Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören tipsar: 10 bra ungdomsböcker för Läslovet!

26 okt, 2020 
AvKenneth Gysing
Läslov ungdomsböcker
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing har gått igenom bokhyllorna och valt ut spännande ungdomsböcker som man inte får missa på läslovet.
Annons

Höstlov är lika med Läslov – och ju värre höstrusk desto bättre (en bra ursäkt för att hålla sig inne). När jag var tonåring (en gång på nittonhundratalet) och det blev läslov var det alldeles underbart att kånka hem ett halvt dussin böcker för att ”dygna” i sängen hela höstlovsveckan lång.

Nu har jag egna barn i tonåren och de ”dygnar” helst framför datorn eller mobilskärmen. Men jag ger aldrig upp, lockar och pockar och påtalar vetenskapliga undersökningar som visar på läsningens unika förmåga att utveckla empati och intellektuell förmåga i största allmänhet. Till detta förhåller de sig en smula skeptiskt (för att inte säga överlägset) och tar då upp faderns inte alldeles blixtrande förmåga att förstå till exempel mobilens alla finesser.

Men jag ger som sagt aldrig upp; här följer 10 tips på bra och spännande böcker som jag tänker försöka locka dem med det här höstlovet (plus en höjning av månadspengen om de lovar att läsa åtminstone en av dem).

Annons

Tio bra ungdomsböcker för Läslovet

1. Kort kjol, Christina Wahldén Rabén & Sjögren

Omslag Kort kjol

Sommarlov och stämningen är hög. Myran och hennes klasskamrater i gymnasiet åker ut till Djurgården för att fira. Men festen urartar och Myran våldtas av två killar. Omskakande om övergrepp och rädslan efteråt. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk)

2. Hungerspelen, Suzanne Collins (Bonnier Carlsen)

Hungerspelen omslag

Gastkramande framtidsvision om TV-programmet Hungerspelen, som direktsänds en gång om året, där ungdomar tävlar på liv och död med varandra. Bästa boken ”ever” säger fjortonårig son (som brukar veta bäst, om han får säga det själv). Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk)

Annons

3. På andra sidan bron, Hanna Jedvik (Rabén & Sjögren)

På andra sidan bron Hanna Jedvik

Joppe ligger på sjukhus efter att ha försökt hoppa från Älvsborgsbron. Det var Alma som ringde ambulansen som räddade hans liv, men hon kan inte sluta gräma sig. Att hon inte förstod att hennes bästa vän mått så dåligt? Starkt om vänskap. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

4. Viktigast av allt: Om kroppen, känslor och sex, Nathalie Simonsson (Ordfront förlag)

Viktigast av allt omslag

Om vänskap och respekt, jämställdhet och förälskelse. Hur vet jag vem jag är och vad jag vill? Vad är egentligen bra sex? Mycket och bra om vad en tonåring kan tänkas behöva veta om kropp och känslor. Läs mer om boken och beställ hem den här. (reklamlänk)

Annons

5. Den femte systern, Mårten Sandén (Rabén & Sjögren)

Den femte systern Marten Sanden

Blodisande skräckdeckare om när när dåtid möter nutid. Ung flicka möter uråldrig ondska, stenar blöder, vättar attackerar och en liten ofödd bebis kan utlösa domedagen. Passar utmärkt till att dra täcket över huvudet och läsa i ljuset från en ficklampa. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

6. Mio min Mio, Astrid Lindgren, illustrationer av Johan Egerkrans (Rabén

& Sjögren)

Mio min Mio bokomslag 2020

Fantastisk nyutgåva av Astrid Lindgrens berättelse om landet i fjärran där nioårige pojken Bosse tar upp kampen med onde riddaren Kato. Läsning för både gammal och ung, med underbara nya illustrationer av Johan Egerkrans. Läs mer och köp hem den här. (reklamlänk)

Annons

7. En enda kväll, Mats Berggren (Opal förlag)

En enda kväll Mats Berggren

Martin och Esperanza från förorten möter Alexandra från överklassmiljö, uppvuxen i en fin villa. Det blir till en dramatisk kväll som kommer att förändra deras liv för alltid. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

8. Slutet, Mats Strandberg (Rabén & Sjögren)

Slutet Mats Strandberg

Två ensamma unga människor lever i en tid före apokalypsen. Vad vill du göra den sista tiden, innan himlen blir vit och haven förångas? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Svåra frågor, mörkt och ljust om vartannat – och så skönt att det inte är på riktigt! Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

Annons

9. Norra Latin, Sara Bergmark Elfgren (Rabén & Sjögren)

Norra Latin

Lysande skräckis i gymnasiemiljö. Tamar drömmer om att bli skådespelare, Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. De börjar båda på Norra Latin i Stockholm. Men skolan sägs vara hemsökt av en gammal elev (död) som går igen. Läs mer och klicka hem boken här. (reklamlänk)

10. Klättra uppåt, Katarina von Bredow (Rabén & Sjögren)

Klättra uppåt Katarina von Bredow

Victoria var klassens mittpunkt i grundskolan. I gymnasiet förändras allt när hon börjar på estetiska programmet. Det som var coolt förut är helt fel här. Så finns där Alvin, med de mest lysande blåa ögon. Katarina von Bredow skriver mästerligt om tonårsrelationer. Läs mer om boken och beställ den här. (reklamlänk)

Läs mer:

Annons