Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören tipsar: Tre böcker att läsa under vintern

28 okt, 2021 
AvKenneth Gysing
Bokredaktören tipsar
Snart slut på oktober, november står och stampar i farstun. Alla färgsprakande löv har lämnat grenarna, solen flyttat söderut, nu återstår bara mörker fram till typ – februari. Man kan bli deppig för mindre.
Annons
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna

Men det finns förstås (som alltid) hopp i litteraturen. Fly verkligheten med en bok till alternativa världar – här tre tips som kan lysa upp livet i helgen!

Inne i spegelsalen, Liv Strömquist (Norstedts)

Liv Strömquist är tillbaka med ett nytt sprakande seriealbum, där hon krossar glas i samtidens spegelsal, full av instagrammare, influencers och andra sorters självbespeglare, och kopplar tillbaka till gamla tider skönhetsideal. Det är underbart skarpt, roligt och allvarlig i ett och samma. Ack, människan, vilken underlig varelse ändå. Här tecknas en bild av vårt ”senkapitalistiska konsumtionssamhälle”, en sorglustig historia med kändisfixering och tvångskonsumtion, där det är viktigare än någonsin att vara snygg.

Annons

Strömquist citerar filosofer som René Girard, ”man vill vara som den andre”, och att det sista av vår kulturs gemensamma ideal – är att vara smal! Sociologen Cris Rojek förklarar att ”det som karaktäriserar kändisskap är klyvningen mellan det privata och det publika jaget”. Rojek konstaterar att denna klyvning ofta ”är plågsam”. Gamle skådespelaren Cary Grant får också vara med på ett hörn, som (en gång) förklarade, ”Jag skulle också vilja vara Cary Grant”.

Där finns Elisabeth, kejsarinnan av Österrike (1800–tal), som tränade som en besatt, åt minimalt, var fullt upptagen av sin skönhet, och olycklig. Hon läser poeten Heinrich Heine, ” …Ögon somnar, hjärtan glömmer, allt försvinner som man haft”. Strömquist griper tag, skapar existentiell oro. Det är nästan så man vill släcka ner kontot på Instagram (… men bara nästan)! Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

I munkens skugga, Helena Thorfinn (Norstedts)

Vad händer om man släpper ner en svensk kvinnlig kommunal mellanchef som just fått sparken från sitt jobb i Yangon, tidigare huvudstad i Burma? Det får vi veta i Helena Thorfinns nya roman, ”I munkens skugga”. Katja, som snart ska fylla femtio, hamnade i konflikt med en ung, manlig nyanställning, och förlorade. Med ett år med full lön i avgångsvederlag bestämmer hon sig för att besöka systersonen Simon, som har ett jobb som trainee för Unicef i Yangon. Katja är en kvinna som tar plats, med ett rejält humör. Innan avfärd hinner hon med ett storgräl med lillasystern Pia, som hon uppfattar som lite halvnöjd med att den tidigare så lyckade storasystern (Pia själv har satsat på familj och barn, Katja har inga barn) fått lite grus i karriärmaskineriet. ”Sudda ut det där självbelåtna flinet på ditt botoxade ansikte och sluta för fan ömka mig”, ryter Katja och systrarnas relation svalnar (betydligt) efter det.

Annons

Helena Thorfinn (som bott många år i Burma) skriver kärleksfullt om Burmas fantastiska människor och natur, med Katja hamnar vi också i mitt i den fruktansvärda situation landet nu befinner sig i, där militären återigen tagit makten och inte skyr några medel för att behålla den. Intressant, spännande, omskakande! ”Världen är större än du nånsin tror”, som Topelius en gång skaldade. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Väninna sökes, Jenny Jacobsson (Lind&Co)

Älskade maken Sture har gått bort, nu är han aska i en urna. Räkningar ska betalas, pensionen räcker inte till, Majsan känner hon behöver en väninna och sätter in en kontaktannons. Hon får svar av Garbo, en gång välbeställd men nu på ruinens brant. Fin feelgood om varm vänskap mellan två vuxna kvinnor. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till boken.
Annons