Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Åsne Seierstad stämdes efter sin bok – brevet från Breivik

10 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografStina Stjernkvist/TT
I flera decennier har norska journalisten Åsne Seierstad rapporterat från krig och terror världen över.
Hon har under åren också författat flera omtalade reportageböcker, hamnat i rättstvist – och fått brev från Anders Behring Breivik.
Annons
Trailer på SVT-dokumentären Generation UtøyaBrand logo
Trailer på SVT-dokumentären Generation Utøya

Norska Åsne Seierstad, 52, är inte utbildad journalist, men hennes flera decennier långa karriär som krigskorrespondent och författare av reportageböcker har gjort henne till en av Skandinaviens mest hyllade journalister någonsin.

Karriären tog fart på 90-talet när hon arbetade för norska Arbeiderbladet och var utrikeskorrespondent i Ryssland, Kina och Kosovo. Senare rapporterade hon från krigen i Afghanistan och Irak och syntes både i svensk och norsk tv med sina rapporter. Under kriget i Irak var hon den enda skandinaviska journalisten som stannade på plats.

Åsne är fortfarande journalist, men har sedan mitten av 00-talet främst rönt stora framgångar som författare till reportageböcker från platserna hon besökt och bevakat. Debutboken Bokhandlaren från Kabul blev en storsäljare, men blev också upphov till en rättstvist mellan Seierstad och värdfamiljen hon hade bott hos i Afghanistan, som boken handlade om. Efter bokens utkomst har flera i familjen behövt fly landet och flytta till Kanada och Pakistan. Åsne stämdes för ärekränkning och förtal, och betalade till slut 125 000 norska kronor till bokhandlarens fru för att ha kränkt deras privatliv.

Annons

Med 2,7 miljoner sålda böcker världen över är hon dock Norges tredje bäst sålda författare någonsin.

Breiviks brev till Åsne Seierstad

Många förknippar också Åsne Seierstad med bevakningen av Utöya-terrordådet och terroristen Anders Behring Brievik. Hon har skrivit boken En av oss: En berättelse om Norge, där hon gestaltar Breiviks väg fram till dåden 22 juli 2011.

Men innan boken släpptes så tog terroristen kontakt med henne själv , och ville att hon skulle hjälpa honom att släppa sina dagboksanteckningar i bokform. Breivik tyckte att Åsne Seierstad skulle skriva förord och efterord till hans dagboksanteckningar, och menade att det skulle göra att inget förlag kunde tacka nej till att ge ut den, skriver Expressen.

”De du vill imponera på kommer att gratulera dig för ett kraftigt karaktärsmord”, skrev Anders Behring Breivik i sitt brev.

Brevet var ett svar på en intervjuförfrågan från Åsne, som då arbetade med sin egen bok. Intervjun eller Breiviks bokförslag blev dock inte av, och Åsne släppte sin egen bok istället.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons