10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

(1:18)

Slå på ljud

Meryl Streep är den första skådespelaren, kvinna eller man, som fått 20 stycken Oscarsnomineringar. Tre gånger har hon också vunnit, två för bästa huvudroll och en för bästa biroll. I år blev hon nominerad till fjärde Oscar, för bästa huvudroll i Florence Foster Jenkins. (Men priset gick dock till Emma Stone för rollen i Lalala Land)

Men Meryl Streep är så mycket mer än en av tidernas bästa skådespelare – hon är också, av allt att döma, en fantastisk människa. Här är några bevis.

anledningar-att-alska-meryl-streep

1. Hon kämpar mot åldersdiskriminering i Hollywood

Debatten om åldersdiskriminering i Hollywood har blivit allt större och allt fler talar ut om sina egna erfarenheter. Främst är det kvinnor som drabbas. En stor undersökning visade bland annat att över hälften av kvinnor i filmer är runt 20-30 år gamla medan endast 30 procent är över 40 år. För män är det lättare att bli äldre – 53 procent av männen i filmerna som undersöktes var över 40 år. Meryl Streep är en av de starkaste språkrören för att motverka detta och hon har skänkt stora summor pengar för att starta upp The Writers Lab vars mål är att skapa filmer och jobbmöjligheter för kvinnor över 40 i Hollywood.

2. Hon omfamnar sin egen ålder

Meryl Streep har sagt att så fort kvinnor når 40-årsgränsen börjar rollerna som häxa i olika filmer dyka upp. Själv fick hon tre erbjudanden att spela häxa. Under ett år. När hon var 40.

”Jag tyckte bara att det var så symboliskt för hur Hollywood ser på kvinnor som passerar en viss ålder: att nu är de gamla häxor. Det gjorde mig arg, så jag ville inte göra det eller spela med i det,” har hon sagt.

När hon fyllt 65 tog hon dock sin första roll som häxa i filmen Into the woods och då sa hon, skämtsamt, att det var passande.

”Nu är det lämpligt för min ålder. Jag är en gammal häxa, jag är 65 och jag är överlycklig att få spela en sådan… stor, utmanande musikalisk roll.”

Meryl Streep hittade kärleken mitt i sorgen – makens stöd

3. Hon menar allvar

En av sina Oscarsstatyetter fick Streep för filmen Kramer vs. Kramer från 1979. Streep var då 30 år gammal när hon stod upp för en mer realistisk gestaltning av en kvinna som genomgått en skilsmässa. Hon sa åt regissören Robert Brenton att hans bild var orättvis – sen skrev hon sin egen scen och det var den som visades i filmen.

4. Hon tar hand om sina yngre kollegor

När Streep spelade in filmen Into the woods tillsammans med bland andra Emily Blunt var den sistnämnda gravid. Hon berättar i en intervju om hur omtänksam Streep hade varit och alltid försökt underlätta för sin kollega.

”Hon var väldigt moderlig med mig, särskilt eftersom jag var gravid under inspelningen så hon försäkrade sig om att alla gav upp sina stolar för mig och att det alltid fanns något att äta,” har Blunt sagt i en intervju med LA Times.

5. Hon kämpar för ett bättre samhälle – för alla

När Meryl Streep tog emot en hedersutnämning under Golden Globes tidigare i år passade hon även på att utnyttja plattformen till att fördöma Donald Trumps sätt att håna, hata, skrämma och trakassera sina meningsmotståndare – trots att han vid tillfället var på väg att bli USA:s president. Hon nämnde dock inte hans namn och var, tvärt emot Trump själv, saklig och lugn när hon manade till att vi måste visa varandra respekt och kärlek, förståelse och empati.

Mest läst