Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Årets bok har korats – allt du vill veta om boken, författaren och priset

11 okt, 2021 
AvKenneth Gysing
FotografChristin Hume/Unsplash
Kvinna plockar bok från bokhylla.
Vi befinner oss i en prisvärd tid! Nyss delades Nobelpriset i litteratur ut. Strax därefter delades priset ut för Årets bok. Vinnaren blev ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius. En smaksak (förstås) vad man värderar högst!
Annons
Världsberömda profiler som fick nobben innan de slog igenomBrand logo
Världsberömda profiler som fick nobben innan de slog igenom

Under våren och sommaren har läsarna kunnat rösta på sin favorit bland tolv titlar som Bonnier Bokklubbars litteraturredaktörer valt ut från det senaste årets utgivning.

De tre böcker som läsarna gav flest röster:

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)

2. De kapabla av Klas Ekman (Bookmark förlag)

3. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg (Piratförlaget)

Författarens ord om vinsten:

– Jag är oerhört glad över priset och vill tacka alla som röstat på Stöld, säger Ann-Helén Laestadius. Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig.

Annons

Litteraturredaktörernas motivering till nomineringen:

“Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan! Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer”.

Har du inte hunnit läsa Årets bok ännu? Klicka hem boken "Stöld" här redan i dag. (reklamlänk)

Boken ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius.
Klicka på bilden för att köpa boken.

Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonnier Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser tolv nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Bland annat ska boken inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets och vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Läsare kunde rösta på sin favoritbok mellan 27 april och 12 september

Den stora frågan nu då förstås - var det rätt bok som vann?

Annons