VIDEO: Göta kanal – 5 roliga fakta du missat
0:59

Efter reklamen: VIDEO: Göta kanal – 5 roliga fakta du missat

(0:59)

Slå på ljud

Tider komma, tider gå, blott litteraturen bestå! Så kan man skalda i den tid som är, med en blick tillbaka på historien. Så mycket elände, krig och sjukdomar, men mänskligheten ruskar av sig, vandrar vidare mot framtiden. Coronapandemin, som för ett tag sedan skapade kaos och lamslog en stor del av världen, är på väg att ebba ut. Det fruktansvärda kriget i Ukraina pågår fortfarande, men en dag kommer det också ta slut. En som begrundat det mänskliga framåtskridandet på djupet är Patrik Svensson, som nu kommer med Den lodande människan. Med förra boken, den hyllade debuten Ålevangeliet, som vann Augustpriset i fackbokklassen, följde han ålens väg genom havsdjupen, nu skriver han om havets lockelse på människan genom alla tider, om den nyfikna människan som i alla sammanhang söker efter ny kunskap. En lika spännande resa som ålens, och lika slingrande. Det plus två böcker, blir boktipsen inför helgen!

Så bra är Liza Marklunds nya bok Kallmyren

Patrik Svensson, Den lodande människan

Patrik Svensson vann många läsande hjärtan världen över med debuten Ålevangeliet för ett par år sedan, där han gick på djupet med den märkliga ålens förunderliga levnad, både i folkmedvetande och ute i världshaven. Med Den lodande människan håller han sig kvar vid haven, den här gången skriver han vindlande essäer om havets lockelse på människan, om människor som i alla tider och av olika orsaker drivits att söka sig ut på öppet hav. Hur man började loda havsdjupen på olika sätt, havet som täcker sjuttio procent av jordens yta och med landskap och rymder där under ytan som bebodda av varelser som vi fortfarande vet så lite om. Han citerar marinbiologen Racel Carson som skrev ”de hemligheter som döljes nere i havets djupa och virvlande avgrunder är större än alla dem som vi redan har löst”. Den lodande människan är också den sökande människan, den nyfikna människan som vill veta vad som finns bakom alla hörn, som enträget och i alla sammanhang söker efter ny kunskap, som strävar efter att förstå sig själv och sin plats i tillvaron. Till den kategorin får man nog räkna Patrik Svensson, som här söker fram gammal kunskap ur historiens djup, och gör den till ny. Det är ett sant nöje att befinna sig i Svenssons sällskap!

Ann Edlinden, Dör för dig

Vilma har sagt upp sig från sitt städjobb, flyttat från Göteborg till Stockholm, och blivit assistent åt Tess Dunkel, framgångsrik influencer och entreprenör. Vilma dras in i en värld av glittriga fester och skrupellös jakt på (blogg) följare. Kvickt, skarpt och underhållande om vår Sköna Nya Värld!

Malin Ekman, Allt som jag finner i er ska jag finna i mig

En dotter betraktar sin mamma, beskriver mamman. I mamman ser hon mormodern, och i mamman och mormodern delar av sig själv. Malin Ekman, till vardags korrespondent i USA för Svenska Dagbladet, debuterar finstämt med en roman om bördan av föräldrars arv och att våga leva sitt eget liv.

SE OCKSÅ: Vad är grejen med Banksy?
2:20

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Vad är grejen med Banksy?

(2:20)

Slå på ljud