Artikeln innehåller reklamlänkar
The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud

För att ta det från början, August eller Åååågust? Gamle demonregissören Ingmar Bergman berättade en gång att han mött August Strindberg i en dröm, de hade promenerat Strandvägen fram och Strindberg var fly förbannad på alla som uttalade hans förnamn ”August”. ”Ååågust”, skulle det var, så sa de i Paris och han var minsann kosmopolit. Arrangörerna bakom Augustpriset har dock brytt sig föga om Bergmans drömmerier, de kör rakt igenom med August, sen må Strindberg spinna runt i sin grav i vrede bäst han vill.

Årets nominerade till Augustpriset i skönlitterära klassen är:

Eufori, En roman om Sylvia Plath. Elin Cullhed (W&W)

Återliv: Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark (Norstedt)

Europa, Maxim Grigoriev (Albert Bonniers förlag)

När vi var samer, Mats Jonsson (Galago)

Singulariteten, Balsam Karam (Norstedts)

Den svarta månens år, Ellen Mattson (Albert Bonniers förlag)

Eufori, En roman om Sylvia Plath. Elin Cullhed (W&W)

I Eufori har Elin Cullhed levt sig in i poeten Sylvia Plaths sista år, som inte direkt var någon dans på rosor. Skrivandet är hennes eufori och glädje, och barnen, men mannen, poeten Ted Hughes, har viktigare saker för sig än att ta del av de vardagliga hushållsbestyren (skriva, supa, andra kvinnor) och det slutar med att Sylvia stoppar in huvudet i gasugnen. Stark läsning, om än kanske inte absolut existentiellt upplyftande. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Europa, Maxim Grigoriev (Albert Bonniers förlag)

I Maxim Grigorievs roman Europa har en man ärvt en lägenhet i Nice med fantastisk utsikt mot Promenade des Anglais och Medelhavet, men han sitter mest där och deppar och tänker tillbaka på det liv som varit. Han är en ryss i exil och känner sig inte hemma någonstans i världen. Optimal läsning för den som inte kan få nog av melankoli under hösten. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Ny serie ljudböcker om historiens kvinnliga resenärer

Återliv: Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark (Norstedt)

Poeten Kjell Espmark har fyllt nittioett år men håller fortfarande pennan med fast hand. Han är en vis man, funderar över skrivandet, kraften i skapandet, väcker sedan länge döda till liv; österrikiske konstnären Egon Schiele, spanska poeten Sor Juana de la Cruz (ibland kallad den första feministen). Att läsa Espmark är att lyssna till en färjesång från en man som sitter på kajen och väntar på Karons färja, som löst enkel biljett till dödsriket. Väl inte direkt någon kioskvältare, men Espmarks språk lyser upp, fyller en (märkligt nog) med liv. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Singulariteten, Balsam Karam (Norstedts)

I Balsam Karams Singulariteten letar en kvinna efter ett barn, hon letar tills hon blir galen av sorg. Singulariet är också ett begrepp inom fysiken som har med gravitationen i universums svarta hål att göra, som är så starkt att allting där faller ihop i en enda punkt … och försvinner (på ett ungefär). Är icke höstmörkret tillräckligt mörkt kan läsning av Karam nog lägga till en nyans. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Den svarta månens år, Ellen Mattson (Albert Bonniers förlag)

Den svarta månens år av Ellen Mattson har den medelålders universitetsläraren David Svartheds liv i fokus. Han har blivit avstängd från sin tjänst efter en dispyt med en elev som tycker man kan förhålla sig till litteraturhistorien lite hur som helst, och är ganska nöjd över att få slippa undervisa den nya generationens människor. Men väl utanför vardagen blir verkligheten alltmera overklig, samtidigt som han råkar ut för en olycka, slår i huvudet när han halkar. Svartheds liv blir alltmera drömlikt, och läsningen med den. Massor av mystik med Mattson, om man så säger. Ger härlig höstkänsla! Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

När vi var samer, Mats Jonsson (Galago)

Mats Jonsson har flytt Söder i Stockholm och flyttat tillbaka till Ådalen i Ångermanland, där han en gång växte upp (och en gång hatade, han var mobbad i skolan). När han röjer upp efter farfadern som gått bort, upptäcker han att han härstammar från en släkt av skogssamer. Jonsson söker sitt förflutna (och samernas historia), skriver och tecknar en släktkrönika som är spännande att följa. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Vem som står där som vinnare på prisutdelningen 22 november?

Jag tippar på ”När vi var samer”, den ligger väl i tiden, och som framtidens kulturantropologer (möjligtvis) kommer att säga när de hittar ett exemplar i någon (framtida) massmedial kökkenmödding , ”nejmen här var vi ju den felande länken mellan gammelskrivna romaner och Netflix”.

Vill tillägga att jag gissade rätt förra året, när Lydia Sandgren vann med ”Samlade verk”. Och har jag fel, lovar jag att äta renstek i stället för julskinka på årets julafton!

Årets bok har korats – allt du vill veta om boken, författaren och priset

Mest läst