Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Kampen för Alien – klassiska filmen höll på att inte bli gjord

18 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sigourney Weaver i Alien från 1979
Det är en av världens mest kända skräckfilmer – men till en början var det ingen som ville göra Alien.
Här är historien om den banbrytande filmen som blev startskottet för ikonen Sigourney Weaver.
– Utöver att den var banbrytande brukar den räknas till en av världens bästa filmer, säger Feminas Emma Gray Munthe i videoserien Vad är grejen med?.
Annons
Vad är grejen med? #9 – AlienBrand logo
Vad är grejen med? #9 – Alien

I rymden kan ingen höra dig skrika.

Så marknadsfördes Ridley Scotts rymdskräckfilm från 1979, Alien. I dag anses den vara en av världens mest klassiska filmer, men från början hade manusförfattarna svårt att få någon att nappa på idén.

– Manusförfattarna var runt och pitchade sin idé som ”Hajen i rymden”. Men först var det ingen som var särskilt intresserad av en rymdfilm. Det var först efter succén med Stjärnornas krig som det började låta lite annorlunda, säger Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe i videoserien Vad är grejen med? på Femina.se.

Blev Sigourney Weavers genombrott

Filmen var banbrytande på många sätt, inte minst i hur den castades. Manuset var skrivet könsneutralt, och valet föll på en kvinna i huvudrollen.

Annons

– Meryl Streep var först påtänkt till huvudrollen, och Helen Mirren provspelade. Men rollen gick till den då ganska oerfarna Sigourney Weaver. Hon fick rollen som löjtnant Ripley, en av filmhistoriens mesta hjältar, säger Emma Gray Munthe i Vad är grejen med?.

Succéfilmen fick flera uppföljare, och tvåan Aliens av James Cameron räknas av många som ännu bättre än originalet – även om Emma Gray Munthe inte håller med.

Ridley Scott har även han gjort fler filmer i Alien-serien, bland annat Prometheus, som kom 2012 med Noomi Rapace i en av huvudrollerna.

Vad är grejen med? #10 – SkrietBrand logo
Vad är grejen med? #10 – Skriet
Annons