Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

De håller vinterprat i Vinter i P1

08 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Nu är det snart dags för årets Vinter i P1, och det är en splittrad skara som ska dela med sig av sina berättelser i år.
Operasångaren Rickard Söderberg, ärkebiskopen Antje Jackelén och komikern Bianca Kronlöf är några av dem som kommer höras i mellandagarna.
Här är hela listan på årets vinterpratare!
Annons
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Precis som sommaren inleds ordentligt på midsommar med de första sommarpratet i Sommar i P1, så kickar mellandagarna igång med vinterpratarna. Mellan juldagen och nyårsdagen kommer åtta profiler som tidigare har hållit uppskattade sommarprogram att återvända till P1.

Programchef Bibi Rödöö lovar hög verkshöjd bland årets vinterpratare.

– Årets Vinterprogram kommer att handla om vitt skilda ämnen. Om musiken som mänsklighetens sista utpost. Om skillnaden mellan en ursäkt och ett förlåt och om provocerande särskrivningar. Det känns underbart att det blir just dessa goda berättare som kommer att Vinterprata i år, säger Rödöö i i ett pressmeddelande.

Medan vissa aldrig har pratat i Vinter i P1 förut återkommer komikern Olof Wretling för nionde gången sedan 2011. Han är väldigt uppskattad av lyssnarna, och flera av hans tidigare vinterprogram har utvecklats vidare till scenföreställningar och tv-serier.

Annons

– Jag kommer prata om en förbjuden tanke, att maxa sin ålder, om att välja en väg jag aldrig trodde jag skulle gå. Välkommen till mitt nionde Vinter. På hårfronten intet nytt, säger han i pressmeddelandet.

Här är alla som vinterpratar i Vinter i P1 2021 och 2022:

Åsa Larsson, 55, författare – 25 december

Författaren bakom karaktären Rebecka Martinsson, vars böcker blivit en hyllad tv-serie och översatts till 20 språk. Hon är också medförfattare till Pax-böckerna, som är populära bland barn.

Antje Jackelén, 66, ärkebiskop – 26 december

2013 valde Antje Jackelén till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Hon har både hyllats och kritiserats för hur hon driver kyrkan framåt, och jobbar för att den ska bli mer jämställd och modern.

Olof Wretling, 46, komiker – 27 december

Veteranen Olof Wretling har som sagt gjort många Vinter i P1-program tidigare, som lett vidare till andra projekt. Pratet Diagnoserna i mitt liv blev till en scenföreställning, medan Misslyckandena i mitt liv istället har filmatiserats och visas på SVT den 29 december.

Annons

Bianca Kronlöf, 36, komiker – 28 december

Komikern Bianca Kronlöf har uppmärksammats för sin bok Brev till mannen som hon släppte under hösten. Boken består av en samling brev om sex, våld och maktstrukturer. Dessutom har Bianca nyligen setts i SVT-serien Deg.

Mikael Niemi, 62, författare – 29 december

Slog igenom 2000 med Augustprisade Populärmusik från Vittula, om hans uppväxt i Tornedalen på 70-talet. Hans senaste bok Koka björn är en deckare om Lars-Levi Læstadius, och har även den hyllats.

Bi Puranen, 70, generalsekreterare för WVS – 30 december

Bi Puranen är generalsekreterare för World Values Survey, som analyserar människors värderingar runt om i världen. Bi är docent i ekonomisk historia, och har också varit chefredaktör för Nationalencyklopedin.

Rickard Söderberg, 46, operasångare – 31 december

Folkkära operasångaren Rickard Söderberg har över 100 000 följare på sitt Instagramkonto gaytenor, och har gjort flera program i SVT. Han har också tävlat i både Körslaget, Let's dance och Melodifestivalen. Söderberg är aktuell med boken Transformation som handlar om hur han lagt om sitt liv.

Mustafa Can, 52, författare och journalist – 1 januari

Efter att journalisten Mustafa Can hållit ett prisbelönat sommarprogram där han kärlekshyllade sin mamma, släppte han boken Tätt intill dagarna. Han har också skrivit många uppmärksammade reportage,bland annar om krigen i Syrien och Irak.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons