Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: “Härlig mix av mys och mord i Katarina Bivalds nya deckare”

02 jun, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografPeter Knutson
Katarina Bivalds nya bok Morden i Great Diddling är en mix av både Agatha Christies pusseldeckare och Morden i Midsomer, skriver Feminas bokredaktör.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

En svensk deckare med drag av både Agatha Christies pusseldeckare och blodfulla tv-serien Morden i Midsomer, en romanskrivande servitris med krossat hjärta och en terapeut med krisande äktenskap. Där har du tre lästips för en omväxlande bokhelg! Så ut nu i solen och läs, om möjligt i skuggan av en syrén – innan de blommat ut!

Morden i Great Diddling, Katarina Bivald (Forum)

Katarina Bivalds nya bok är mer mordisk än hennes feelgoodroman, skriver Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör.

Katarina Bivald gjorde stor succé med feelgoodromanen Läsarna i Broken Wheels rekommenderar för snart tio år sedan (2013), nu kommer hon med Morden i Great Diddling en bok som är betydligt mer mordisk. Något extravagant blodsplatter är det dock inte frågan om även om handlingen (så att säga) inte lämnar läsaren likgiltig (!), här drar det mer åt Agatha Christies pusseldeckare och Morden i Midsomer. Svenskan Berit Gardner far i ungdomen till London för att försöka bli författare, får några böcker utgivna med hyfsade recensioner, för att i vuxen ålder slå till med en riktig bestseller. Men därefter total skrivkramp, Berit tänker att ett miljöombyte kan inspirera, säljer lägenheten i London och köper en liten stuga i byhålan Great Diddling i Cornwall. Byn är full av udda karaktärer, byoriginal och under den sömniga ytan jäser gamla oförrätter – en perfekt miljö för en författare på jakt efter material. När så en bomb smäller av i ett gammalt bibliotek, med förödande resultat på både böcker och en biblioteksbesökare, får Berit skrivmaterial så det både räcker och blir över. Bivald briljerar i en härlig härva av mys och mord och klarsynta betraktelser över författarlivets vedermödor!

Skriva & älska, Lily King (Etta)

Lily Kings Skriva & älska är en fin berättelse om en ung kvinnas sökande efter en plats i tillvaron, menar vår bokredaktör.

Casey, 31, skuldsatt och med krossat hjärta, mamman har nyligen gått bort, arbetar som servitris på en restaurang och skriver på en roman när hon är ledig. Så möter hon två män som kommer att vända upp och ner på hennes liv. Fin berättelse om en ung kvinnas sökande efter en plats i tillvaron.

Ruth & Pen, Emilie Pine (W&W)

Boken Ruth & Pen erbjuder en fin gestaltning av två mycket olika kvinnor som båda kämpar hårt för att bli vänner med livet.

Ruth arbetar som terapeut, har en kris i äktenskapet med Aidan, de är barnlösa trots flera IVF–behandlingar. Pen är sjutton år, högkänslig med en släng av autism, hemligt förälskad i Alice. Fin gestaltning av två mycket olika kvinnor, som båda kämpar hårt för att bli vän med livet.

Annons