Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

När Ebba Busch sjunger gansterrap gör hon valrörelsen till House of cards

20 aug, 2021 
AvMalin Collin
I krig, kärlek och valrörelse verkar allt vara tillåtet. Och att politiker vill använda populärkulturen för att tuffa till sin image är inget nytt. Men när Ebba Busch kommer ut som gangster bitch sätter man kaffet i halsen.
Annons
Benjamin Ingrosso: "Jag hade sådan ångest under hela den veckan"Brand logo
Benjamin Ingrosso: "Jag hade sådan ångest under hela den veckan"

Visste ni att Sveriges absolut största och mest spelade musik är… nej, varken Zara Larsson-pop, Carola eller Melodifestival-Tusse.

Det är är gangsterrap.

Är man en helt vanlig person över 25 år är det nästan löjligt svårt att relatera till den här musiken. I stället för generiska låttexter om krossade hjärtan eller Håkan Hellström som medelålderskrisar, handlar låtarna om hur tufft det är att ha en kvarts miljon knarkpengar under kudden och en pistol i byxlinningen. Man måste också använda sig av sin goda vän Google i var och varannan mening för att lyckas tyda slangorden för allehanda droger och vapen. Fråga mig gärna – jag har gjort en egen gloslista i ett datordokument.

Hur mycket jag än vill kunna dechiffrera den unga generations musik, framstår jag som en trevlig kyrkans barntimme-fröken med vadlång kjol och vindjacka när jag med fin tantsångröst rappar om min dumma pistol och mina dyra bilar.

Annons

Att vara den typen av mamma borde faktiskt också vara kriminellt.

Därför har jag sedan en tid tillbaka släppt gangsterrappen helt och hållet.

Men nyligen hände en sak i sociala medier som jag sedan dess inte har kunnat släppa.

Ebba Busch gör det mest oväntade

Partiledaren för Kristdemokraterna – körde bil tillsammans med sin influencer-väninna Margaux Dietz och hade uppenbarligen sagt ja till att låta sig bli filmad när hon bar en kamouflagejacka och rappade till en av årets mest spelade låtar: Gamora.

Artisterna bakom låten är gangsterrapparen Einar och hiphopgruppen från Nacka som gärna vill vara gangsterrappare: Hov1. Dessa artister är två av de allra mest spelade i Sverige de senare åren.

Inget konstigt, kanske man tänker. Just Ebba Busch missar sällan en chans att sjunga. Ena dagen i ”Så ska det låta”, nästa dag i Riksdagen mitt i en partiledardebatt. Ebba Busch verkar leva i en musikal där hon spelar huvudrollen och vi andra inte förstår att vi är statister. Lite som att Julie Andrews i The sound of music skulle hamna i filmklassikern The Truman show.

Annons

Men händelsen i bilen var inte Fångad av en stormvind med perfekt pitch. Det var farliga Ebba som gjorde amerikanska gängkriminella tecken och rappade en låt med denna text:

”Jag har en bad bitch, hon bor där i Dandryd

Hon har en gangsterpsykos och en gangstrstil

Hon har gjort mycket för att åka i en gangsters bil

Du vet det mycket som händer i en gangsters liv, yeah”

Nu uppstår problem.

För om det är något Ebba Busch brinner för när hon står i kostym och bister uppsyn är det just att stoppa gängkriminaliteten.

Ebba Busch balanserar vingligt mellan att uppfattas som en skön, festlig tjej långt från KD:s kyrkfarbror-image och en stenhård politiker som inte daltar med någon.

Oavsett var man nu står politiskt är i alla fall jag ett stort fan av god underhållning från politikers håll. Och Ebba Busch är som en dramatiskt skriven politisk Netflix-serie i realtid.

Politiker i Sverige har ingen imponerande historia när det gäller att stärka den egna imagen med populärkultur. Det är ledsamt att Fredrik Reinfeldts politiska arv fortfarande kännetecknas av att Da Buzz var hans favoritartist. Då är det alltid bättre att säga ”jag lyssnar inte på musik” eller ”Jag älskar Crazy frog” i stället för att lyfta en eurodiscogrupp från Karlstad.

Annons

Det finns bara en enda politiker på Tellus som har lyckats bädda in sin politikerroll i populärkulturen och det är Barack Obama. Hans Spotifylistor blir inte hånade – de blir bakgrundsmusik i medelklass-vardagsrum världen över.

Har hon en avancerad plan vi inte förstår?

Medan Mona Sahlin fick nöja sig med att gå på Bruce Springsteens konserter för att bygga sin ”medveten sosse med musiksmak”-image, har Barack Obama en podd tillsammans med den gamle bossen.

Men vad vill Ebba Busch förmedla med sin gangsterrap-image, förutom att försöka nå unga väljare?

Har hon en avancerad plan som vi inte förstår?

Ska hon infiltrera de kriminella gängen genom att komma ut som en ”gangster bitch” nu och sedan – steg för steg under valrörelsen – tas in i den undre världen och därefter krossa och förgöra den inifrån alldeles på egen hand inför valdagen 2022?

Det låter som en konspiration påhittad av en galning.

Och jag känner mig lite galen.

För inte ens jag kunde komma på att en partiledare skulle sjunga ”Always look on the bright side of life” i kammaren heller.

Valrörelsen 2022 har bara börjat men den är redan bättre än både Borgen och House of cards.

Annons