Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: De här böckerna ska du läsa i jul

11 nov, 2022 
AvKenneth Gysing
Julbok
Julledigheten är en perfekt tid för att krypa upp i soffan med en god bok. Feminas bokredaktör Kenneth Gysing listar 6 böcker som är perfekta för julläsningen!
Annons
Nya julfilmer på NetflixBrand logo
Nya julfilmer på Netflix

Det lackar mot jul, tecknen är otvetydiga. Ett kort besök på Biltema i Gävle – tomtar och troll i entrén – Biltema har förvandlats till Jultema En promenad längs Birger Jarlsgatan i Stockholm, gröna girlanger och julröda hjärtan upphängda både här och där. Och om en dryg vecka, tjugonde november, öppnar ärevördiga varuhuset NK sitt klassiska julpynt i skyltfönstren i både Göteborg och Stockholm. När det slog om till vintertiden blev dagarna raskt så mycket kortare, kolmörkt på blanka eftermiddagen och det där extra ljuset på förmiddagarna är inte mycket att hurra för – om det ändå kunde få vara sommartid året om. Men man får glädja sig i läsfåtöljen med en bok i ljuset av en lågenergilampa, läsning ger lyckligtvis inget större påslag på elräkningen. Här några tips på mys– och rys– läsning i den mörkaste av årstider.

Anki åker till Las Palma, Anna–Lena Brundin & Jan Sigurd (Norstedts)

Anki åker till Las Palma, Anna–Lena Brundin & Jan Sigurd

Frisören Anki är nybliven änka, några dagar före julafton sätter hon sig på ett plan till Las Palmas med bästa väninnan Rose–Marie. Någon jul har de inte tänkt att fira, hellre då dricka sangria vid poolkanten. Visst sörjer hon sin hädangångne man, men livet med honom var ganska jämngrått. Fint att hänga med Anki till Las Palmas, både för solens skull och intrigens, det är aldrig för sent att finna nya vägar i livet.

Grannar i döden, Lucy Foley (Printz)

Grannar i döden, Lucy Foley

Jess far från London till Paris, känner att hon måste hitta på någonting nytt i livet. I Paris bor halvbrodern Ben i en pampig lägenhet i ett vackert hus, hon ska få sova på en soffa hos Ben. Men när hon kommer fram är Ben spårlöst försvunnen. När hon börjar leta efter Ben agerar grannarna i huset märkligt, Jess känner sig ständigt iakttagen. Något i huset är mycket fel.

Fiffig, stämningsfull pusseldeckare i stil med Agatha Cristie.

1979, Val McDermid (Polaris)

1979, Val McDermid

Det är vinter i Glasgow 1979, en svinkall sådan, den kallaste på länge. Allie Burns, reporter på tidningen Daily Clarion, är en av få kvinnor på redaktionen. Hon behöver ett scoop utöver det vanliga för att kunna hävda sig mot de manliga reportrarna på redaktionen. När hon börjar nysta i en härva av skattebedrägerier med kopplingar till inflytelserika affärsmän får hon också mäktiga fiender. Spännande och välskrivet om en tid långt innan metoo. Det var inte lätt att vara kvinnlig reporter på sjuttiotalet, i en atmosfär av konstant sexism.

Vänner in i döden, Elisabeth Andersson (Bokfabriken)

Vänner in i döden, Elisabeth Andersson

Idylliska Österlen är allt annat idylliskt i kriminalserien som döpts till Österlensmorden. En kvinna hittas död i nationalparken Stenshuvud, klädd i träningskläder ser det först ut som en olycka men det visar sig vara mord. Kvinnan tillhör en grupp framgångrika affärskvinnor som samlats en hösthelg på ett äppelmusteri för lite nätverkande. När ytterligare en kvinna hittas mördad några dagar senare, får kriminalinspektören Tina af Schelin fullt upp. Mustigt mordiskt i makalös miljö!

Kristallklara nätter i juletid, Sara Morgan (Harper Collins)

Kristallklara nätter i juletid, Sara Morgan

Christy har planerat en skön julvecka i norra Sverige, men en fnurra på tråden med maken gör att hon måste stanna hemma och reda upp ett och annat. Hon undrar om bästa vännen Alix kan åka med fyraåriga dotter Holly i stället, så hon och mannen får vara ensamma en tid. Alix säger ja, men osäker på om hon själv klarar av att ta hand en om ett barn med massa spring i benen. Men i ett glittrande vinterlandskap dyker en bekant upp från det förflutna, gamla känslor bubblar upp till ytan och det blir tid för både kärlek och julefrid. Feelgood med julextra allt!

Alltid i december, Emily Stone (LB förlag)

Alltid i december, Emily Stone

För många år sedan förlorade Josie Morgan båda föräldrarna under julhelgen. Varje december har hon skrivit ett brev till föräldrarna med fyra ord, ”Jag saknar er, alltid”. På väg att posta brevet krockar hon med en man, arkitekten Max Carter, och världen vänds över ända, både bokstavligt och bildligt. Max är dock en rastlös själ, de ses under de följande åren på olika platser i världen, Manhattan, Edinburg, London. Josie undrar till slut om det finns någon framtid för deras kärlek. Det lackar än en gång mot jul, som ju också är en tid för mirakler!

Här kan du läsa om fler aktuella boktips!

Annons