Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Missa inte de här 5 kriminalromanerna i påsk!

04 apr, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografPexels
Kriminalromaner tips
En kriminellt spännande påsk, önskar Feminas bokredaktör Kenneth Gysing. Här tipsar han om nervkittlande läsning för ledigheten!
Annons
Vad är grejen med Det mest förbjudna?Brand logo
Vad är grejen med Det mest förbjudna?

För oss som slutat att tro på Påskharen och därför inte längre i spänd förväntan kan hoppas på något påskägg på påskaftons morgon (en av livets stora orättvisor) återstår inget annat än att söka spänningen på annat håll.

Då talar vi förstås Påskekrim – en tradition uppfunnen av norrhennen (nynorska för norrmännen) som troligen uppkommit under långtråkiga dagar där man suttit insnöad i någon hytte under påskhelgen – det vill säga, att sluka deckare och annan kriminallitteratur varvat med lammstek och rödtjut (eller påskmust).

Här är fem tips som kan ge sköna kalla kårar i den (förhoppningsvis) stekande aprilvårsolen!

Annons

Morden i Marlow, Robert Thorogood (Lind&Co)

Morden i Marlow, Robert Thorogood

Judith Potts är en lycklig kvinna i sina bästa år. Sjuttiosju år gammal bor hon alldeles själv i ett vackert men slitet hus vid Themsens strand. Hon tar sig en whisky när hon känner för det, och simmar naken i floden när hon är på det humöret, glad över att inte ha någon man att krusa för. Under en simtur hör hon ett skri från grannens hus, men polisen tvivlar och strax har hon startat en egen mordundersökning med två vänner. Brittiskt och pusseldeckare – en riktig påsksmäll!

Se dig brinna, Anna Granlund (Southside Stories)

Se dig brinna, Anna Granlund

Det hettar till ordentligt när brandingenjören Jessica Frank hamnar i en härva med en brandinspektör som hittas drunknad i Värtahamnen samtidigt som en lagerlokal i samma kvarter är drabbad av en storbrand, fylld av utländska arbetare som jobbar svart. Jessica möter en värld där ett människoliv inte betyder mycket, och ställs inför mörka krafter som vill henne illa. Eldfängd action med kraftig rökutveckling utlovas!

Annons

Hotellet, Sarah Pearse (Bokfabriken)

Hotellet, Sarah Pearse

Några rader ur popgruppen Eagles sång “Hotel California”,”You can check out any time you like/ But you can never leave …" dyker upp under läsning av Sarah Pearse kriminellt ruggiga “Hotellet”. Ett lyxhotell har öppnat på ön Cary Island utanför Devons kust, ön är dock mer känd som Dödens klippa då en seriemördare härjade där en gång i tiden. När en kvinna hittas död på stenarna nedanför en paviljong för yoga, får kriminalkommissarien Elin Warner ett knepigt fall att reda ut. När ytterligare en gäst ”checkar ut” utan att lämna ön, blir det bråttom att hitta mördaren. En kriminalhistoria med hög fallhöjd för mordlystna påskfirare!

Annons

Ingen väg tillbaka, Trevor Wood (Modernista)

Ingen väg tillbaka, Trevor Wood

Krigsveteranen Jimmy är hemlös och lever på gatan i brittiska Newcastle, är villkorligt dömd och med en övervakare som ständigt uppmanar honom att hålla sig från trubbel. Han lider av återkommande skräckminnen från kriget, och umgås med ett gäng trashankar på Pit Stop, ett ställe där man kan få ett mål mat och lite värme. En rad märkliga drogrelaterade dödsfall bland hemlösa tonåringar uppstår plötsligt och när en nära vän till Jimmy drabbas känner sig Jimmy tvungen att försöka ta reda på vad som egentligen pågår. Spännande kriminalhistoria med en osedvanligt luggsliten ”utredare” i huvudrollen. Man ska aldrig döma hunden efter håren – eller en människa efter ytan – Jimmy är betydligt mer kompetent än han ser ut att vara!

Annons

Dödens snabba vingar, Anna Jansson (Norstedts)

Dödens snabba vingar, Anna Jansson

Anna Jansson bjuder på en vindlande kriminalhistoria i alla bemärkelser när två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden, som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar. Trettiofem år senare upptäcker en mäklare förfärad en död kvinna i en bil i ett garage, det visar sig vara trettiofyraåriga arkeologen Märta Silverängen, som utforskat och kartlagt nämnda tunnlar. Det blir till att gräva djupt för polisen Maria Wern, Visbys undre värld går inte av för hackor – man kan få tunnelseende för mindre!

Annons
Annons