Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Christina Schollin tackade nej till Michael Landon och Elvis

29 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Christina Schollin kan skryta om en skådespelarkarriär som sträcker sig över sju decennier – och det har kommit med upp- och nedgångar.
I Sommar i P1 berättar Dramaten-stjärnan om sitt liv, och avslöjar två amerikanska ikoner som hon gett nobben.
– Han kom till Sverige han, och hade redan bestämt sig för att han skulle filma en kärleksfilm tillsammans med mig, berättar hon i sitt sommaprat.
Annons
5 saker om Christina Schollin som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Christina Schollin som du kanske inte visste

För unga Kanal 5-tittare är Christina Schollin främst mamma till Allsång på Skansen-programledaren Pernilla Wahlgren, och mormor till två av Sveriges hetaste kändisar – artisten Benjamin Ingrosso och influencern Bianca Ingrosso.

Men Christina Schollin har minst sagt en karriär till sitt eget namn också, och det är något hon berättar om i Sommar i P1. Christina Schollin spelade i sin första film 1956, och trots att hon hunnit fylla 85 år är hon fortfarande en minst sagt aktiv skådespelare. 2022 gjorde hon comeback på Dramaten, efter många år borta från teatern där hon slog genom, och hyllades för sin roll i MacBeth.

Christina Schollin som ung.
Christina Schollin har varit skådespelare sedan 50-talet.

Schollin sa nej till Elvis och Michael Landon

Under sin långa karriär har Christina Schollin främst arbetat i Sverige – många förknippar henne med roller i serier som Varuhuset och filmer som Fanny och Alexander – men Schollin hade också internationella kopplingar. Bland annat erbjöds hon spela mot Elvis Presley, något hon vägrade,

Annons

– Jag fick ett anbud: att filma mot Elvis Presley. Vad tror ni att jag svarade? Nej tack. Nej, men jag kunde ju inte se mig själv skutta omkring på en badstrand tillsammans med Elvis och bara var ”vackra svenska flicka”. Han sjöng ju bra killen, det tyckte jag väl, men han var ju inte så bra som skådis, säger Christina Schollin i Sommar i P1.

Även Lilla huset på prärien-skaparen Michael Landon ville arbeta med Christina Schollin, så mycket att han kom till Sverige. Men även han fick nobben av den svenska skådespelaren.

– Mike Landon, ni vet han i Lilla huset på prärien? Han kom till Sverige han, och hade redan bestämt sig för att han skulle filma en kärleksfilm tillsammans med mig. Vad tror ni att jag svarade? Nej tack, säger hon i Sommar i P1.

Christina Schollin med maken Hans Wahlgren och tre av sina barn – Pernilla, Niclas och Linus Wahlgren.
Christina Schollin med maken Hans Wahlgren och tre av sina barn – Pernilla, Niclas och Linus Wahlgren.

Christina Schollins hälsokamp

För alla som kollar på Wahlgrens värld är det tydligt att Christina Schollin är en minst sagt aktiv och glad 85-åring, men hon har också kämpat med hälsan de senaste åren. Hon har tidigare behandlats för cancer, och 2020 drabbades hon av förmaksflimmer, och fick börja äta medicin.

Annons

– Jag är väldigt glad för att mitt förmaksflimmer blivit upptäckt. Tack vare det har jag fått komma till en hjärtspecialist. Nu tar jag den blodförtunnande medicin som jag blivit rekommenderad av doktorn och känner mig trygg, har hon sagt till Riksförbundet Hjärtlung.

2022 ramlade hon i hemmet i Spanien, och bröt foten, vilket gjorde att skådespelaren behövde tillbringa en period i rullstol och var beroende av maken Hans Wahlgren.

– Men nu mår jag utmärkt, foten läker bra och jag promenerar med stavar. Använder alltså varken rullstol eller kryckor. Går i trappor också det är bra motion, berättade hon i april för Amelia.

Christina Schollins sommarprat i Sommar i P1 finns att lyssna på som podcast 29 juli 07.00, och sänds i P1 13.00.

Annons