Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022
1:20

Efter reklamen: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

(1:20)

Slå på ljud

Det drar ihop sig till midsommar, ja den riktiga midsommar då, tisdagen den tjugoförsta juni. Det är dagen för sommarsolstånd, då solen alltså står som högst på himlen. Därefter vänder det och när midsommarafton firas enligt kalendern, fredagen den tjugofjärde juni, då är vi redan på väg mot mörkare tider. Men deppa inte för det, bara tänk positivt – tänk två midsommar i stället. Så ut och plocka sju sorters blommor både på tisdagen och på fredagen, och glöm heller inte att bunkra med tre sorters böcker för den kommande långhelgen. Här tre boktips som kan konkurrera med både schottis och polka!

Bokredaktören: ”Ada Westers debut är en riktig bladvändare”

Skriva & älska, Lily King (Etta)

För de som glömt hur det var att vara runt trettio år är Skriva & älska en stark påminnelse. Den där åldern då man, åtminstone för somliga av oss, inte kände sig särskilt ung längre men heller inte tillräckligt gammal för att ha en klar blick över vart livet var på väg. Samtidigt som många i den gamla vänkretsen förvandlats till kopior av sina föräldrar med fast jobb, Volvo, villa, hund och barn (typ). Här möter vi Casey, nyss fyllda trettioett, som har flyttat hem till Boston igen, med skulder upp över öronen och ett hjärta som krossats brutalt. En dröm har hon dock kvar, och den håller hon fast vid, drömmen om att en dag bli författare. Hon har skrivit på en roman i sex år, som aldrig tycks bli klar, försörjer sig som servitris och bor billigt i ett gammalt trädgårdsskjul. De av hennes gamla vänner som också drömde om att skriva, har gett upp för länge sedan. Men så träffar hon Silas, en ung konstnärssjäl, och en man till, den äldre författaren Oscar, och hamnar inför ett vägskäl. Två olika män, två vägar till två olika liv. Vilken väg ska hon välja? Mycket fin roman om konsten att vara kvinnlig konstnär (författare), och den svåra konsten att välja rätt väg i livet!

Ruth & Pen, Emilie Pine (W&W)

Ruth arbetar som terapeut, har en kris i äktenskapet med Aidan, de är barnlösa trots flera IVF–behandlingar. Pen är sjutton år, högkänslig med en släng av autism, hemligt förälskad i Alice. Fin gestaltning av två mycket olika kvinnor, som båda kämpar hårt för att bli vän med livet.

Den nionde kretsen, Victoria Larm (Norstedts)

Rafflande debutroman med spelplats Stockholm och Venedig i början av 1930–talet. Sjuttonåriga Livia Siegel, från anrik redarfamilj, letar efter farbror Henrik, familjens överhuvud, som försvunnit. Ruggiga ränker, en mystisk mask formad som en korpnäbb – Livia möter mörka familjehemligheter på vägen!

Mest läst