10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien
1:25

Efter reklamen: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

(1:25)

Slå på ljud

För drygt ett decennium sedan släppte Beyoncé superhiten ”Run the world (girls)”. Den fungerade som en megamjuk girlpower-låt för alla visste att det är klart att inte tjejer regerar världen. Det blev en kommersiell kamplåt för tjejer som tog plats utan att alls utmana den patriarkala samhällsstrukturen.

Under samma tidsepok gick den danska tv-serien ”Borgen” på tv och blev en stor succé. Anledningen till det stavades Birgitte Nyborg – huvudrollsinnehavaren som inte bara var statsminister i Danmark utan också en kvinna. Jag minns hur det då kändes som uppfriskande science fiction att se en kvinna på den posten och tänkte att det i alla fall var kul att se hur det skulle kunna se ut med en tjej på toppen av makten på tv. Mer än så gick ju inte att begära eftersom girls som run the world bara var en önsketanke.

Sidse Babett Knudsen spelar Birgitte Nyborg i serien Borgen.

Philip Davali

Tiden gick och de kvinnor som fick någon form av maktposition råkade vara influencers. Skyltdockor med injektioner i läppar, kinder, rumpor och gud vet var, sålde sig själva med hjälp av rabattkoder till klädkedjor, tyngdtäcken och skönhetsprodukter. Även om de har många följare, saknar de reell makt i världen.

När allt kändes hopplöst kom ett fasansfullt krig på den europeiska kontinenten och saker och ting sattes i rullning.

I Sverige hade Magdalena Andersson suttit, som första kvinnliga statsminister, på sin post i knappt tre månader när Ryssland invaderade Ukraina och hotbilden mot Sverige förändrades. Bara några dagar innan krigsutbrottet hade svenska folkets förtroende för Magdalena Andersson ökat till den högsta nivån på tio år. Sedan dess har förtroendet bara fortsatt uppåt. Så kan det vara i oroliga tider – att folket behöver samlas kring en ledare i stället för att tjafsa internt. Men något Andersson har fått extra mycket applåder för är hennes sätt att i sociala medier prata direkt till både vuxna och oroliga barn på deras nivå.

I Tyskland pratade man om tidigare förbundskanslern Angela Merkel som Mutti – landets mor. Och Magdalena Andersson är kanske mer landsmoder redan nu än vad både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt någonsin var landsfäder?

Sveriges Statsminister Magdalena Andersson.

Anna Tärnhuvud/TT

Kalasjnikov med fixade naglar och läppstift

Samtidigt i Ukraina händer något med kvinnorna. Antingen tar de sina barn i handen och ger sig i väg på en livsfarlig flykt. Men miljoner och åter miljoner kvinnor är kvar i landet och många av dem tar upp vapen. Jag följer en mängd ukrainska kvinnor i sociala medier och en av dem är Kira Rudik. Hon är en 36-årig småbarnsmamma och partiledare i det liberala partiet Holos. Under krigets första dag inledde hon sin vapenträning. Innan dess hade hon aldrig hållit något som skjuter. Nu tränar hon två timmar om dagen när hon inte sitter i skyddsrum eller beger sig till parlamentet för att rösta igenom krigslagar. Det var rörande att se henne och hennes kvinnliga kollegor försöka komma på vilka kläder de skulle ta på sig under vapenträningarna. Slutligen stod de där, iklädda sina snygga gymkläder och löparskor, för vad skulle de annars ta på sig? Inga kvinnor äger kamouflagekläder annat än en magtröja från smalare tider längst in i garderoben. Ett par dagar senare visade Kira Rudik upp en utbrunnen byggnad i Kiev på Instagram och pekade mot gymmet i bottenplan med förvrida löpband och crosstrainers. Kvinnorna vittnar om att det har klippt av sina lösnaglar som de fixade på salong strax innan kriget bröt ut och sådant fortfarande spelade någon roll. De är redo att försvara sitt land, men lägger noggrant på eyeliner, läppstift och tar på dyra yogaträningsbyxor innan de tar upp sin kalasjnikov. Det är som att två världar kolliderar fullständigt. Särskilt när Kira Rudik kommer över en vacker bukett snittblommor som hon ställer i en vas i hemmet, klappar sin katt Michelle och skriver att det påminner om ett normalt liv för en sekund. I alla fall innan flyglarmet går för tredje gången samma dag.

I en annan del av världen sitter kvinnan som aldrig blev USA:s president – Hillary Clinton. Efter att omvärlden har belagt Ryssland med sanktioner uppstod plötsligt en omvänd situation. Ryssland svarade med sanktioner på en rad amerikanska toppar, inklusive president Biden. Även Hillary Clinton hamnade på listan. I praktiken innebär det att hon inte kan resa in i Ryssland och hennes eventuella kapital i landet blir fruset. Hur svarade då Hillary Clinton på Putins aggression? Jo, med en tweet som löd: ”Jag vill tacka den ryska akademin för detta Lifetime achievement-pris” som att sanktionerna var en Oscarstatyett för lång och trogen tjänst. Behöver jag ens säga att folk älskade hennes respektlösa och hånfulla ton mot världens farligaste man?

När danska tv-serien ”Borgen” gör comeback i april på Netflix efter nio års tystnad och Birgitte Nyborg ska spela utrikesminister, känns den inte längre som en utopi. Det enda man undrar är varför hon inte längre är statsminister.

Malin Collin: Deras låt har blivit en kampsång för hela Ukraina

För 2022 är det äntligen girls som run, kanske inte hela the world, men åtminstone en betydligt större del av den.

Mest läst