Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen
1:21

Efter reklamen: Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen

(1:21)

Slå på ljud

Hep Stars

Innan Benny Andersson slog igenom i hela världen med Abba, så var han faktiskt med i ett annat framgångsrikt popband – nämligen Hep Stars. 1965 hade bandet en stor hit med låten Cadillac, som sedan följdes av låtarna A tribute to Buddy Holly och Farmer John. Bandet rönte stora framgångar de kommande åren, innan Benny Andersson hoppade av 1969 för att börja jobba med Björn Ulvaeus istället, i det som skulle komma att bli Abba.

Tre Fotografer/TT

Abba

Abba släppte sin första singel 1972, men det var först året därpå som de blev välkända i Sverige, när de kom trea i Melodifestivalen med Ring ring. Det stora internationella genombrottet kom dock när de vann både Melodifestivalen och sedan Eurovision song contest med Waterloo 1974. Framgångarna med låten tog inte bara bandet ut i Europa, men också till USA. Resten är musikhistoria – mellan 1974 och 1980 hade Abba nio förstaplaceringar på Englandstoppen, och en i USA. Med låtar som Dancing queen, Money money money och The winner takes it all blev Abba ett av världens mest populära popband genom tiderna, och efter att ha släppt sitt första album på närmare 40 år så är de nominerade till sina första Grammys.

Björn Ulvaeus och dottern Annas fina initiativ för de äldre

Pop

Musikalerna

Benny Andersson har fortsatt jobba med Björn Ulvaeus även efter att Abba lades ner, och bland annat komponerat flera enormt framgångsrika musikaler. Chess hade premiär i London 1986, med Tommy Körberg i en uppmärksammad roll med låten Anthem. 1995 hade Kristina från Duvemåla premiär i Malmö, med unga stjärnor som Peter Jöback och Helen Sjöholm.

Stefan Hyttfors

Benny Anderssons Orkester

2001 bildade Benny Andersson ihop med 16 musikervänner Benny Anderssons Orkester – BAO. 2004 släppte de låten Du är min man tillsammans med Helen Sjöholm, och låten har med sina 38 veckor legat längst någonsin på Svensktoppens förstaplats. Den har också utnämnts till den bästa Svensktoppen-låten genom alla tider.

Så bra är Abbas nya album Voyage – låt för låt

DEROS ANDERS/Aftonbladet/TT

Filmmusik

Benny Andersson har minst sagt många musikaliska strängar på sin lyra, och har också skrivit klassisk musik och folkmusik. Han har även gjort filmmusik till Roy Anderssons filmer Sånger från andra våningen och Du levande, samt musiken till dokumentären Palme.

BARDELL ANDREAS/Aftonbladet

Mamma Mia!

1999 sattes en brittisk musikal baserad på Abbas musik upp i London – Mamma mia! Musikalen blev en stor hit, och turnerade världen runt. 2008 släpptes en film med samma namn, baserad på musikalen. Med Meryl Streep, Stellan Skarsgård och Pierce Brosnan i några av huvudrollerna blev filmen en stor hit i hela världen. 2018 kom uppföljaren, där bland annat Cher har en roll.

Karin Törnblom/TT
The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst