Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Malin Collin: Nu uppstår sprickorna i den brittiska monarkin

16 sep, 2022
AvMalin Collin
FotografTT
Brittiska monarkin
Drottningen är död. Länge leve kungen. Eller?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 5 avgörande ögonblick ur drottning Elizabeths livBrand logo
Se 5 avgörande ögonblick ur drottning Elizabeths liv

”London bridge is down”.

Det var kodorden som drottning Elizabeths privatsekreterare ringde och sa till den nytillträdda premiärministern Liz Truss omedelbart efter drottningen somnat in.

Bara yppa orden ”kod” och ”hemlighetsmakeri” och hela jag befinner mig i kronisk gåshud.

Verklighetens James Bond.

Samtidens lagliga ”Ocean’s 11”.

I nästa sekund rasslade hela ”Operation London Bridge” i gång i landet. Operationen, som planerades i detalj redan på 1960-talet och har uppdaterats ett par gånger om året sedan dess, är minutiöst planerad och varenda en av de hundratals, ja tusentals, personerna som ingår i den vet precis vad de ska göra.

Med andra ord blev drottningens död en makalöst rafflande film i realityformat.

Drottning Elizabeth

På BBC One rullades förberedda porträtt av drottningen i gång i skärmen medan nyhetsuppläsarna kvickt bytte om till sina mörka kostymer som hängt i ”drottningen har dött”-garderoben sedan decennier tillbaka. På Buckingham Palace gick två av drottningens betjänter ut till den stora grinden där de satte upp en tavla med dödsbeskedet – precis enligt planen.

Annons

Maskineriet var redan i full gång då. Engelska kyrkan, Försvarsmakten, Polisen, kollektivtrafiken, allihop följde en minutplan.

I det kungliga sovrummet på slottet Balmoral i Skottland samlades samtidigt drottningens barn och barnbarn. I exakt samma sekund som drottningen somnade in, blev sonen Charles kung och syskonen kysste hans hand.

The Queen is dead, long live the King.

Senast ett tronskifte skedde i den brittiska monarkin var det 1952 och en helt annan tid.

Även om 750 000 britter förväntas köa för ett sista farväl när drottningen ligger på lit de parade i helgen, är det inte längre samma Storbritannien som för 70 år sedan. Politiska vindar har blåst åt olika håll över västvärlden, medielandskapet går inte att känna igen och folket är inte undersåtar på det sätt de tidigare var.

När drottningen som 25-åring blev drottning fanns varken snedsteg eller skandaler i bagaget. Genom hela sitt liv har hon, utan att någonsin uttrycka något ställningstagande, representerat landet i färgglada kläder, med ett litet leende och alltid med sin svarta handväska på armen.

Drottning Elizabeth

Men hon fick också fyra barn. Och flera av dem har ställt till med en oreda som inte har uppskattats vare sig av drottningen själv eller det brittiska folket. Nuvarande kung Charles känner vi till. Det olyckliga äktenskapet med prinsessan Diana. Den livslånga kärleken till Camilla Parker-Bowles – från och med nu drottninggemål. Det var nog inte många som trodde att hon skulle kunna gå från det som på 90-talet brukade kallas ”Storbritanniens mest avskydda kvinna” till landets drottning. Men den skandalen är en droppe i havet om man tittar på näst yngsta sonen prins Andrew som i januari i år förlorade både sina kungliga och militära titlar. Detta efter att han anklagades för våldtäkt av en då 17-årig kvinna. Detta ska ha skett i sällskap av den numera döde, men dömde sexualförbrytaren och miljardären Jeffrey Epstein. När prins Andrew tidigare i år höll på att dras inför rätta i USA, fick drottningen nog och gav honom i princip sparken från kungahuset. Hon ställde också in hans 60-årsfest, som en riktigt arg och besviken mamma gör.

Annons

Med den här historien färskt i minnet har det också uppstått enstaka tumult i Storbritannien. Det finns en scen jag har sett om och om igen på brittiska tidningen The Guardians webb-tv. Där ser man drottningens kista i en blänkande svart bil på en gata i Edinburgh. Bakom bilen går drottningens fyra barn. Tre av dem i militäruniform och en av dem i kostym. Det svarta fåret är givetvis prins Andrew som inte längre får bära uniform. Det hela är mycket högtidligt med vakter med sådan där hög svart hatt som ser ut att vara tillverkad av 10-12 gosedjur. Det är män med kilt och säckpipa och bakom kravallstaket står sörjande skottar som visar sin respekt för processionen.

Alla utom en 22-årig kille.

I den kompakta tystnaden börjar han ropa: ”Andrew, you’re a sick old man”. Då börjar andra i publiken protestera och mannen brottas ner. Snart därefter grep polisen honom.

Prins Andrew fortsatte att gå bakom sin mammas kista med sänkt huvud.

Drottning Elizabeth begravning

Runt om i landet dök ensamma små protester upp. En kvinna höll upp ett plakat med antirojalistiskt budskap. Hon greps också.

Annons

Likadant med en 45-årig man i Oxford som ropade ”vem valde honom?” när kung Charles förklarades kung.

Polisen har under veckan fått kritik för sitt agerande, både från organisationer, media men även från en parlamentsledamot för Labour. Man menar att gripandet innebär en inskränkning i yttrandefriheten.

Drottning Elizabeth begravning

Hur ska det gå för den brittiska monarkin?

Till att börja med ska en 73-årig man försöka modernisera monarkin.

För någon form av förnyelse bör väl ske?

Vår kung, som är i samma ålder som den nya kung Charles, var i 20-årsåldern när han under 70-talets politiska vindar började rensa ut saker som var lite väl mycket 1800-tal i det svenska kungahuset.

Frågan är om kung Charles orkar det nu eller om han ens förstår vad som är relevant i 2020-talets Storbritannien?

Annons

Att ta över stafettpinnen från en så älskad mamma är förstås en omöjlig uppgift. Han kommer säkert bli respekterad av många, men det finns en hel del som bara kommer att se honom som en sämre kopia.

Kung Charles

Just nu kan han sitta lugn på tronen. Enligt en undersökning vill 62 procent av britterna ha kvar den kungliga familjen.

Men inte ens den kungliga familjen vill ha kvar en anklagad sexförbrytare.

Det bådar gott och sänder ut en kraftfull signal.

Men räcker det när kungens son, prins Harry, ifrågasätter hela monarkin som system?

Jag tror att vi ser de första – pyttesmå – sprickorna redan nu.

Ett plakat här.

En offentligt vädrad åsikt där.

Om 20 år kan det bli republikansk jordbävning.

Och Netflixs tv-serie ”The crown” återvänder väl då för en 25:e säsong som är ”bättre än någonsin”.

Annons