Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Anna Lindmarker om valet att skydda barnen: ”Inte förtjusta i mitt kändisskap”

30 jun, 2024 
AvMalin Roos
FotografTT, SR
Anna Lindmarker
TT
I över tre decennier var hon ett av Sveriges mest välkända nyhetsankare.
Nu berättar Anna Lindmarker att hon alltid hade telefonen med sig i studion och att de tre sönerna ofta ringde eller sms:ade under nyhetssändningen.
– Det var väldigt viktigt att ljudet var avstängt för Willy, min yngste, hade precis som sina bröder noll koll på när jag sände, berättar Anna Lindmarker i Sommar i P1.
Annons

När Anna Lindmarker i december 2023 tackade för sig i rutan var det efter 25 år som profilerad programledare på TV4.

Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten

I sitt sommarprat berättar journalisten att Hamas attack och händelserna i Mellanöstern var en av anledningarna till att hon slutade på Nyheterna men att hon också såg fram emot mer tid för umgänge och middagar med sina barn.

Anna Lindmarker, 63, har tre söner.

De två äldsta som är vuxna i dag från ett tidigare äktenskap, samt en tonåring som hon fick tillsammans med Lars Weiss – TV4 Nyheternas grundare som hade varit Annas livskramrat i 20 år när han gick bort sommaren 2021.

– Mina tre barn Axel, Patrik och Willy är de tre största underverken i mitt liv och att få vara mamma till dem det viktigaste av allt. De är inte vidare förtjusta i mitt kändisskap, säger Anna Lindmarker i Sommar i P1 och tillägger att hon efter bästa förmåga försökt skydda dem från uppmärksamheten.

Tv-prprofilen Anna Lindmarker med krans i håret som sommarvärd i P1 2024.
Anna Lindmark berättar som sommarvärd i P1 om sin långa karriär i rampljuset – och om livet utanför.Sveriges Radio/Mattias Ahlm

Det är därför de ytterst sällan har synts med henne i offentliga sammanhang och i princip aldrig i hennes sociala medier, förklarar hon.

Annons

Med de har i allra högsta grad varit närvarande i henne arbete ändå och mer än tittarna kunna ana.

Började tv-karriären på Aktuellt

Anna berättar att hon alltid hade telefonen med sig i studion för att pojkarna skulle kunna nå henne och att de ofta hörde av sig mitt i brinnande livesändning, särskilt den yngste sonen.

– Det var mer regel än undantag att han messade eller ringde i sändning, berättar Anna som i egenskap av sommarvärd även lyfter sin egen tudelade inställning till offentligheten.

När Anna Lindmarker värvades till TV4 1997 hade hon arbetat på Ekot i Sveriges Radio och som nyhetsuppläsare i Aktuellt på SVT. Där var där uppmärksamheten runt henne och hennes person började ta fart.

Journalisten beskriver hur skriverierna accelererade och att hon varken kände igen sig eller uppskattade att kallas för ”Hotlips” med ”sängkammarblick”.

– Jag tittade inte längre på folk på stan, jag klarade inte de nyfikna blickarna. Plötsligt bedömdes jag inte för hur jag gjorde mitt jobb som journalist, utan för mitt utseende.

– Jag hatade uppmärksamheten, säger Anna i sitt sommarprat.

Anna Lindmarker i början av sin tv-karriär på SVT:s Aktuellt.
Anna Lindmarker började tv-karriären i SVT:s Aktuellt där hon var anställd 1995 till 1997.SVT Bild

Hon berättar att hon fick blommor skickade till sig på SVT-redaktionen och till och med en check på 25 000 kronor vid ett tillfälle – något hon inte hade några problem med att avfärda.

Annons

Det var värre när en aktad kulturskribent i en text orerade om hur amerikaniseringen i svensk tv hade gått för långt "när man anställde nyhetsprogramledare efter utseende snarare än på meriter."

– Åh, vad ledsen jag blev, och arg. Kunde han alltså acceptera mig som programledare på Ekot där han slapp se mig, men inte på Aktuellt, säger Anna som i sitt sommarprat öppnar upp för att hon gärna så småningom "när hon vilat lite till", vill jobba med nyheter igen.

Har bokklubb med Hanna Hedlund

Och tv-karriären var inte helt över för att hon lämnade TV4.

Anna Lindmarker är i dag en del av YouTube-formatet The Bokklubb som bygger på den bokklubb hon varit med i privat sedan 2017 och där också bland annat artisten Hanna Hedlund och skådespelarna Kajsa Ernst och Julia Dufvenius ingår.

Hon lyfter vikten av kvinnliga samtal och beskriver lässystrarna i bokklubben som sina "älskade vänner”.

"Dessa underbara kvinnor, vi bär varandra, vi är tillsammans, aldrig ensamma och utan dem hade förmodligen allting gått åt pipan”.

Annons