VIDEO: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022
0:57

Efter reklamen: VIDEO: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022

(0:57)

Slå på ljud

En ung kvinnlig praktikant på ett stort bokförlag, en hårdkokt kriminalhistoria som utspelar sig i finska Björneborg och en kärleksrelation mellan en kvinnlig terapeut och manlig tankeläsare – Femina boktipsar inför helgen!

Therese Bohman, Andromeda

Sofie är praktikant på det stora förlaget, Rydéns, där Gunnar, äldre, vit och bildad man, chef för utgivningen på den skönlitterära avdelningen, tar Sofie under sina vingars skugga. Han ser någonting i Sofie, som han känner igen hos sig själv. De kommer båda från enkla förhållanden, men en passionerad kärlek till litteratur har tagit dem till den arbetsplats där de nu befinner sig. När Gunnar kom till förlaget som ung startade han upp en serie för kvalitetslitteratur under beteckningen Andromeda där unga författare snart stod på kö för att bli publicerade. Varje torsdagseftermiddag går Gunnar och Sofie till restaurang Bakfickan, äter middag, delar på en flaska Chablis och diskuterar litteratur. I första delen av romanen för Sofie ordet, vid ett möte säger hon till Gunnar, ”Jag älskar när män förklarar saker för mig”, sa jag och vi skrattade åt det eftersom det lät som ett skämt, trots att det inte var det”. Therese Bohman gör här något av en äreräddning av den i samtiden så förkättrade ”kulturmannen” samt skriver en glödande kärleksförklaring till litteraturen i stort, ”ett av de mest förfinade sätt att höja sig över naturen som mänskligheten åstadkommit”. Innerligt, berörande – och nog aningens provocerande inför ett och annat öga!

Bokredaktören: Så bra är Patrik Svenssons nya bok

Arttu Touminen, Blodsbröder

Hårdkokt kriminalhistoria som utspelar sig i finska Björneborg. Två pojkar växer upp tillsammans på åttiotalet, blir vänner trots olika bakgrund. Den ene blir med tiden kriminell, den andre polis. Ett mord för dem samman igen, tio år senare. Välskriven, mångbottnad, spännande!

Lucy Dillon, Efter regn

En riktigt hjärtevärmare där terapeuten Tara Hunter, med trasslig pojkvän och en katt som enda sällskap råkar på stjärnrådgivaren Dr David Dalloway med förmåga att läsa av andra människors tankar. Tara tänker hon vill ha tankarna för sig själv, men tänker annorlunda när tankarna börjar ta romantisk riktning!

SE OCKSÅ: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips
0:57

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

(0:57)

Slå på ljud