Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Collin: Den här sommaren lever män som inte lyssnar på sina fruar farligt

27 jun, 2022 
AvMalin Collin
Fotograftt.
Dominka Peczynkis skilsmässoansökan blev stora rubriker. Anledningen? Anders Borg nonchalerade henne och läste tidningen. Nu lever alla svenska män farligt.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Det var ett par dagar innan midsommar och jag satt på ett tåg tillsammans med min man.

Inga barn med. Oändliga timmar av stillhet och oavbrutet läsande, skulle man kunna tänka.

Men jag kokade.

När vi kom till Centralstationen i Stockholm och skulle hoppa på tåget, såg min man att han hade tagit fel på tiden. Vårt tåg hade redan gått. Allt var självklart fullbokat fram till midsommar.

Men så löste min man det – två personer bokade av strax innan avgången en timme senare och vi kom med. Till ett visst pris visserligen, men det pratar vi inte om.

Där och då kände jag en total uppgivenhet. Om inte jag har helikopterperspektiv på hela tillvaron uppstår tydligen onödiga problem. Som en kliché av en gift kvinna.

Skilsmässonyheten toppade tidningarna i timmar

Då kom en pushnotis på min telefon under tågresan. Dominika Peczynksi och Anders Borg skiljer sig med omedelbar verkan. Skilsmässopappren var redan inskickade kvällen innan. Hon hade skrivit nyheten på sin Facebook och jag kände mig i det läget inspirerad.

Annons

Trots att jag hade släpp tågirritationen efter Norrköping och gått vidare i livet.

Skilsmässonyheten toppade tidningarna i flera timmar och jag tappade hakan. Det här paret hade verkat så otroligt kära i varandra när jag såg dem i tv-programmet ”Tillsammans med Strömstedts” tidigare i år. De skämtade och pratade om sin passion för varandra.

Jag kom fram till Skåne och påbörjade midsommarförberedelserna när nästa nyhet kom dagen därpå. Paret verkar ha ändrat sig. De funderar på att hålla ihop ändå. När jag läste Dominika Peczynskis förklaring till varför hon från första början skickade in skilsmässoansökan snurrade det i huvudet. Det stod, citerat från Expressen: ”Enligt Dominika Peczynski fattade hon beslutet om skilsmässa på tisdagskvällen när hon ville umgås med maken som i stället valde att läsa tidningar på sin Ipad och nonchalerade henne”.

”Je suis Dominika”

Kvinnan hade alltså tappat humöret ordentligt. Kanske hade hon ordnat en liten charkbricka och hällt upp varsitt glas vin. Kanske hade en knasig grej hänt på jobbet under dagen som hon hade lust att bolla med sin make. Kanske ville hon bara prata om vem som gör vad till midsommarlunchen. Eller så ville hon ha en allvarlig politisk diskussion med en jämbördig sparringpartner. Jag har ingen aning, men jag vet att jag har varit där.

Annons

Je suis Dominika.

När jag bläddrade igenom sociala medier visade det sig att samtliga kvinnor kände som jag. När hon beskrev att hon inte blev lyssnad på av sin make och han satt försjunken i sin egen läsning, pratade hon för alla kvinnor i en längre relation.

Hemma hos mig är ordet ”hallå” det grövsta man kan säga. Med ”man” menar jag mig själv. För när jag har börjat berätta något och inte får gensvar, säger jag till slut, med irritation i rösten: ”hallå???”. Min man hatar det och det kan man verkligen förstå. Jag hatar det också för jag känner mig som ett dumt litet barn med en gnällig mammaröst.

Vi hatar allihop att bli gnälliga fruar när vi bara vill ha lite gott snack. Kvinnorna vars män klipper gräset i timmar i stället för att försjunka i samtal med sin fru. Kvinnorna vars män, trots att de inte är tonåringar längre, låser in sig i ett rum och spelar Playstation i en sådan där märklig ortopedisk stol som gamers envisas med att inreda sina hem med. Kvinnorna vars män alltid måste upp med datorn efter middagen och jobbar vidare tills det är dags för tandborstning. Eller så mekar de med någon bil i timmar eller bygger en altan. Den gemensamma nämnaren är att kvinnorna bara vill bli validerade, bli lyssnade på, tagna på allvar och känna sig lite intressanta tillsammans med sina män.

Annons

Så räddar du äktenskapet

Är det för mycket begärt i ett modernt, hyfsat jämställt Sverige att ens man vill lyssna på en?

Tydligen.

När min man fnissade åt Dominikas hastiga beslut, skrek jag rakt ut: ”Jag är Team Dominika”. Du kan få en t-shirt med ”Team Borg” om det önskas. Det ville han inte. Han påstod att han också var Team Dominika när han tänkte efter.

Den här sommaren lever män som inte lyssnar på sina fruar farligt.

För nu vet vi alla, tack vare Dominika, att det krävs bara en snabb liten ilsken utflykt till skatteverket.se med Bank-ID i handen och där åkte skilsmässoansökan in.

Så stäng av gräsklipparen, fäll ner datorn, zappa bort från fotbollen på tv:n, titta din fru i ögonen och fråga: ”berätta något om dig själv som jag inte vet”. Sedan ställer du intresserade följdfrågor.

På så sätt kan du rädda hela äktenskapet.

Annons