Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Här är midsommarhelgens bästa läsning

22 jun, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografTT.
En bok kommer lastad! Feminas bokredaktör guidar dig till midsommarhelgens bästa, och mest spännande, läsning.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Midsommarhelg, och absolut semesterkänsla i luften. Det bullrar och mullrar i världen av allehanda elände, men man kan i alla fall glädjas åt en semester utan munskydd och klistermärken i butikerna på golvet med ”håll avstånd”. Så spänn upp hängmattorna, rulla ut solstolarna, häll upp ett glas lemonad eller kanske en kylskåpskall Chablis (för de som föredrar alkohol) och lämna vardagen för en stund – med en spännande bok i handen. Till exempel någon av dessa tre!

Andra sidan månen, Mari Jungstedt

Ingen sommar utan en kriminalroman av Mari Jungstedt! Inget undantag heller denna sommar när Mari nu kommer ut med sin tjugonde bok, Andra sidan månen. Det är den andra boken som utspelar sig i spanska Málaga, med lärarinnan i spanska, Lisa Hagel, och spanske kriminalkommissarien Hector Correra som huvudkaraktärer. Lisa, 55 år gammal, har startat ett nytt liv i Malaga, efter att ha blivit dumpad av sin man efter trettio års äktenskap. Här får Hector hand om ett knepigt fall, där en svensk man och en spansk kvinna, båda boende i Malaga, hittas mördade i en badtunna på en ensligt belägen gård vid Kusten i Ångermanland, skjutna till döds med en pilbåge. Lisa hjälper Hector som tolk i utredningen, samtidigt som hon uppvaktas amoröst av en ung och eldig spanjor:

Annons

”Hon hade behövt det, inte bara fysiskt utan också bekräftelsen det innebar. Att hon var kvinna, att hon fortfarande var attraktiv, att hon kunde väcka en mans lust.”

Lite oroar hon sig över åldersskillnaden, men bästa väninnan Annie hejar på:

”Var glad och nöjd, för sjutton. Hur många får vara med om fantastiskt sex i vår ålder?”

Med andra ord – räkna med en het sommar med Mari Jungstedt!

Mord i lönndom, Jan Mårtenson

Jan Mårtenson håller stilen som rikets äldsta kriminalromanförfattare (fyller 90 år nästa år) med nya Mord i lönndom där antikhandlaren Homan hamnar i mordiska omständigheter med kopplingar till Regeringskansliet – och tröstar sig med antikviteter, dry martinis och katten Cléo. Underfundigt underhållande!

Den hemliga våningen, Kelly Bowen

Lia ärver en stor våning i Paris av sin mormor, som stått orörd sedan andra världskriget. Lägenheten är full av målningar, exklusiva klänningar – och nazistpropaganda. Med hjälp av en konstexpert söker hon sanningen bakom mormoderns gåtfulla förflutna. Spännande om starka kvinnor i kamp mot mörka makter.

Annons