Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så förändrade Abba hela Eurovision

02 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Abba Waterloo Eurovision 1974.
Efter Loreens succé förra året hålls Eurovision song contest återigen på svensk mark, 50 år efter att Abba kammade hem segern med Waterloo.
Den svenska kvartettens vinst blev startskottet för en ikonisk karriär – men förändrade också Eurovision song contest för alltid.
– De tog in popstjärnestatus i Eurovision, där det tidigare mest hade varit folkmusik och vissång, säger Anna Charlotta Gunarssson.
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Det har bara gått åtta år sedan Eurovision song contest hölls i Sverige senast, men efter att Loreen tog hem vinsten med Tattoo förra året återvänder musiktävlingen till svensk mark. Den sjunde, nionde och elfte maj hålls tävlingarna i Malmö Arena, och Europas största Eurovision-fans flockas till staden.

Men det är inte bara Loreens historiska vinst som uppmärksammas. I år är det också 50 år sedan Abba vann med Waterloo och fick sitt stora, internationella genombrott – en vinst som fortfarande räknas som den mest ikoniska i Eurovisions historia. Efter att ha kommit tvåa i Melodifestivalen med Ring ring 1973 satsade bandet, och deras legendariska producent Stikkan Andersson, hårt på att maxa vinsten 1974.

Annons

– Det Abba skapade var verkligen 1974 i ett nötskal, de tog in popstjärnestatus i Eurovision, där det tidigare mest hade varit folkmusik och vissång. Abba kom in som en explosion av färg, sound och utseende. Sen hade Stikkan en plan, och visste att de borde ha skivorna klara för utskick, och en pr-strategi, säger Anna Charlotta Gunnarsson, musikjournalist och programledare för Melodikrysset.

Med Abbas framgångar formades också Eurovision song contest som tävling, och påbörjade den långa vandringen mot att bli den världsomspännande musikfest med över 162 miljoner tittare som det är i dag.

Fick nytt liv med Herreys

Under 2010- och 2020-talet har Sverige blivit bortskämda med framgångar i musiktävlingen, men tre vinster och ännu fler topplaceringar. Men efter Abbas succé skulle det dröja tio år innan Herreys tog hem vinsten till Sverige igen 1984. Anna Charlotta Gunnarsson konstaterar att den glada låten med nonsenstext gav svensk musik nytt liv.

Annons

– Det hade inte gått så bra för Sverige i Eurovision sedan Abba vann, men när Herreys vann var känslan ”oj jäklar, vi gjorde det igen”, och vi blev påminda om att vi är ganska bra på det här med musik. På 80-talet började det sedan hända mer internationellt, med band som Europe och Roxette. Säga vad man vill om Herreys men efter den vinsten började man titta på Sverige med lite andra ögon, och Sverige började titta på sig själva med stärkt självförtroende.

Carola, Charlotte Perrelli och Måns Zelmerlöw har alla vunnit Eurovision song contest en gång var, men det är enbart Loreen som lyckats ta hem vinsten till Sverige två gånger. Att vinna två gånger är det bara irländska Johnny Logan som lyckats med under tävlingens 68 år långa historia.

Loreen sjunger Tattoo i Melodifestivalen
Loreen vann för andra gången med Tattoo.Foto: Johan Nilsson/TT

– Carola är ju känd och uppmärksammad i schlagerkretsar, men inte bland vanligt folk i Europa. Loreen är utan tvekan den som fått störst genomslag efter Abba – bara ett halvår efter vinsten var Tattoo den fjärde mest streamade Eurovision-låten någonsin.

Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren
Annons