Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

3 boktips som tar dig genom februari

28 jan, 2022 
AvKenneth Gysing
Åland, Proust och mördande spänning i Norge! Feminas bokredaktör ger tre tips för fenomenal läsning i februari!
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Hem, Karin Erlandsson

Bokomslag Hem av Karin Erlandsson

Åland var barndomens somrar, varje semester packade familjen bilen och tog färjan över från Kapellskär. Obligatoriska inköp var en låda gröna marmeladkulor i taxfreebutiken, och väl i land en back blandade läskedrycker i lanthandeln.

Det är åländska författaren Karin Erlandssons roman Hem som kastar mig tillbaka till en tid som icke längre är. Här skriver Erlandsson fram olika generationers kvinnor på den ö hon bebor och älskar, Åland. Männen tar sig ut på havet för arbete, kvinnorna och barnen stannar kvar. Perspektivet är kvinnornas, om längtan, självständighet, oro, ibland otro (med männen borta månader, år i sträck).

Annons

I tio berättelser får vi lära känna tio olika kvinnor, som levt på Åland under olika tider och på olika platser, från stenålder, vikingatid, och fram den tid som är nu. Det är skiftande öden, en svindlande tidsresa, men ett har alla dessa kvinnor gemensamt – det hav som omsluter det hem som är Åland.

Lyckans gåta, Carl-Johan Malmberg

Bokomslag Lyckans gåta av Carl Johan Malmberg

I år är det hundra år sedan Marcel Proust skrev klart sitt mäktiga romanepos På spaning efter den tid som flytt. Carl-Johan Malmberg, som hör till Sveriges främsta kännare av Proust, skriver mycket vackert personligt och med en romantisk touch om det litterära verk som har betytt så mycket för honom. För den som själv läst Proust finns här ingångar och iakttagelser som nog kan ge samma känsla som Peter Dalle en gång uttryckte det i en sketch i Lorry, ”det hade jag ingen aaaaning om”. Och för den som aldrig läst Proust kan det bli en ypperlig vägvisare in i ett litterärt universum som saknar motstycke. Sedan är det förstås också, som Proust själv uttryckt det, att läsaren när han (hen) läser, ”läser sig själv”, verket är bara ett ”optiskt instrument” som hjälper honom ”att urskilja det som han utan denna bok kanske inte skulle ha sett hos sig själv”. Så med Malmbergs, och Prousts hjälp, bara kasta er över Lyckans gåta och försök hitta nya sidor av er själv. Man kan bli lycklig för mindre!

Betraktaren, Helene Flood

Bokomslag Bektraktaren av Helene Flood

Betraktaren är norska författaren Helene Floods andra bok efter hyllade debuten Terapeuten för ett par år sedan, och det är (liksom debuten) en psykologisk spänningsroman på hög nivå.

Annons

Rikke är gift med Åsmund, de har varit ett par sedan tonåren, och bor med sina två barn i ett fyrfamiljshus. De delar trädgård med de andra familjerna och lever ganska så tätt inpå varandra, Rikke då extra tätt med grannen Jørgen som hon har en relation med. När Jørgen hittas mördad blir situationen väldigt knepig för Rikke, inte bara det att älskaren är mördad och en mördare går lös, ska hon också berätta för maken Åsmund om relationen och kanske då också förstöra sitt äktenskap?

En problematik som man som läsare är mycket glad över att, så att säga, få betrakta på avstånd.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons