökt formulera min upplevelse. Det här är ett bevis på kraften i att vi berättar vår berättelse.

LÄS ÄVEN:

Siduri Poli

Ålder: 32.

Bor: Stockholm.

Familj: En ettårig son, pojkvän, föräldrar och flera syskon.

Gör: Entreprenör. Har en bakgrund inom tech-branschen där hon har drivit egna start-ups och varit digital affärsrådgivare till olika varumärken i Sverige. Idag är hon medgrundare till och utvecklingschef på innovationshuset Changers Hub.

Aktuell: Med boken Hur du lyckas i en vit värld.

Annons