Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: 3 böcker som ger vårkänslor

08 apr, 2022 
AvKenneth Gysing
Kärlek, kärlek, kärlek. Bokredaktören tipsar om tre böcker som får det att pirra lite extra.
Annons
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Passionerad kärlek i konstnärsmiljö, drömmar om kärlek i vuxen ålder på en skrivarkurs i slottsmiljö och en hypokondrisk chef utan större ambitioner på en liten bank som oroar sig att dö i förtid och att hans sambo ska lämna honom – vad har dessa tre människoöden gemensamt? Att de är veckans boktips en vecka in i april (förstås)! Läs och gå våren till mötes med varma känslor – bästa sättet att mota aprilvädret i grind!

Vad gör fjärilar när det regnar?, Sanna Tahvanainen (Schilds & Söderström)

Bokomslag Vad gör fjärilar när det regnar? av Sanna Tahvanien

Marinbiologen Li Holtz bor i en liten etta i Göteborg, som hon delar med en stor flygel hon fått av sin far. När hon spelar på den och låter sig falla in i musiken är det som att utforska havets djup. En sommarvecka på ön Kökar i finländska skärgården möter hon konstnären Jack, som målar enorma tavlor med fågelmotiv. Mötet blir passionerat, de inleder en relation men snart visar Jack andra sidor som gör Li rädd.

Annons

Den unge Walters lidanden, Augustin Erba (Albert Bonniers förlag)

Bokomslag Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Walter är chef för ett litet bankkontor i en förort utanför Stockholm, med en nervös läggning, han oroar sig för mycket men framför allt då för att dö i förtid och att hans sambo (som han tycker är alldeles för vacker för honom) en dag ska lämna honom. Genom en rad olyckliga omständigheter (som Walter ser det), blir han befordrad till en tjänst på huvudkontoret, en tjänst han alls inte önskar sig och som han är klar över ligger över hans kompetensnivå.

Erba har skrivit ett mycket underhållande och nästintill rörande porträtt av en ganska så vanlig medelålders man i kamp med den moderna tidens realiteter. Att då jämföra med gamle Goethes klassiska förlaga Den unge Werthers lidanden, där lidandet låg på en betydligt mer laddad romantisk nivå!

Annons

longingforlove.se, Monika Thormann (Ordalaget)

Bokomslag longingforlove.se av Monica Thormann

Cecilia, som närmar sig de femtio, har alldeles förlorat tron på kärleken efter att hon tagit sig ur ett långt och alltmera olyckligt äktenskap. Hon har provat att dejta på flera olika sätt, men de män som möjligen skulle vara något att ha är alla upptagna. Hon arbetar som bibliotekarie och drömmer om att få skriva eget och anmäler sig till en skrivarkurs på Stensunds slott, där författaren Ruben, som en gång vunnit Augustpriset, är lärare. Det blir till en vecka full av funderingar över skrivande och kärlek, förvecklingar och åtrå i ett magiskt vackert sommarlandskap. Cecilia har föresatt sig att förhålla sig förnuftig till kärlek, och inte bara följa sina känslor. Men det är lättare sagt än gjort, förnuft och känsla går sällan ihop, det visste redan Jane Austen!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons