Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

De bästa kulturupplevelserna i höst

24 sep, 2023 
AvEmma Gray Munthe
Gunde Svan och Mikael Tornving. Pete Davidson ny serie Bupkis.
Emma Gray Munthe tipsar om spännande kulturupplevelser i höst, så som nya tv-serier, filmer, teater och konst. Bland annat militärserien Kompani Svan och Pete Davidsons nya serie Bupkis.
Annons
Historien om Sverige - Simon J. Berger berättar om höstens SVT-serieBrand logo
Historien om Sverige - Simon J. Berger berättar om höstens SVT-serie

TV: Kompani Svan

Gunde Svan och Mikael Tornving.
Gunde Svan och Mikael Tornving.

Militärdisciplinen känns ofta jönsig i de här sammanhangen, och det är inte själva de fysiska prestationerna som lockar. Det som gör program som Kompani Svan spännande att se är gruppdynamiken, samarbetet, och hur sällan det är de (alfahannar) som anser sig mest kapabla som verkligen är det. Själv gråter jag minst lika mycket som Gunde Svan varje gång en deltagare klarar något de inte trott att de skulle klara. Kompani Svan har premiär 11 september på Kanal 5 och discovery+.

Annons

SERIE: Bupkis på SkyShowtime

Bupkis på SkyShowtime.
Pete Davidson spelar mer eller mindre sig själv i nya serien Bupkis.

Saturday Night ­Live-stjärnan Pete Davidson har haft så många uppmärksammade relationer med kända kvinnor att det har blivit något av ett skämt att alla kändiskvinnor förr eller senare kommer att bli tillsammans med Pete Davidson. Men hur är det egentligen att vara honom? I charmiga och delvis självbio­grafiska komedin The King of Staten Island spelade han mer eller mindre sig själv, och i serien Bupkis gör han detsamma – men ­gräver ännu djupare exakt där han står. skyshowtime.com

Annons

KONST: Weaving the light – Kimsooja på Cisternerne i Köpenhamn

Weaving the light – Kimsooja på Cisternerne i Köpenhamn.
Fram till den 30 november har du chans att uppleva den sydkoreanska konstnären Kimsoojas ljusinstallationer.

Nästan oavsett vad som händer på – eller snarare i – Cisternerne är det värt att ta sig hit om man är i närheten. En 4 400 kvadratmeter stor före detta vattencistern under jord, mörker, kyla, delvis vattentäckt golv – det är en mäktig och omvälvande plats att uppleva konst på. Fram till och med den ­30 november lyser den sydkoreanska konstnären Kimsooja upp med sina regnbågsskimrande ljusinstallationer. cisternerne.dk

Annons

TEATER: Såsom i en spegel – KonstAB på Dramaten

Ingmar Bergmans Såsom i en spegel med KonstAB på Dramaten.
Ingmar Bergmans Såsom i en spegel med KonstAB på Dramaten.

KonstAB, det mångsysslande konstkollektivet som ”erbjuder helhetslösningar inom kultursektorn”, står bakom årets roligaste och mest urspårade svenska film: Vernissage hos Gud. I höst gör de en pjäs på Dramaten av Ingmar Bergmans Såsom i en spegel, och det lär bli lika ljuvligt knäppt. På scen syns inte bara kollektivmedlemmarna själva, utan också Elin Klinga och eventuellt en stor hög med sötpotatis. Spelas 22 ­september– 28 ­oktober. dramaten.se

Annons

DANS: D.I.S.C.O – Josépha Madoki på turné

D.I.S.C.O Josépha Madoki på turné.
D.I.S.C.O. (Don’t Initiate Social Contact with Others) av Josépha Madoki.

Isolerad under pandemin drömde koreografen Josépha Madoki sig tillbaka till klubbarna och 70-talets discomusik – och så såddes fröet till dansföreställningen D.I.S.C.O. (Don’t Initiate Social Contact with Others). Glitter, glamour, dansgolvs­eufori, gaykultur och waacking! Med start på Norrlandsoperan i Umeå den 13 september turnerar föreställningen sedan vidare till Piteå, Luleå, Västerås, Göteborg, Stockholm, Växjö och sätter punkt i Vara den 5 oktober. För info om datum och spelplatser, gå in på dansnatsverige.se.

Annons

BIO: And the King Said, What a Fantastic Machine

And the King Said, What a Fantastic Machine av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.
And the King Said, What a Fantastic Machine av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck har flera kortdokumentärer bakom sig som är väl värda att leta upp och se, bland annat Hopptornet och Punkt 9: Val av andre vice talman. Smarta, finurliga, ofta väldigt roliga. Den 1 september är det premiär för deras långfilmsdokumentär And the King Said, What a Fantastic Machine, där de undersöker hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende – från 1800-talet till i dag.

Annons

KULTURSKATT: Filmstadens kultur i Stockholm

Ingmar Bergman och Victor Sjöström.
Ingmar Bergman och Victor Sjöström.

Under våren 1920 invigdes Svensk Filmindustris ateljéer Filmstaden i Råsunda, och tar man i dag tunnelbanan till Näckrosen har man chansen att inte bara beträda filmhistorisk mark utan också äta våfflor i K-märkta Portvaktsstugans våffelkafé. Här hålls arvet levande med expertguidade promenader om söndagarna, filmvisningar och berättarkvällar. Det finns också en audioguide att ta sig runt med på egen hand, och bland annat en fotoutställning och en arkitekturmodell att ta del av utomhus. Deras kalendarium hittas på filmstadenskultur.se.

Annons

PODD: Desert Island Discs

Podd Desert Island Discs.
BBC:s podd Desert Island Discs har sänts sedan 1942.

Första gången BBC:s Desert Island Discs sändes var i januari 1942, och sedan dess har över 3 200 avsnitt sänts. Konceptet är lika enkelt som genialt: inbjudna gäster får välja åtta låtar, en bok och en lyxartikel som de skulle ta med sig till en öde ö. I farten berättar de också om sina liv och om bakgrunden till sina val. Finns där poddar finns.

KONST: Middle Ground – and Making Sense of Everything – Ailin Mirlashari på Växjö konsthall

Middle Ground – and Making Sense of Everything – Ailin Mirlashari på Växjö konsthall.
Middle Ground – and Making Sense of Everything – Ailin Mirlashari på Växjö konsthall.

Om du missat Växjö konsthalls separatutställning med Ailin Mirlashari – en del av Smålandstriennalen – har du fram till och med den 16 september på dig att åtgärda. Kultursocionom, ­aktivist, grundare av det feministiska nätverket StreetGäris, och nu utexaminerad från Konstfack. Med hjälp av bland annat koreo­graferade videoverk och kollektiva muraler berättar Mirlashari om mellanförskap och svårplacerad hemlängtan i det som kallas ut­satta områden. Mer info på smalandstriennalen.se och vaxjo.se.

Annons

KULTURPLATS: Konstgrafik – ur Ateljé Larsens samling på Ravinen i Båstad

Jan Håfström.
Jan Håfström.

Intill Norrvikens trädgårdar i utkanten av Båstad hittar man sedan två år tillbaka Ravinen. I utställningssalarna visas modern och samtida konst, i Birgit Nilsson-salen hålls konserter, i sluttningen mot havet växer en skulpturpark fram. Under hösten och vintern presenteras utställningen Konstgrafik – ur Ateljé Larsens samling, med ett omfattande urval av konstgrafik skapad av främst nordiska konstnärer med olika uttryck och tekniker under de senaste åren. Pågår 16 september–7 januari. ravinenkultur.se

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons