Fem snackisar från veckan som gått
1:37

Efter reklamen: Fem snackisar från veckan som gått

(1:37)

Slå på ljud

Wow! Vilken historisk stund det blev då ABBA under torsdagskvällen återförenades på röda mattan i London.

Det var galapremiär för ABBA Voyage, ABBA-konserten med de fyra avatarerna, eller abbatarerna, på scenen. Bandmedlemmarna av kött och blod då? Ja, de var också på plats. Både på röda mattan, i publiken och på scenen.

Det blev en historisk dag då ABBA återförenades på röda mattan i London.

Omkring tre tusen gäster hade tagit sig till den specialbyggda arenan, kallad ABBA Arena, i Queen Elizabeth Olympic Park i London i östra London. Mängder av kändisar var givetvis också närvarande: Carola, Nanne och Peter Grönvall, Lena Olin, Lasse Hallström, Tommy Körberg, Kylie Minogue, Kate Moss, Zara Larsson och det svenska kungaparet – bara för att nämna några.

Kylie Minogue på röda mattan under ABBA Voyage.

Richard Young/Shutterstock

Det var rejält kändistätt. Men framförallt så stod ju ABBA-medlemmarna i fokus. De var, för ovanlighetens skull, samlade alla fyra: Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. 40 år har gått sedan gruppen gick skilda vägar. I alla år har de sagt nej till en återförening men 2021 gick det inte att motstå längre. Och nu var det alltså dags för konsert. Känslosamt, förstås.

Sveriges kungapar på plats under ABBA Voyage. Enligt sajten UFO No More bar drottningen kostym från Thalia, och en clutch från Romero Britto.

TOLGA AKMEN

– Det är så trevligt att se alla ansikten och förväntningar, det går rakt in i hjärtat, sa sångerskan Agnetha Fältskog.

Att ABBA är tillsammans såhär, samlade alla fyra offentligt, har, enligt brittiska Mirror, inte skett på 36 år.

Så ger du dina jeans en exklusiv look

Recension av ABBA Voyage

Och konserten då, vad innehöll den? Efter inledningslåten The Visitors följde ett stort urval av ABBAs magiska låtskatt, med hits som Dancing Queen och Mamma mia. Hördes gjorde också låtar som Hole in my soul och When all is said and done. Under den 90 minuter långa showen framfördes 22 låtar, två av dem var de nysläppta I still have faith in you och Don’t shut me down. Men showen innehöll inte bara musik, utan också en hel del mellansnack.

Abbatarerna på plats på scenen.

Johan Persson

Enligt SVT blandade pratet från scenen både humor och allvar. Benny Andersson ska ha skämtat om att han ser ung ut för sin ålder medan Anni-Frid Lyngstads mellansnack inför låten Fernando ska ha varit av det mycket mer allvarligare slaget. När man spelade Waterloo, som ju vann hela Eurovision, passade abbatarena på att ge en liten känga till Storbritannien. 1974, under tävlingen, gav ju landets jury låten noll poäng. ABBA Voyage avslutades med klassiska The winner takes it all. Efter detta sänktes de digitala versionerna av ABBA, abbatarerna, ned i scengolvet – och de fyra abborna av kött och blod dök upp. Publiken jublade. Men, hur var då showen, enligt recensenterna? Dagens Nyheters Po Tidholm ger showen en trea i betyg.

”Det är svårt att beröras av något som ju faktiskt inte är på riktigt”, skriver han.

Också Göteborgs Postens recensent gav showen en trea.

”Abba Voyage är det knäppaste, men kanske också bland det smartaste, jag sett”, konstaterade recensenten Johan Lindqvist.

Det hade ABBA på sig på röda mattan under ABBA Voyage

Abbatarerna på scenen bar kläder av internationell design. Allt under ledning av stylisten Bea Åkerlund, som tidigare arbetat med stjärnor som Beyonce, Lady Gaga, Madonna och Nicki Minaj. Bea har arbetat med projektet sedan 2019. För Vogue berättar hon mer:

ABBA i Dolce & Gabbana.

– Vi ville göra det modernt, men ändå ha känslan av ABBA-estetiken, vilket är ganska svårt. Så tanken var att om ABBA aldrig åldrades och om de skulle åka på turné nu, hur skulle de se ut?

ABBA Voyage innehåller inte mindre än 20 klädbyten och kläder skapade av bland andra Dolce & Gabbana, Manish Arora, Erevos Aether och Michael Schmidt i samarbete Bea Åkerlund.

Efter att ha skissats upp och godkänts av bandet syddes alla kostymer upp, som riktiga outfits, innan de digitaliserades av Industrial Light and Magic, för att sedan klä det digitala bandet.

ABBA i Manish Arora.

Konsertens producenter Svana Gisla och Ludvig Andersson berättar:

– Istället för att återskapa en nostalgisk 1970-talslook för ABBA Voyage, var vår vision, tillsammans med regissören Baillie Walsh, att klä bandet till de samtida popstjärnor de är. Bea Åkerlund var den perfekta samarbetspartnern för detta projekt. Hon förde samman stilar som sträcker sig från high fashion, till fantasi, till framtid.

Bea Åkerlund avslöjar sin inspiration till kostymerna.

– Min inspiration kom från grekiska gudar och gudinnor. Jag ville spegla den makt som ABBA har som ikoniska artister. Att arbeta med ett stort modehus som Dolce & Gabbana var fantastiskt. Kostymerna är den perfekta representationen av den antika grekiska referensen som jag såg framför mig, med en twist av modernt disco.

Agnetha och Anni-Frid i London den 26 maj 2022.

HENRY NICHOLLS

Men de verkliga ABBA-medlemmarna då, vad hade de på sig? Både Agnetha och Anni-Frid satsade på vitt. Anni-Frid bar en blazer från Fendi. Björn Ulvaeus satsade på blå kostym och Benny Andersson bar en blommig kaftanliknande kappa.

Därför hade Anni-Frid Lyngstad käpp

Medan Agnetha satsade på högklackat bar Anni-Frid Lyngstad ett par mer bekväma sneakers i vitt. Hon hade också en käpp som stöttade henne då hon gick. Anledningen? Enligt uppgift ska Anni-Frid ha genomgått en höftoperation för ungefär fyra år sedan, därför har hon, sedan dess, käpp.

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad anländer till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför premiären av ABBA Voyage.

Pontus Lundahl/TT

Låtlistan från ABBA Voyage

The Visitors

Hole in your soul

SOS

Knowing me knowing you

Chiquitita

Fernando

Mamma Mia

Does your mother know

Eagle

Lay your love on me

Summer night city

Gimme gimme gimme

Voulez-vous

When all is said and done

Don’t let me down

I still have faith in you

Waterloo

Thank you for the music

Dancing queen

Extranummer

The Winner takes it all

Mest läst