Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bengt Feldreich gav rösten till Benjamin Syrsa

21 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Den 21 oktober 2019 gick tv-ikonen Bengt Feldreich bort, 94 år gammal.
Under sin långa karriär hann han både vara den allra första julvärden i SVT och ge rösten till Benjamin Syrsa i Kalle Ankas jul.
– Han hade ett långt och innehållsrikt liv som slutade vid 94 års ålder. Jag tror att han var mycket nöjd med sitt liv, sa sonen Sten Feldreich till Expressen.
Annons
Hör Lars Lerin om uppdraget som julvärdBrand logo
Hör Lars Lerin om uppdraget som julvärd

När journalisten och tv-profilen Bengt Feldreich gick bort den 21 oktober 2019, 94 år gammal, förknippade de flesta honom med Benjamin Syrsas röst i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Men under sin långa karriär på SVT hann Feldreich med mycket mer än så.

Som en av de första fast anställda på tv-kanalen var Bengt Feldreich en pionjär, som var mån om att folkbilda sin publik. Han var bland annat redaktionschef för avdelningen natur och vetenskap, direktsände en vaka när Sverige bytte från vänstertrafik till högertrafik 1967, och bevakade månlandningen två år senare. Även klassiska program som Kvitt eller dubbelt –Tiotusenkronorsfrågan och Snillen spekulerar var han programledare för.

Men även om Feldreich hann med mycket under sina många år både på SVT och SR, så går det inte att komma ifrån att de flesta förknippar honom med julen. Bengt Feldreich blev SVT:s allra första julvärd 1959, och gjorde både berättarrösten och rösten till Benjamin Syrsa i Kalle Ankas jul som sänds varje julafton.

Annons

Bengt Feldreichs familj om att höra honom på julen

Att han hördes varje jul var något som Bengt och hans familj tyckte om.

– Det var en rolig extrakrydda. Det tog tid innan han förstod vad det betydde, för det ville han nästan inte förstå vad det betydde, hur stor betydelse det har. Men jag tror att han uppskattade uppskattningen han fick. Jag har aldrig skämts för min pappa och han var glad för uppskattningen han fick, sa sonen Sten Feldreich efter sin pappas bortgång 2019.

Vid sin bortgång hyllades Feldreich av en hel bransch, och sörjdes av sina gamla vänner och kolleger.

– En fantastiskt kompetent och trivsam, vänlig tv-personlighet. Det var aldrig något överspel. Jordnära. Det räckte med det han hade inombords. Det var en riktig man av den här gamla stammen. Han försökte alltid hjälpa folk i sin omgivning. Han hade enastående egenskaper, sa Ingvar Oldsberg.

Annons