Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Här är 3 böcker du bara måste läsa!

20 okt, 2022 
AvKENNETH GYSING
boktips 2022
En flicka som inte vill bli vuxen och försöker krympa kroppen för att klara det, kärlek över klassgränser och ond bråd död i underbart vackra Åre – tre boktips inför helgen som kan få pulsen att slå några extraslag och höja temperaturen maximalt miljövänligt (som ju läsning är) i energisnåla tider!
Annons
Femina möter Sara Meidell – aktuell med bok om ätstörningsproblematikBrand logo
Femina möter Sara Meidell – aktuell med bok om ätstörningsproblematik

Ut ur min kropp, Sara Meidell

Ut ur min kropp Sara Meidell

Sara Meidell är fyrtiotvå år fyllda, har tre barn och arbetar som kulturchef på Västerbottens–Kuriren. Nu debuterar hon med ”Ut ur min kropp”, en berättelse om ett liv som ”självsvälterska” sedan barndomen.

Det är lika omskakande som förunderligt att följa Saras väg genom livet, ständigt balanserande på en skör lina mellan liv och död. ”När det blir kväll, nästan natt ordnar jag med balansräkningen. Vad som behövs minst för att hålla hjärnan stilla, slippa falla så olustigt ner i blodsockerfall eller sömnparalys under natten?” Hon skriver att det började med en vilja att inte bli vuxen, en önskan att krympa kroppen, hålla sig fast i barndomen. Då också uppnå total kontroll, och frihet, slippa vara kropp, bara huvud, intellekt. De få menstruationer hon haft i livet hon räkna på händernas fingrar, när önskan att få barn blivit stark har hon ätit sig fertil. Hon skriver om en sjukdom (anorexia) hon aldrig kommer att bli fri från, sorgen över hur det har påverkat omgivningen; barn, man, föräldrar. Hon ser sig som en annan slags varelse, en ”vinterhäxa”, som står i skogsbrynet och betraktar människorna i staden som lever normala liv.

Annons

Det skär i hjärtat att läsa ”Ut ur min kropp”, samtidigt oerhört fascinerande – med en ”vinterhäxas” perspektiv på tillvaron!

Vackra värld, var är du (pocket), Sally Rooney

Vackra värld, var är du Sally Rooney

Unga och firade romanförfattaren Alice träffar lagerarbetaren Felix på Tinder. Bästa vännen Eileen försöker komma över sitt ex. Rooney skriver fint om ung kärlek, vänskap och sex i en tid och värld där känslan av en annalkande katastrof blir alltmer påtaglig.

Dalskugga (pocket), Viveca Steen

Dalskugga Viveca Steen

Sportlov i Åre, ett svårt tilltygat lik hittas utanför byn. I en frikyrklig sekt fruktar unga Rebecca för sitt liv. Poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog nystar upp mörka hemligheter i ett överdådigt vackert landskap. Läses med fördel på Läslovet!

Annons