Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Anna Kinberg Batras och Davids kärlekshistoria – mötet och kampen

06 jul, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
De träffades på en hemmafest för över 20 år sedan. Men Anna Kinberg Batras och David Batras långa äktenskap har inte bara varit enkelt.
Annons
5 kvinnor som förändrar världen just nuBrand logo
5 kvinnor som förändrar världen just nu

De skiljer ut sig jämfört med många andra kända svenska par. En politiker som varit partiledare för Moderaterna och en folkkär komiker är inte den vanligaste konstellationen.

Men det var just olikheterna som gjorde att David Batra, 48, och Anna Kinberg Batra, 51, föll för varandra.

Så hur träffades de? Första mötet var på en fest i en lägenhet på Södermalm i Stockholm i slutet va 1990-talet.

Anna Kinberg-Batra och David Batra träffades på en fest.

David kom direkt från en föreställning och träffade Anna, som då var distriktsordförande för MUF i Stockholm, i köket. Ingen av dem hade egentligen tänkt gå på festen – nu blev de kvar i köket hela natten och pratade.

Annons

– Vi stod kvar och pratade halva natten ända tills vi nästan slängdes ut av värden. Det samtalet har bara fortsatt genom åren. Och där och då var det något som klickade mellan oss. Vi hade roligt på alla plan – och blev kära helt enkelt, har David Batra berättat för Allas.

–Vi började prata och ja, sedan kom värdinnan och sa att nu skulle hon lägga sig, festen var slut. Det hade gått flera timmar, har Anna Kinberg-Batra berättat för Ica-kuriren.

I en intervju med Svenska Dagbladet har David berättat att han, vars jobb är att skämta, blev imponerad av henne som tog saker och ting på allvar.

Anna Kinberg-Batra och David Batra har varit gifta i snart 20 år.

David Batras frieri till Anna Kinberg-Batra

Några år senare friade David till Anna under parets första gemensamma resa till Indien – de var i Jaipur, som kallas för "Indiens rosa stad".

Annons

– Då tror man att han ska vara superromantisk. Allt är verkligen rosa överallt och det är tinnar och torn. Det är lite som tusen och en natt, berättade Anna Kinberg-Batra när hon och David gästade "Skavlan".

Problemet var bara att David Batra blivit magsjuk under resan.

– Och det är inte alls särskilt romantiskt egentligen, men där friar han. Under den här magsjukesituationen. Vilket överraskade mig lite, faktiskt. Man har den här flickdrömmen om att han ska gå ner på knä och det ska vara så där fixat och allt, sa Anna Kinberg-Batra till Fredrik Skavlan.

– Det var inte riktigt som man hade tänkt sig som liten flicka.

Paret gifte sig 2002 – nästa år firar de alltså 20-årig bröllopsdag.

David friade till Anna i Indien – när han var magsjuk.

Anna Kinberg-Batra försökte bli gravid i fyra år

Samtidigt rullade deras respektive karriär på i hög fart och paret väntade länge med att försöka skaffa barn.

Annons

– Vi väntade alldeles för länge med att försöka bli med barn. Ville göra allt det roliga först, känna oss fria, tågluffa. Jag var också lite rädd att bli vuxen. Inte kunde jag bli någon bra pappa? Men till slut tog längtan över – och då blev det svårt. Åren gick, vi försökte allt – till slut började jag undra om jag aldrig skulle få ge kärlek till mitt eget lilla barn, har David Batra berättat för Allas.

Anna Kinberg-Batra och David Batra kämpade för att få barn i fyra år. Till slut blev Anna gravid, genom provrörsbefruktning.

Men även graviditeten blev komplicerad.

– Resan dit var lång och besvärlig. Jag låg på sjukhus i tre månader sammanlagt, för jag blev allvarligt sjuk under min graviditet, har Anna Kinberg-Batra berättat i "Framgångspodden".

Den tuffa tiden lärde henne dock att prioritera och förstå vad som är viktigt i livet.

– Allt blir så fånigt, det blir töntigt att undra över jobb när man ligger på sjukhus och undrar om man ska förlora sitt barn, berättade hon i "Framgångspodden".

Anna Kinberg-Batras och David Batras dotter

I dag har parets dotter Elvira Batra hunnit bli 15 år.

Familjen Kinberg-Batra för några sedan.

Efter den turbulenta tiden då Anna Kinberg-Batra 2017 tvingades bort från partiledarposten har hon bland annat tagit styrelseuppdrag och jobbat som föreläsare. Hon har också berättat att det finns positiva aspekter med att ha lämnat toppolitiken – som att kunna ha mer tid med David och Elvira.

– Det är skönt att ha mer tid för sin familj, berättade hon i en intervju med Ica-kurien och fortsatte:

– När jag var partiordförande var det 100 procent. Det var roligt att få vara på högsta nivå. Men när jag lämnar, lämnar jag; jag är inte den som ringer Ulf Kristersson och kommer med råd, även om det kliar i fingrarna ibland. Nu väntar resten av livet. Jag vill ha roligt, och göra skillnad.

Sommarpratar

Anna Kinberg Batra är sommarvärd i P1 6 juli 2021.

Annons