Dansbandsveckan i Malung, Thomas Deutgen.
Olle Jönsson om Femina
0:27

Efter reklamen: Olle Jönsson om Femina

(0:27)

Slå på ljud

När man räknar upp klassiska festivaler i Sverige nämner de flesta Hultsfredsfestivalen och Peace & Love – men en av landets allra största festivaler blir ofta helt bortglömd. Dansbandsveckan i Malung, som traditionsenligt hålls under en vecka i juli, lockar varje år omkring 100 000 gäster som vill dansa, umgås och dricka alkohol.

Malungs Folkets park fylls till bredden med dansande par, familjer och kompisgäng med olika grad av intresse och kunskap – vissa är entusiastiska dansare, medan andra mest vill festa och insupa stämningen.

Christina Schollin tackade nej till Michael Landon och Elvis

Men när så många människor samlas på samma ställe är det omöjligt att undvika bråk. I en intervju med Expressen berättar ansvariga polisinsatschefen Fredrik Johansson att majoriteten sköter sig, men att nästan alla som ställer till med problem är kraftigt påverkade av alkohol.

– Med tanke på att det är över 100 000 besökare på en vecka så är det inte jättestökigt. Om det är 100 000 besökare under veckan så är det 80 000 av dem som sköter sig, säger han till tidningen.

Vanliga problem är att gäster dricker där det inte är tillåtet, eller att de spelar för hög musik. Att minderåriga dricker sig fulla är också ett problem på festivalen. Varje år öppnar Malungs polisstation upp en arrestavdelning som bara finns till under festivalen – resten av året behövs den inte.

Kända artisten blev bortburen

Det är inte bara gästerna som festar lite för hårt ibland – det kan även ske bland de kända och mindre kända artisterna som uppträder på festivalen. Dansbandsexperten och Dansbandskampen-profilen Thomas Deutgen delar med sig av sitt starkaste skandalminne från festivalen.

– Det var en jättejättekänd sångare som blev utburen av ordningsvakter från folkparken naken, det är inget bra, säger han till tidningen.

Laleh: ”Jag tror inte det är lätt att leva med någon som mig”

Deutgen konstaterar att det också kan bli en del bråk på dansbanorna, för att gästerna har olika inställning till festivalen. Medan vissa vill dansa timme ut och timme in, vill andra bara kolla på banden – och det kan bli slagsmål om platserna närmare scenen.

– Det står folk framme vid scenen och danspubliken ger sig alltid på att sätta upp armbågarna och trycka sig igenom det här folkhavet i stället för att dansa tio meter bort. Det kan man ägna mycket tid till att titta på, säger Thomas Deutgen till Expressen.

Mest läst