Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: ”Ada Westers debut är en riktig bladvändare”

09 jun, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografHannah Modigh
”Vamt och hjärteknipande”, skriver Feminas bokredaktör om Ada Westers debutbok Drömmar till salu. Läs hela recensionen!
Annons
Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträderBrand logo
Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder

”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar då gräs och gröda gror.” Israel Kolmodin skrev texten redan 1695 och visst håller den än (där ligger ABBA fortfarande en bit efter). Skolavslutningar, studentfester – sommarfägringens tid är här. Femina hakar förstås på med tips på än mer ’feelgood’, och en och annan liten lättsam rysning (som en krusning över en spegelblank vattenyta i sommarnatt)!

Drömmar till salu, Ada Wester (Pirat)

Här möter vi Anni som flyttar till Stockholm för att läsa litteraturvetenskap och som på kvällarna tindrar sig genom storstadens restauranger och andra vattenhål i jakt på den stora kärleken. Det går dock inget vidare, tindrandet får inga stora känslor att spraka, Anni upplever mötena via Tinder mer ”Som en jobbintervju. Som något man gjorde, för att inte känna att man fick skylla sig själv att man var singel”. Men så ärver Anni ett hus på landet efter sin farmor, Ester, och hon tänker att hon ska rusta upp huset för att sedan sälja det och med pengarna köpa sig en egen lägenhet i stan. I huset finns massor av gamla fina möbler och klänningar och Anni startar ett Instagramkonto som hon döper till Drömmar till salu med texten, ”Första morgonen i farmors hus. Här kommer jag att steg för steg visa renoveringsarbetet och samtidigt sälja möbler och saker från huset. Först till kvarn, så håll utkik!”. I en parallell berättelse till Annis (de kommer förstås att korsa varandra) får vi följa Ester som sextiofem år tidigare flyttar in i samma hus, sjutton år gammal och gravid – Ester som växte upp på en gård under fattiga omständigheter men med ett lysande läshuvud lyckades få ett stipendium till lärarinnestudierna i Stockholm. Vem är far till barnet, och varför vägrar Ester att berätta det för någon? Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig bladvändare!

Sommarfesten, Christina Olseni & Micke Hansen (Bokfabriken)

Den välbärgade träningsentreprenören Hector Bondesson anordnar årets största sommarfest på Falsterbonäset i sin luxuösa villa på stranden. Festen tar dock abrupt slut när värdinnan hittas död med en kniv i hjärtat. Mårten Lind, ortens polis, får det kämpigt med utredningen med tvåhundra personer på gästlistan. Mysdeckare med hög sommarfaktor i idyllisk småstad, inklusive ett gäng egensinniga pensionärer som lägger sig i det mesta – inklusive jakt på mördare!

Konserverad kärlek och spröda drömmar, Åsa Hallengård (LB)

Före detta elitgymnasten Gunilla arbetar som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg, pensionen närmar sig och med den ensamheten. Den stora kärleken, Torsten, försvann till Milano för fyrtionio år sedan för en karriär som fotbollsproffs. Bästa vännen Biggan finns där som ett starkt stöd i tillvaron, men livet känns ändå tomt. Men så en dag knackar ungdomskärleken på dörren! Varm och hoppfull feelgood om vänskap och kärlekens helande kraft och att våga leva livet igen.

Annons