Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

9 sommarprat som berört och upprört

22 jun, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Få en återblick av 9 sommarprat som har berört många lyssnare men också en hel del sommarprat som upprört känslor bland det svenska folket.
Annons
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Anja Pärson berättade om kärleken till Filippa Rådin

Anja Pärson.
Anja Pärson.

Tidigare samma år hade hon avslutat sin idrottskarriär som en av världens främsta alpina skid­åkare genom tiderna. När Anja Pärson sommarpratade den 23 juni 2012 ville hon visa nya sidor av sig själv – hon berättade för första gången om kärleken till Filippa Rådin och avslöjade samtidigt att paret väntade sitt första barn tillsammans. Programmet blev uppmärksammat över hela världen och många lyssnare har vittnat om hur de funnit styrka i Anjas berättelse.

Annons

Björn Natthiko Lindeblad och döden

Björn Natthiko Lindeblad.
Björn Natthiko Lindeblad.

Det har kallats ”ett av de bästa sommarprogram som gjorts”. Den 26 juni 2020 sommarpratade den före detta näringslivstoppen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad för andra gången. Han berättade om hur han fått diagnosen ALS och pratade om döden på ett sätt som få pratat om döden tidigare. Björn Natthiko Lindeblad dog i januari 2022 genom assisterat självmord. Han blev 60 år.

Regina Lund spelade sin egen musik

Regina Lund.
Regina Lund.

När Regina Lund sommarpratade den 23 juli 2004 jobbade hon med ett nytt album. Hon valde att minimera pratet för att i stället bjuda lyssnarna på sina nya låtar – själv såg hon det som en del i processen med albumet och har sagt att hon ville göra ett mer abstrakt program. Många lyssnare blev dock rasande och såg det som att Regina Lund bara försökte marknadsföra sin musik. Själv har hon sagt att hon bara förlorade på tilltaget.

Annons

Kristian Gidlund visste att han skulle dö

Kristian Gidlund.
Kristian Gidlund.

”Jag har slutat pensionsspara”, sa Kristian Gidlund när han sommarpratade den 30 juni 2013. Responsen på hans program blev enorm. Sugar­plum Fairy-trummisen hade diagnostiserats med cancer i magsäcken två år tidigare och börjat skriva om sin sjukdomsresa på en välbesökt blogg. När han gjorde Sommar var han svårt sjuk och inspelningen fick skjutas upp flera gånger. Kristian Gidlund dog i september samma år, fyra dagar innan han skulle fylla 30.

Annons

Sara Danius berättade om krisen i Akademien

Sara Danius.
Sara Danius.

Skandalen kring den så kallade Kulturprofilen briserade 2017 och kom att skada Svenska Akademien allvarligt. Flera ledamöter utträdde och ständiga sekreteraren Sara Danius tvingades bort från sin post. Efter en lång tystnad gav hon den 18 augusti 2018 sin syn på händelserna – i ett direktsänt och rejält uppmärksammat sommarprat. I oktober 2019 dog Sara Danius i sviterna av bröstcancer. Hon blev 57 år.

Athena Farrokhzad anmäldes 70 gånger

Athena Farrokhzad.
Athena Farrokhzad.

Poeten och dramatikern Athena Farrokhzads sommarprat den 21 juli 2014 fick både hyllningar och stark kritik. Hon pratade om rasism, feminism och klass vilket fick anmälningarna att rasa in till Granskningsnämnden – programmet fälldes dock inte. Den dåvarande moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén påstod att han slängde ut sin tv för att slippa betala licens då han blev upprörd för att Farrokhzad spelade Ebba Gröns Beväpna er i sitt program.

Annons

Christian Falk dog två dagar före sändning

Christian Falk.
Christian Falk.

Den 26 juli 2014 sändes Christian Falks Sommar där han öppenhjärtigt berättade om sitt liv. Två dagar tidigare hade musikproducenten och Imperiet-basisten gått bort i cancer, bara 52 år gammal. En del kritiker ansåg att det var cyniskt att sända programmet men Sveriges Radio valde att göra det ändå då det var Christian Falks önskan. Hans familj gav också sitt medgivande.

Stina Wollters möte med åtta­åriga Maja

Stina Wollter.
Stina Wollter.

När Stina Wollters syster Ylva dog i sviterna av anorexi var hon inte mogen att vara där fullt ut. Långt senare får Stina kontakt med åttaåriga Maja som vet att hon ska dö i cancer. Då ändras allt – den här gången är hon redo att finnas där hela vägen. Programmet, som sändes den 26 juni 2019, påverkade många lyssnare på djupet.

Annons

Sofie Sarenbrant avslöjade övergreppen

Sofie Sarenbrant.
Sofie Sarenbrant.

Den framgångsrika deckar­författaren Sofie Sarenbrant berättade i sitt Sommar den 28 juni 2020 om övergreppen hon blev utsatt för som barn. Efter att ha burit på sin hemlighet under 15 år avslöjar hon till slut för sin pappa och sedan för resten av familjen vad som hänt. Programmet blev extremt uppmärksammat och hyllat och resulterade också i boken Munkavle.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons