Agneta Pleijer författare

Göran Segeholm
Pernilla Wahlgren om husbygget och nya serien: ”Våga lita på dig själv”
1:07

Efter reklamen: Pernilla Wahlgren om husbygget och nya serien: ”Våga lita på dig själv”

(1:07)

Slå på ljud

Agneta Pleijel säger att de tre böcker hon skrivit om sitt liv inte är rena självbiografier, hon vill kalla dem för ”romaner med självbio­grafisk bäring”. Då är man ” fri att spekulera, fylla i mellanrummen, växla mellan tankar i nuet och tankar då”.

Sniglar och snö är fortsättningen på Spådomen – en flickas memoarer (2015) och Doften av en man (2017). I Spådomen skriver den tonåriga Agneta en programförklaring inför framtiden, ”Jag ville mest bara tre saker. Bli fri, skriva, få orgasm. Och senare, mycket länge fram, kanske få ett barn”.

Här är konstnärerna och utställningarna att ha koll på just nu

Sniglar och snö, Agneta Pleijel (Norstedts)

I nya Sniglar och snö är tonårens programförklaring avklarad, här blir hon den första kvinnliga kulturchefen någonsin på en svensk dagstidning (Aftonbladet), möter mannen i sitt liv (som här kallas M), och försöker efter bästa förmåga ta hand om en älskad pappa, professorn i matematik som nu i åldrande och sjukdom har svårt att förstå siffrorna i den doktorsavhandling han en gång skrev. Det är också en berättelse om vägen in i författarskapet, om en kärlek som är lika himlastormande som smärtfylld, två veckor innan hon ska gifta sig med M berättar han att han råkat göra en annan kvinna med barn.

Agneta Pleijel bjuder in vackert och innerligt till sitt liv, det är en stor ynnest att få vistas där en tid.

agneta pleijer sniglar och snö

Lejon och lamm, Durad Al-Khamisi (Weyler)

lejon och lamm durad al khamisi

Underbart egensinnigt, underfundigt underhållande om gamle Baba som tar över en kiosk i centrum i en sömnig förort. Men snart står kiosken i en storm av blodiga gäng­strider och frukthandlare med fundamentalistiska drag. Durad Al-Khamisi har en klar blick för nutida existentiella komplikationer.

Bokredaktören: Här är de bästa pocketböckerna i maj 2023

Skäret, Cilla Naumann (Albert Bonniers förlag)

cilla naumann skäret

Marianne, framgångsrik konstnär, arbetar med ett självporträtt, dottern Anna står plötsligt ensam efter ett långt äktenskap och längtar efter att leva livet fullt ut igen. Mor och dotter rör sig mellan levande och döda, lodar skapandets villkor och kärlekens. Finstämt, vackert, poetiskt.

En förlorad sommar, Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag)

victor pavic lundberg en förlorad sommar

Ung kvinna försvinner i Mariestad och journalisten Loa Bergman måste ställa in planerad semester. För­svinnandet liknar ett trettio år gammalt fall då en ung kvinna också försvann. Loa, med rötterna i Mariestad, har dåliga minnen från uppväxten. Spännande, klurigt, om ”hemvändare” som möter mörkt förflutet.

Här är nya spännande dokumentären om Göteborgskravallerna

Min egen elds kurir – Harry Martinsons författarskap, Johan Svedjedal (Albert Bonniers förlag)

min egen elds kurir johan svedjedal

Den första stora biografin om en av svensk litteraturs mest älskade författare, Harry Martinson, som fick Nobelpriset 1974. En fantastisk historia om fattigpojken som skrev sig fram till den litterära parnassen – och orsakerna till att han begick självmord fyra år efter Nobelpriset.

Mest läst