Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bästa kulturtipsen från 2023 – enligt experterna

21 dec, 2023 
Konstpromenader, en alldeles speciell kock och det norska undret. Chefredaktören, bokrecensenten, kulturredaktören, krönikören och reportagechefen listar sina bästa kulturhändelser 2023.
Annons
Danska-quiz med "En runda till"-skådisarnaBrand logo
Danska-quiz med "En runda till"-skådisarna

Malin Roos, Reportagechef, listar sina kulturfavoriter

Norska invasionen

Det bär emot att erkänna det, men Norge skåpar just nu ut Sverige i litteratur på ett sätt som liknar krossen i längdskidspåren.

Då tänker jag inte bara på Jon Fosses Nobelpris eller ens på den ständigt och ­rättmätigt hyllade Knausgård, utan grann­landets kvinnliga författare.

Vigdis Hjort! Nina Lykke! Den sistnämndas ömsinta skildring av kulturmannen i boken Vi är inte här för att ha roligt var så rolig (just) att jag skrattade högt flera gånger.

Sveriges finest

Under slutet av sommaren fick jag i egenskap av reporter resa till danska Læsø för en ­intervju med Karin Mamma Andersson. Det var en fröjd att få kliva in i bildvärlden till en av vår tids främsta konstnärer, men också intressant att möta människan bakom den åtråvärda Mamma-signaturen: en vass Karin full med norrländsk kärv humor.

Corner! Behind!

the bear säsong 2
Serien The Bear på HBO älskades av många 2023.

Jag trodde inget kunde toppa Succession och helt ärligt höll jag på att ge upp efter de två första avsnitten på grund av skramlet och gapandet.

Annons

Efteråt ville jag tacka gud, maten och amen för att jag hängde kvar. The Bear var årets se-­upplevelse och julavsnittet i andra säsongen är bland det bästa jag skådat i tv-väg.

Att Sydney i serien lärde mig laga en perfekt french omelette var en smarrig bonus!

Kenneth Gysing, Bokredaktör, listar sina bokfavoriter 2023

Sniglar och snö

Den tredje delen i Agneta Pleijels självbiografi (efter Spådomen – en flickas memoarer och Doften av en man) där Agneta blir den första kvinnliga kulturchefen på en dagstidning. Starkt och innerligt om karriär, kultur och himlastormande kärlek, och en hisnande tidsresa för oss som började bli vuxna i slutet av 1900-talet.

Agneta Pleijels senaste bok blev en favorit för Kenneth Gysing.

Midnight in Paris

Woody Allens romantiska komedi (2011) fick ”nypremiär” på SVT Play, ett kärt återseende. Owen Wilson, i rollen som en framgångsrik manusförfattare som helst vill bli romanförfattare, är i Paris för att gifta sig. Magiskt kastas han tillbaka i tiden, möter Hemingway och andra kulturella stor­heter. Lustfyllt och lättsamt om konst och litteratur.

Annons

Trädgården – konst och natur under sex sekler

Det var fantastiskt fint att få vandra runt i Nationalmuseums nyrenoverade lokaler och möta magnifikt måleriska trädgårdar, teckningar och skulpturer och konsthantverk av konstnärer som Watteau, Boucher, van Gogh, Monet, Carl Larsson och nutida namn som Peter Frie och Emma Helle.

Emma Gray Munthe, Kulturredaktör, listar sina favoritfilmer 2023

Aftersun

Filmåret 2023 började starkt med att två 5 av 5-filmer hade premiär samma vecka, Charlotte Wells långfilmsdebut Aftersun och Sarah Polleys Women Talking. Se båda! Den förstnämnda gör nästan fysiskt ont att se, men är sällsynt vacker – och skådespelarna Paul Mescal och Frankie Corio är helt otroliga tillsammans.

aftersun film
Filmen Aftersun.

Lasermannen

Lasermannen (2005) var länge svår att se och få tag på, och en av de bästa kulturhändelserna 2023 var när den smögs upp på SVT Play i höstas. Miniserien om polisut­redningen, John Ausonius och det Sverige han rörde sig i när han på 90-talet sköt sammanlagt elva personer är ett måste att se eller se om.

Annons

Vi är inte här för att ha roligt

2023 har ju varit ett stort år för norska kulturmän, och Nina Lykkes roman om hur (dåligt) det går när en bitter sådan på halvdekis blir in­bjuden (som tredjehandsval) till en litteraturfestival i Lillehammer är både skratta högt-rolig och rörande. Får inte missas!

Malin Wollin, krönikör, listar sina kulturfavoriter 2023

Louisiana

Av någon besynnerlig anledning har jag aldrig besökt Louisiana, men i slutet av september klev jag in via den lilla trappan, tog mig ­genom den trånga entrén och fick en av årets vackraste dagar.

Vi åt lunch i solen, drack cava med Öresund i bakgrunden, tittade på utställningarna men minst lika ­mycket på alla besökare. Vi såg ett par i åttioårsåldern som var alldeles moderiktiga och höll hand. Titta där är de igen! sa vi till varandra. Sedan köpte vi en poster och åkte hem.

Vackra museet Louisiana är väl värt ett besök.
Vackra museet Louisiana är väl värt ett besök.

The Bear

I säsong två tävlade The Bear mot sig själv och vann. Stökiga skrikiga människor med mustigt skav, mat överallt och kärlek är granne med hat. När jag har hämtat mig ska jag se om gaffelscenen, ja det ska jag.

Annons

Sommar i P1

Mitt sommarprat är det bästa jag har gjort, vem är jag att säga att det inte är det bästa som någon någonsin har gjort? Det vore tjänstefel att inte tipsa om det.

Åsa Liliegren, chefredaktör, listar sina kulturfavoriter 2023

Sundborn med vandring

Jag tror att den första konstnär jag kom i kontakt med var Carl Larsson, det var bilderna i almanackan i köket, affischen som åkte upp med juldekorationerna. Men det var först nu i somras jag besökte Sundborn. Gick bokstavligen i de för mig så välkända motiven – och det var vackrare än någonsin. En solig sensommar­eftermiddag gick jag in och ut i den ena tavlan efter den andra.

Pricken över i var vägen från Sundborn. Vi tog den vandring familjen Larsson själv gick när de skulle in till Falun. Längs med vägen fanns några platser utmärkta med en bild och en ­historia. Sundborn med vandring var en helt fullkomlig kulturupplevelse.

Banksy utstallning
Verket ”Suicide Bomber” visas i början av utställningen ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind”. En utställning där kopior av Banksys verk visas upp.

Geniala Banksy

Den första Banksyn jag mötte i levande livet var på en gata i LA för säkert 20 år sedan. Sedan dess har jag jagat hans bilder i London, prenumererat på alla tänkbara trådar och sociala medie-konton för att inte missa något.

Annons

A Genious Mind hade inte kunnat vara ett bättre namn på en samlingsutställning över Banksys tankeväckare. Han är och förblir ett mysterium, och för min del får han gärna fortsätta vara det så länge han får mig att skratta, förvånas, förundras och imponeras av hans alldeles briljanta hjärna. Jag åkte till Malmö för att se utställningen. Nu visas den i Stockholm till och med den 4 februari 2024. Jag kommer att se den igen.

skansen ljusshow
Skansens vakra ljusshow fångade chefredaktör Åsas intresse!

Ljus i mörkret på Skansen

När det är mörkt och hurvet ute ska man se till att njuta av ljuset. Nu i vinter har Winter Lights världspremiär på Skansen i Stockholm. Det är en 1,5 kilometer lång promenad, kantad av ljus- och ljudinstallationer – som görs i mörkret för maximal njutning. En helt galet rolig mix av ljud; fåglar och djur, arbete i en gruva, pop­musik och opera. Allt i stämningsfull, färgglad och suggestiv belysning. En riktig ljusfest i mörkret.

Annons