Hand som tar ut dvd-skiva kvinna som kastar pengar

1:16

Efter reklamen: 9 före detta tonårsskådisar som nu spelar någons förälder

(1:16)

När dvd-filmerna slog igenom på slutet av 90-talet blev många imponerade över den stora kvalitetsskillnaden jämfört med de utbredda VHS-banden. Men med åren har dvd:erna allt mer ersatts av först blu-ray, men numera främst av streamingtjänster där man kan kolla på film utan att använda sig av cd-skivor överhuvudtaget.

Men det betyder inte att det är dags att köra dvd-samlingen till tippen! Det kan nämligen finnas riktiga dyrgripar bland dvd:erna hemma i din hylla. Kolla om du har de här filmerna i din ägo:

1. Krig och hågkomst

Den här amerikanska miniserien Krig och hågkomst gjorde succé när den kom 1988, som en uppföljare till Krigets vindar från 1983. Dvd-samlingen som kom ut 2008 är sällsynt, och kan säljas för närmare 300 dollar, alltså närmare 2500 kronor, på andrahandsmarknaden.

Johanna Fränden om oväntade vänskapen med konstnären Carl Johan De Geer

2. Rock and rule

Den här animerade kultklassikern från 1983 har stjärnor som Debbie Harry, Iggy Pop och Lou Reed som röstskådespelare. Rock and rule kan säljas för hundratals kronor i dvd-form, trots att hela filmen går att se både gratis och lagligt på Youtube.

Debbie Harry gjorde en av rösterna i Rock and rule.

Moviestore/REX

3. The real Ghostbusters: The complete series

Den populära animerade serien The real Ghostbusters, som sändes mellan 1986 och 1991, baserades på klassikern Ghostbusters från 1984, och fick en skara yngre fans. Samlare har i dag inga problem med att betala närmare 4000 kronor för dvd-samlingen med serien, som släpptes 2008.

4. A soldier's daughter never cries

Det här dramat med Kris Kristofferson och Barbara Hersghery i huvudrollerna är riktigt svårt att hitta – vilket speglar sig i priserna också. A soldier's daughter never cries utspelar sig efter andra världskriget, där ett par som har uppfostrat sina barn i Frankrike får svårt att anpassa sig till livet i USA när de flyttar hem. Dvd:n släpptes 2002, och kan i dag kosta omkring 1000 kronor.

Ute i sista minuten? Böckerna du inte får missa att läsa på semestern

5. Hysterical

Hysterical är en skämtsam skräckfilm från 1983 som handlar om en fyr där det spökar. I rollerna hittar vi bland annat Richard Kiel, mest känd för rollen som Jaws i James Bond. Om du har ett exemplar av dvd-utgåvan från 2001 kan du tjäna över 1000 kronor vid försäljning.

Richard Kiel spelade i Hysterical. Här är han i James Bond-filmen The spy who love me.

Moviestore/REX

Källa: Mental Floss.

Utvald läsning

Femina