Artikeln innehåller reklamlänkar
Deckarförfattaren Åsa Larsson.
Malin Roos läser högt ur ”Draken i Rummet”
0:51

Efter reklamen: Malin Roos läser högt ur ”Draken i Rummet”

(0:51)

Slå på ljud

Åsa Larsson går på knock med ny kriminalroman. Hösten står och stampar med massor av svampar i tamburen. Paula Hawkins håller lågan uppe med en förtärande eld. Med andra ord – nya boktips med Femina inför helgen!

Fädernas missgärningar, Åsa Larsson (AB Förlag)

Nu kommer Åsa Larsson med sjätte och sista kriminalromanen med åklagaren Rebecka Martinsson i huvudrollen. Det är Åsa som säger att det är den sista boken, men med författare vet man förstås aldrig (plötsligt vänder de blad och börjar om igen), som läsare får man i alla fall hoppas på en fortsättning någon gång längre fram i tiden för det här är en mångbottnad, alldeles lysande kriminalroman. Det är också läsning som skapar en närmast obetvinglig lust att flytta norröver, Åsa skriver om ett landskap hon älskar, ett Norrbotten med överjordiskt vackra fjäll och glittrande älvar och forsar som dånar som de gjort sedan urtid.

Men även i paradiset tar sig ondskan plats, en gammal man hittas död i ett ensligt beläget hus på en ö i Torne älv, och strax därpå ytterligare en död man i samma hus, en man som varit försvunnen sedan sextiotalet. Rebecka Martinsson får hand om utredningen, och finner kopplingar till den egen släkten och mörka hemligheter i det förflutna. Lägg till det svett–, blod– och linimentdoftande skildringar av boxningens innersta väsen (boxningsklubben BK Nordpolen tar stor plats i berättelsen) samt uppsluppet och livsbejakande om ångande erotik mellan sextioplussare – och jag slår ihop boken (med rodnande kinder) efter sista sidan, i ett rungande: NORRBOTTEN, tammejfaen! Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Svamparnas förunderliga liv, Anders Dahlberg & Anna Froster (N&K)

Nu är hösten här på riktigt, lövträden har skiftat garderob från grönt till rostrött, frosten glimrar vackert om morgnarna och svamparna står som, ja, svampar i skogsbackarna. För er som börjar drömma om svampsoppor och annat underbart ätbart i svampväg och exempelvis gärna vill få veta sig var matsutake växer i Sverige (som kostar mer än tiotusen kronor kilot i Japan) så är Svamparnas förunderliga liv en oumbärlig bok – inte minst för oss som knappt ser skillnad på herr Kantarell och Karl Johan. Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Kenneth Gysing: "Tre böcker som får hjärtat att smälta"

Ur förtärande eld, Paula Hawkins (Forum)

Det brinner till ordentligt i Paula Hawkins nya kriminalroman, där en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London. Tre kvinnor med koppling till offret har alla olika anledningar att känna agg till honom. Men vem gick över gränsen, vem drabbades av en sådan förtärande eld att det slutade i mord? Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Mest läst