Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: 6 böcker du måste läsa i vinter

25 nov, 2022 
AvKenneth Gysing
Vinterböcker.
Claire-Louise Bennets Kassa 19 och 5 andra titlar du bör läsa, vinterläsning när den är som bäst.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Klarsynt och underbart underhållande debut

I Claire Lombardos alldeles underbara debutroman En lyckligare tid får vi följa äkta makarna Marilyn och David Sorenson från den första träffen och fyrtio år framåt i tiden, där perspektivet växlar mellan Marilyns, Davids och de fyra döttrarnas; Wendy, Violet, Liza och Grace – och inte minst Jonahs, den son Violet i hemlighet lämnade bort i unga år.

Claire Lombardo.
Claire Lombardo.

Genom äldsta systerns Wendys försorg (och Violets fasa) dyker han en dag upp som tonåring. Fosterföräldrarma har omkommit i en bilolycka, därefter har han under många år flyttat runt bland olika fosterhem. Violet, gift med två barn, har förträngt sonens existens, men nu går det inte längre. Jonah betraktar med stora ögon den släkt han plötsligt blivit del av, morföräldrarna Marilyn och David (Marilyn driver en järnhandel, David är pensionerad läkare) så uppenbart och ­påtagligt förälskade i varandra – en kärlek som alla de fyra döttrarna alltid hamnat i skuggan av, och ingen av dem har lyckats uppnå samma grad av kärlek i egna relationer.

Annons

Lombardo skriver klarsynt och mycket underhållande om komplexa känslor inom en familj. Som Marilyn uttrycker det, ”Hur kunde man ha utvecklat personer inuti sin egen kropp, odlat fram dem utav sitt befintliga material, och senare plötsligt finna att man inte kände igen dem?”.

EN LYCKLIGARE TID

Claire Lombardo

En lyckligare tid av Claire Lombardo.
En lyckligare tid av Claire Lombardo.

(Bazar förlag)

ROMAN

Låt Bennet visa vägen in i sin stora fantasi

Claire-Louise Bennets Kassa 19 är en formidabel kärleksförklaring till läsande och skrivande. En skolflicka i en stad väster om London börjar (uttråkad på lektionerna) skriva ner små berättelser längst bak i en anteckningsbok. De är inte tänkta att läsas av någon, men en dag säger läraren (som hon är en smula förälskad i) att han läst en av hennes berättelser. Hon blir förskräckt, men han tycker om det hon skrivit, vill läsa mer.

Annons
Claire-Louise Bennet.
Claire-Louise Bennet.

Flickan växer upp, jobbar extra på en stormarknad (Kassa 19) samtidigt som hon läser filosofi och engelsk litteratur på universitetet. Parallellt skriver hon intensivt, griper efter allt som kommer i hennes väg och omvandlar det till text. ­Berättelsen blir också till en slags litterär självbiografi, när hon ­redovisar böcker hon läser, som ­införlivas i det egna livet och tänkandet. Litteraturens universum ser hon som så mycket större än verklighetens vardagsliv, med ­läsande kan en människa skapa ett eget bibliotek, där ”hon sedan är fri att genast uppgå i den stora fantasin, vad somliga går så långt som att kalla världssjälen”.

Annons

Så låt Bennet visa vägen in i sin stora fantasi – ett virvelstormande litterärt äventyr. Därefter kan man läsa boken en gång till, för det finns alltid nya saker att upptäcka i läsvärda böcker.

KASSA 19

Claire-Louise Bennet

Kassa 19 av Claire-Louise Bennet.
Kassa 19 av Claire-Louise Bennet.

(Wahlström & Widstrand)

ROMAN

Mer spännande vinterläsning

DET FEMTE MANUSET

Anne Holt

(Piratförlaget)

KRIMINALROMAN

Det femte manuset av Anne Holt.
Det femte manuset av Anne Holt.

Det blir kriminellt spännande när ett värdefullt manuskript försvinner spårlöst på ett av Norges största förlag. En ung, nyanställd kvinnlig redaktör får i uppdrag att jaga ifatt det i samarbete med pensionerade polisen Hanne Wilhemsen. En Anne Holt i högform skriver om livsfarligt skrivande!

Annons

DIAMANTÖGAT

Kate Quinn

(HarperCollins)

THRILLER

Diamantögat av Kate Quinn.
Diamantögat av Kate Quinn.

Ukrainskan Mila Pavlitjenko, ung ensamstående mamma, blir till en fruktad prickskytt 1941, då Tyskland invaderar Sovjetunionen. Berättelsen, baserad på ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv (kallad Lady Death) är till lika delar thriller, kärlekshistoria och krigsroman. Absolut aktuell i den tid som är!

TVEKAN ÄR FÖR VEKLINGAR

Ulrika Norberg

(Historiska media)

FEELGOOD

Tvekan är för veklingar av Ulrika Norberg.
Tvekan är för veklingar av Ulrika Norberg.

Feminas tidigare chefredaktör Ulrika Norberg debuterar med fartfylld feelgood. Vera, 50 plus och chefredaktör för månadsmagasinet ”Siv”, kämpar hårt mot fyrkantiga rationaliseringsexperter, blinda för faktiskt tidningsarbete. Fint ­persongalleri, rappt, ­rörande och mycket under­hållande!

Annons

TERRITORIET

Olivier Norek

(Sekwa)

THRILLER

Territoriet av Olivier Norek.
Territoriet av Olivier Norek.

Hårdkokt och spännande om konflikter mellan knarkkungar i ett av Paris utsatta områden. Kommissare Victor Coste kämpar mot korrupta myndigheter och knarklangande tonåringar som skjuter för att döda. Det är en mörk värld Norek beskriver (själv f d polis) som mycket liknar svensk verklighet av i dag.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons