Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Brigitte Bardots tragiska öde – så lever hon i dag

21 jun, 2023 
AvGunnar Rehlin
FotografCaroline Dubois/Federation Studios, TT
I nya tv-serien Bardot avhandlas Brigitte Bardots öde och liv.
Hon var en av 1950- och 60-talens kändaste kvinnor, och blev omtalad både för sina filmroller och sina kärleksrelationer. Nu kommer tv-serien om sensationen Brigitte Bardot.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

Under flera decennier var Brigitte Bardot en av världens mest omskrivna kvinnor. Hon gjorde succé framför filmkameran i filmer som Och gud skapade kvinnan… och Viva Maria! men blev framför allt uppmärksammad som sexsymbol.

Hennes relationer gav rubriker världen över, och hon har inspirerat kvinnor som Claudia Schiffer, Kate Moss, Amy Winehouse, Scarlett Johansson och Paris Hilton.

Brigitte Bardot.
I nya tv-serien Bardot får vi följa Brigitte Bardots liv och öde.
Los Angeles Times satte 2011 Brigitte Bardot som tvåa på listan över alla tiders vackraste skådespelerskor. Vogue satte henne 2020 som nummer ett på listan över alla tiders vackraste franska aktriser. Glamour har utsett henne till ”alla tiders skickligaste, mest talangfulla och vackra skådespelare”.

Redan 1973 pensionerade hon sig från artistlivet. Men nu är det dags för ny Brigitte Bardot-feber när hennes liv, eller i alla fall delar av det, blir tv-serie.

Annons

Den heter kort och gott Bardot och handlar om hennes liv från tonåren fram till 1960, då hon födde sitt enda barn.

–Hon var en förkämpe för kvinnans frigörelse och för feminism och kämpade för för rätten att vara fri. På den tiden hade kvinnan helt andra roller, säger Julia de Nunez.

Brigitte Bardot på stranden i Cannes 1953.
Cannes 1953.

Den 21-åriga fransk-argentinska skådespelerskan porträtterar Brigitte Bardot i serien. Hon har teaterfarenhet, men det här är första gången hon står framför en kamera. I serien är hon mycket porträttlik Bardot, men när jag träffar henne på lyxiga Hôtel du Collectionneur i centrala Paris kan man bara ana den likheten. När jag senare samma dag träffar de båda regissörerna Christopher och Danielle Thompson, son och mor, säger den sistnämnda:

Annons

–Det finns någonting kraftfullt över Julia, det var mycket därför vi valde henne. Vi jobbade hårt med karaktären, och med kläder och makeup. Naturligtvis var det viktigt att Julia skulle vara lik Brigitte, men det viktigaste var personligheten. Det handlade inte om att imitera.

Hur mycket vet en 21-åring i dag om Brigitte Bardot? I fallet Julia de Nunez oväntat mycket. Hon säger:

Julia de Nunez spelar huvudrollen som Brigitte Bardot i nya tv-serien Bardot.
Julia de Nunez är mycket porträttlik i sin tolkning av Brigitte Bardot.

–Jag kände väl till hennes bakgrund. Jag var mycket ung när jag såg Sanningen, och jag blev mycket imponerad. Det var en av orsakerna till att jag ville bli skådespelerska.

Inför inspelningen såg hon de filmer Bardot varit med i, en mängd intervjuer och lyssnade mycket på hennes röst.

–Jag ville göra ett porträtt, ingen imitation.

Annons

Julia de Nunez om rollen som Brigitte Bardot i nya tv-serien Bardot

Det märks att Julia de Nunez beundrar Brigitte Bardot. Hon bryr sig inte om att hon i dag har Le Pen-sympatier, hon säger att det inte är den Bardot serien handlar om.

–Hon kämpade för frigörelse, hon var emot förtrycket av kvinnan. Det är den Brigitte Bardot jag ville porträttera.

–När hon var ung hade hon en sådan styrka. Hennes föräldrar var katoliker och oerhört konservativa, men Brigitte satte ner foten och kämpade för det hon ville. I dag är det lättare, mer demokratiskt, men på den tiden hade föräldrarna mycket mer makt.

Julia de Nunez har inte träffat Brigitte Bardot, som i dag lever mycket tillbakadraget. Inte heller de båda regissörerna har träffat henne inför inspelningen.

–Jag träffade henne en gång för länge sedan, men det var flyktigt, jag känner henne inte. Inför inspelningen skrev vi till henne, och berättade vad vi tänkte göra. Hon skrev ett långt brev tillbaka där hon förklarade att hon vill vara ifred och att hon vill ha ett lugnt och tyst liv, säger Danielle Thompson.

Annons

Christopher Thompson säger att man försökt vara så respektfull som möjligt, att inte hitta på något som känts totalt fel, men att man givetvis varit tvungen att skriva till scener som man inte haft belägg för.

–Det är tufft, ibland glömmer jag vad som är helt sant eller inte när man har att göra med någon som levt ett så offentligt liv. Det här är ju en berättelse om en tid för länge sedan. Research, läsa mycket, det är mycket att ta till sig och det kommer till en bestämd punkt då man måste bestämma sig och skapa sin egen fiktion.

Att man bestämde sig för att skildra Brigitte Bardots liv fram till det att hon fyllde 26 beror dels på att hon då födde barn, dels att hon då upphörde med att försöka begå självmord, något hon tidigare gjort ett flertal gånger.

–Hon var en fascinerade skådespelerska, säger Christopher.

–I bra filmer var hon otroligt bra. Redan i Och Gud skapade kvinnan… var hon unik, och hon var fantastisk i Föraktet. Hon var alltid sig själv, hennes naturlighet fanns där.

Annons

Julia menar att Brigitte Bardot var mycket ärlig i sina många relationer med män.

–Hon gick hela tiden vidare, från man till man, hon blev snabbt kär. Hon kastade sig in i nya relationer, och det säger mycket om den kärlekslöshet som fanns i familjen under uppväxten. Hon var alltid mycket ärlig och hon var alltid mycket kär.

Danielle och Christopher är naturligtvis nervösa inför premiären. ”Vi vill ju att man ska tycka om den”, säger de.

Julia, hon tänker gå på teaterskola.

–Det här har gjort mig ännu mer angelägen att studera. Jag behöver gå på skola för att inse vad det är jag helst av allt vill.

Brigitte Bardot – här är ditt liv

1934

Föds i Paris den 28 september. Fadern Louis var ingenjör och industriman, modern Anne-Marie dotter till en framgångsrik försäkringsbolagsägare. Familjen var mycket rik, men strikt katolsk. Unga Brigitte kom att hata sina föräldrar.

1941

Brigitte börjar på privatskolan Cours Hattemer. Hon tar också danslektioner. 1949 blir hon antagen till Conservatoires de Paris, där hon studerar balett.

Annons

1949

Omslagsflicka på Elle, vilket leder till ett erbjudande om en roll i filmen Les lauriers sont coupé. Hon möter, 15 år gammal, filmaren Roger Vadim. De inleder ett förhållande. Föräldrarna protesterar, Brigitte hotar ta livet av sig, och de accepterar motvilligt förhållandet.

1952

Är åter på Elles omslag. Får fler och fler filmroller, även mot storstjärnor som Kirk Douglas och Dirk Bogarde. Hon är mörkhårig, men börjar färga håret blont. Hennes besök på filmfestivalen i Cannes blir en mediesensation.

1956

Det stora genombrottet. Hon syns i fyra filmer, som alla blir framgångsrika. Maken Roger Vadims Och Gud skapade kvinnan… blir en sensation inte bara i Frankrike utan även internationellt, och Bardot kallas ”the sex kitten”. Under inspelningen inleder hon ett förhållande med motspelaren Jean-Louis Trintignant och skiljer sig från Vadim.

1959

Gifter sig med Jacques Charrier och får sonen Nicolas-Jacques Charrier.

Annons

1960

Gör Sanningen i regi av Henri-Georges Clouzot. Inspelningen kantas av problem och Bardot försöker begå självmord. Men filmen blir Oscarsnominerad och Bardot får mycket beröm. Andra filmer som hyllas är Louis Malles Privatliv och Jean-Luc Godards Maskulinum femininum och Föraktet.

1960-tal

Flera internationella produktioner, som Viva Maria! och Shalako med Sean Connery. Skiljer sig från Charrier. Gör en rad skivinspelningar, oftast i samarbete med Serge Gainsbourg, som originalet till samlagslåten Je t’aime… moi, non plus, men Bardot övertalar Gainsbourg att inte ge ut den. Versionen med Jane Birkin blir en megahit. Har vid sidan av äktenskapen en rad kända älskare, som Warren Beatty, Serge Gainsbourg, Glenn Ford, Sami Frey, Gilbert Bécaud. Hon har sagt ”jag lämnar alltid ett förhållande när presenten börjar bli ljummen, jag vill ha passion, det är därför jag så ofta varit otrogen”.

1973

Säger att hon avslutar sin skådespelarkarriär. ”Jag vill göra det på ett elegant sätt.”

1986

Startar en stiftelse för att skydda djur och har allt sedan dess varit en högljudd kämpe för djurens rättigheter.

1992

Gifter sig med Bernard d’Ormale, en medarbetare till högerextremisten Jean-Marie le Pen. Bardot har i flera val uttryckt sympati för dennes politik.

Nutid

I dag är Brigitte Bardot 88 år gammal och bosatt i Saint-Tropez. Hon har flera gånger kritiserats för högerextrema uttalanden.

Annons