Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Dags för påskekrim – 10 tips på spännande deckare

13 apr, 2022 
AvKenneth Gysing
Nya spänningsduon Pascal Engman och Johannas Selåker, klassiska Anna Jansson och gastkramande Ramona Ivener. Feminas bokredaktör tipsar om 10 deckare som ger spänning i påsk.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Det är norrmännen som skapat begreppet ”påskekrim”, traditionen att läsa deckare och kriminalhistorier under påskhelgen. Vi svenskar har dock inte varit sena att haka på. De historiska rötterna är lite oklara, men man kan ju tänka sig att alla norrmän som drog till sina ”hytter” uppe i fjällen över påsken fick det lite långtråkigt efter ett par dagars skidåkning och tystnaden i hyttan och därför började läsa spänningslitteratur för att få tiden att gå.

Påsken är ju också en helg till minnet av mordet på Jesus, då passar förstås också en blodig kriminalroman så mycket bättre än ”feelgood”. Med detta sagt önskar Femina en rysligt spännande Glad Påsk samt massor av kalla kårar (där kan nog också aprilvädret bistå en del).

Annons

Här är tio tips på påskekrim med förhoppning om så pass uppslukande läsning att till och med en långfredag kan kännas i kortaste laget!

1 Till minne av en mördare, Pascal Engman, Johannes Selåker (Forum)

Bokomslag Till minne av en mördare av Pascal Engman och Johannes Selåker

Tät bladvändare där nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf är på mördarjakt den heta sommaren 1994, då Sverige spelade fotbolls-VM i USA. En kvinna har hittats strypt, och snart hittas fler offer som mördats på samma vis. I jakten på mördaren får Wolf hjälp av kvällstidningsreportern Vera Berg (själv på flykt från en före detta kille och hans MC-gäng).

Annons

2 Elden ska falna, Linda Ståhl (Norstedts)

Bokomslag Elden ska falna av Linda Ståhl

Kvarlevorna av ett spädbarn upptäcks i askan av ett flyktingboende som brunnit ner. Ingen vet var barnet kommer ifrån, föräldrarna okända. Kort därpå hittas en ung mamma mördad på stranden i Höllviken. Reub Thelander, kriminalchef vid Vellingepolisen, ställs inför en mycket knepig mordutredning.

3 Frostänglar, Ramona Ivener (NONA)

Bokomslag Frostänglar av Roman Ivener

Rysligt värre blir det på Gotland, där kriminalkommissarie David Ritter befinner sig i sitt semesterhus. En sexårig flicka försvinner plötsligt, och några timmar senare ytterligare ett barn. Panik bryter ut och den lokala polisen ber Ritter om hjälp i jakten på förövaren.

Annons

4 Wagner, Gustav Skördeman (Polaris)

Bokomslag Wagner av Gustav Skördeman

Storpolitisk action i rafflande tempo blir det när en före detta utrikesminister hittas död (utan huvud), något som är början på en rad spektakulära mord på makthavare. Polisen Sara Nowak och hennes kollegor inser snart att de står inför en livsfarlig motståndare.

5 Slutet blir vår början, Chris Whitaker (Natur&Kultur)

Bokomslag Slutet blir vår början av Chris Whitaker

Spännande, ödesmättad bladvändare om en trafikolycka som förändrar livet för en grupp ungdomar i ett litet kustsamhälle i Kalifornien. En körde bilen, en annan fick sitt syskon dödat, en tredje gick till polisen. Åren går, men livet blir aldrig detsamma igen för någon av dem.

Annons

6 Fjället tiger still, Victoria Björn Blomqvist (Piratförlaget)

Bokomslag Fjället tiger still av Victoria Björn Blomqvist

Malin Hagelin åker hem till barndomen Sälen och tryggheten hos mormor Dagmar för att reda upp sitt röriga liv. Då upptäcker man en kropp i ett stenröse när en ny anläggning ska byggas. Är det mannen som försvann för femton år sedan? Malins hemkomst rör upp gamla hemligheter, somliga mycket farliga.

7 Allt är mitt, Ruth Lillegraven (Norra)

Bokomslag Allt är mitt av Ruth Lillegraven

Norsk psykologisk thriller om äkta paret Clara och Haavard, hon ambitiös barnrättsaktivist, han en framgångsrik barnläkare, som får vardagen vänd upp och ner när ett svårt misshandlat barn dör på Haarvards sjukhus och barnets pappa strax därefter mördas i sjukhusets bönerum.

Annons

8 Pitbull, Anne Mette Hancock (LB Förlag)

Bokomslag Pitbull av Anne Mette Hancock

En döende cancersjuk man berättar för journalisten Heloise Kaldan att han var inblandad i ett mord i sin ungdom. Heloise gräver i fallet och hittar kopplingar till flera unga kvinnor som försvunnit spårlöst under nittiotalet. I jakten på sanningen tar hon hjälp av vännen och mordutredaren Erik Schäfer.

9 Tystat vittne, Susie Steiner (Lind & Co)

Bokomslag Tystat vittne av Susie Steiner

Kommissarie Manon Bradshaw utreder mordet på en litauisk gästarbetare, parallellt med ett kämpigt liv som småbarnsförälder. Gästarbetarna lever under miserabla förhållanden, vågar inte vittna om vad som hänt, livrädda för att bli nästa offer. Gripande och spännande om dagens samhälle.

Annons

10 Onda drömmar, Anna Jansson (Norstedts)

Bokomslag Onda drömmar av Anna Jansson

Barnpsykologen Amelie Muscat träffar Laura och blir blixtförälskad. De flyttar ihop utan ett egentligen känna varandra. När Lauras treårige son försvinner spårlöst får Gotlandspolisen Maria Wern hand om fallet samtidigt som hon kämpar med att hantera sorgen efter att ha förlorat sin man. Iskall (vinter) spänning på Gotland!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons