Carina Bergfeldt.
0:54

Efter reklamen: Visste du det här om Carina Bergfeldt?

(0:54)

Den 22 juli 2011 tar sig terroristen Anders Behring Breivik, då 32 år, ut till ön Utöya, där det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF har sommarläger. Han har då precis orsakat en sprängning i Oslo, som kostar åtta människoliv. På Utöya skjuter han ihjäl 69 personer till – varav nästan alla är ungdomar – och skadar 110.

Terrordådet på Utöya blev en världsnyhet, och medier från hela jorden tog sig till Norge för att bevaka det fruktansvärda dådet. Men det var bara Carina Bergfeldt och hennes kolleger från Aftonbladet som var på plats så tidigt att de fick tillgång till Sundvolden Hotel i närheten av Utöya, som efter skjutningen förvandlades till ett kriscenter för överlevarna och deras familjer. För Aftonbladets räkning följde hon också rättegången mot Breivik, och tilldelades Stora journalistpriset.

Carina Bergfeldt gör ny säsong av sin pratshow i SVT – efter Skavlans besked

Carina Bergfeldt återvänder till Norge

Nu när det har gått tio år sedan Utöya-attentatet har Carina Bergfeldt, som numera är profilerad SVT-journalist, återvänt till Norge för att möta överlevarna i dokumentären Utöya – aldrig glömma, aldrig tiga.

– De har ingen aning om hur djupa spår som deras berättelser satte, i mig men också i läsarna. Jag får till denna dag mejl från läsare som följde rapporteringen och som tänker på Viljar och de andra överlevarna, säger Carina Bergfeldt i en intervju med Expressen.

Döpte sin son efter Utöya-överlevare

Carina Bergfeldt byggde upp en relation med överlevarna under tiden hon bevakade händelserna, och har en personlig koppling till dem. Hennes son är till och med döpt efter en av överlevarna som är med i dokumentärfilmen, Viljar.

– Det var extremt känslosamt att träffa Viljar. På många sätt som att träffa en kär vän efter 10 år. Herregud jag döpte min unge efter honom, Hamilton Viljar, säger Carina Bergfeldt.

TV4-paret uppmaning till kändisarna: Låt barnen vara i fred

Det var viktigt för både henne och de inblandade att det skulle bli en bra dokumentär.

– Det var så jädra viktigt för mig att det skulle bli bra, att det inte skulle vara snaskigt. Jag ville göra en käftsmäll rakt in i hjärtat på folk, förklarar Bergfeldt.

Utöya – aldrig glömma, aldrig tiga går redan nu att se på SVT Play, men kommer också sändas på SVT på tioårsdagen för Utöya-dådet, torsdagen den 22 juli.