Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Omtalade Vivian Gornick är tillbaka – så bra är boken!

29 mar, 2022 
AvKenneth Gysing
Vivian Gornick ny bok.
Vivian Gornicks bok Den udda kvinnan och staden är här och är mycket läsvärd. Samt tips på ytterligare böcker som bör läsas!
Annons
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapetBrand logo
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapet

Upplyftande om en kvinna som valt sin egen väg

Vivian Gornick har fyllt åttio år när hon skriver Den udda kvinnan och staden, en tillbakablick på memoaren från 1987, Starka band, som gjorde henne vida berömd. I den skriver hon öppet, ärligt och med stor humor om en komplicerad mamma–dotter-relation, om hur hon formades till en intellektuell, stridbar radikal feminist som valde bort familjeliv och barn för konsten, för ett liv i ensamhet. Men hur blev då livet därefter?

Vivian Gornick.
Vivian Gornick tillbaka med stor bok.

Med New York som fond, staden hon är född och uppvuxen i, vandrar hon gatorna fram med bästa vännen och bögen Leonard, svartsynt som få, samtidigt full av (galg)humor. De diskuterar livet, kärleken och döden, skvallrar ohämmat om gemensamma bekanta. De älskar båda New York, att bo där gör ensamheten uthärdlig. Hon beskriver New York som ett ”temperament”, de som bor där behöver ”bevis på mänsklig uttrycksfullhet” – varje dag. Kärleken har hon valt bort, men det gör ont ibland. ”Jag värdesätter mitt härdade hjärta – jag har värdesatt det i alla dessa år – men förlusten av den romantiska kärleken kan fortfarande tära på det”, skriver hon. Väninnan Vera är mer prosaisk, ”De flesta killar jag låg med var inget att ha i sängen// Så när man hittade en som var bra, då höll man hårt i honom.” Vivian kallar sig själv en ”udda kvinna”, en som alltid valt sin egen väg. Det är mycket upplyftande att följa Vivian på den vägen!

Annons

DEN UDDA KVINNAN OCH STADEN

Vivian Gornick

Den udda kvinnan och staden av Vivian Gornick.
Den udda kvinnan och staden av Vivian Gornick.

(Natur & Kultur)

GENRE

En författare som Krauss lär oss mycket om livet

I Nicole Krauss novellsamling Att vara man är novellen Att vara man den längsta av de tio novellerna. I den för en kvinna ordet, hon betraktar sin far vid en strand, och två söner som leker på en pir, den ena på väg att bli tonåring. Hon funderar över pappan som förvandlats till en annan människa när han blivit äldre, all vrede har försvunnit. Hon betraktar sig själv, nu ensam efter ett tioårigt äktenskap och en längre relation därefter.

Annons
Nicole Krauss.
Nicole Krauss kan lära oss mycket om livet.

”Efter ett halvår med panik­attacker, ihållande sömnlöshet och depression, hade fruktan för att vara ensam och inte ha stöd av en man i sitt liv så småningom gett vika och ersatts av stilla eufori”. Hon far till Tyskland en sommar, träffar en man hon kallar ”Tyske boxaren”, han är två huvuden längre än de flesta, väger över hundra kilo, han blir hennes älskare. Hon tycker om att känna sig fysiskt liten bredvid en man, men samtidigt vara ”mentalt urstark”. Väl hemma igen kurar äldste sonen ihop sig när hon ska pussa honom god natt, och säger att ”han vill fortsätta vara barn”. Men han är inte längre något barn.

Annons

Det är inte lätt att vara man. Det är inte lätt att vara kvinna. Men livet ska levas, så gott det går. I sällskap med en författare som Nicole Krauss kan man lära sig mycket på vägen.

Att vara man

Nicole Krauss

Att vara man av Nicole Krauss.
Att vara man av Nicole Krauss.

(Brombergs)

NOVELLER

Tips på fler bra böcker

Kärleksbrevet

Lucinda Riley

Kärleksbrevet av Lucinda Riley.
Kärleksbrevet av Lucinda Riley.

(Bazar)

Annons

SPÄNNINGSROMAN

London, 1990-tal, Joanna Haslam, ung ambitiös journalist, bevakar begravningen av sir James, legendarisk skådespelare, avliden vid 95 års ålder. Joanna hamnar bredvid en gammal kvinna, som ger henne ett brev. En stor skandal avslöjas, med kunglig koppling. Underhållning på hög nivå!

Den som överlever

Victor Pavic Lundberg

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg.
Den som överlever av Victor Pavic Lundberg.

(Albert Bonniers förlag)

SPÄNNINGSROMAN

Loa Bergman återvänder till jobbet som journalist på en stor kvällstidning efter en lång sjukskrivning. Han får i uppdrag att skriva om tjugoårs­dagen då ett flygplan störtade på Medborgarplatsen på Söder i Stockholm, och upptäcker märkliga oklarheter kring olyckan. Rasande rafflande – stoppa pressarna!

Annons

1959

Helena von Zweigbergk

1959 av Helena von Zweigbergk.
1959 av Helena von Zweigbergk.

(Norstedts)

ROMAN

Lärarinnan Ingrid möter journalisten George i Stockholm i slutet av 1950-talet. Ingrid, ensamstående med liten son, blir gravid med George. En roman om kärlek och längtan, om drömmar att leva fritt utan konventioner, i en tid och i en stad som icke längre är. Härlig tidsresa bakåt, med blick mot framtiden!

Sarahs lag

Marie H Lundh

Sarahs lag av Marie H Lundh.
Sarahs lag av Marie H Lundh.

(Polaris)

ROMAN

Sarah, som går domarutbildning i Svea hovrätt, skickas upp av sin chef till fjällkommunen Nordmyr för att bistå vid tingsrätten under två år. Utpräglad storstadsbo möter hon en ny värld, där till exempel alla män på Tinder har jakt som största intresse. Fin debut med feelgoodfeeling – i lag med lagen!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons